https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/marts/liljaprim.jpg
Selvudvikling

Bobolina: Bogen om din datter … og dig!

20. marts 2014
af Lonnie Kjer
Foto: Morten Holtum
Lilja Scherfig har skrevet en ungdomsroman. På en måde. For den er vist lige så meget til os, der godt kan huske, hvordan det var at være 14 år. Blandt vilde hjerter, voldsom jalousi, svævende drømme … og seksuelle fantasier.

"Jeg vil være den ægte mig," siger Bobolina, hovedpersonen i Lilja Scherfigs roman. Og det er egentlig meget rammende for bogens budskab. Farvel til regler og roller. Goddag til det utæmmede, det oprørske - og til den, du er. Uanset om du hedder Bobolina eller Bente.

Om Bobolina

Bobolina bor i Cirkus Romanze. Cirkuspsykologen har givet hende diagnosen længselsfuldt indadvendt, men Bobolina drømmer om at være frigjort og modig. Og nu er tiden inde. Hun ved det. Det er nu, det skal ske. Endelig er det hende, der skal opleve det smukke forpulede elektriske spark i brystet ... KÆRLIGHEDEN.

"Fuck flade maver, lækkert hår og alt det andet de prøver at mase ned over vores drømme. Det er OS, der ejer længslerne, det er! Det er OS, der er de fritgående vilde hjerter!" (citat Bobolina)

Bobolina - hele vejen rundt
… eller Lilja Scherfig. For for fatteren lægger ikke fingre imellem, når hun beskriver pigelivet og cirkuspigen Bobolinas teenageliv, på grænsen mellem børneliv og spirende seksualitet. Vi er så at sige helt med under dynen og genkender med røde kinder, hvordan det nu altså også lige var dengang, man selv var i 14-årige sko.

"Jeg kunne da godt mærke, der var noget på spil, da jeg sad og beskrev onani-scener,f.eks., men altså … det er en del af af en fjortenårig piges liv," fortæller forfatteren til Oestrogen.dk

"Og da Bobolina vil være frigjort og hundrede procent sig selv, ville det være absurd og en kæmpe løgn ikke at ha' den del med i bogen. Også selv om det sjovt nok er tabubelagt t tale om unge pigers seksualitet."

Fuck Barbie! Vær dig selv!
Men der ER mere end dét i romanen, der er forfatterens ottende bog. Og uanset om du er fjorten eller fyrre, ligger opfordringen i bogen lige for: Vær dig selv! "Uden pis og uden noget barbie …"

"Vi dresseres hele livet. Først af vores forældre, så af skolen, så af chefen - og sådan kan det blive ved. Og som voksen kvinde i dag er der så meget at leve op til. Vi skal være stærke powerkvinder, og vi smiler gerne, selv om vi har det ad helvede til. Vi lader som om, men vi burde i stedet vise vores rådne sider … og turde være frigjorte og os selv, " fortæller Scherfig.

MØD LILJA SCHERFIG

Thiemers Magasin afholder Thiemers Salon på søndag d. 23. marts kl. 13-14, hvor jeg taler om Bobolina og mit forfatterskab. Adressen er Tullinsgade 24, København V.
Arrangementet er gratis.

Lilja Scherfig har også skrevet:

Rævefælden. Billedbog, 2012
Året rundt - sjove rim for børn. Billedbog, 2011
Peter og Postbudet. Billedbog, 2010
Ritas Venskab. Billedbog, 2009
Putte og de andre. Billedbog, 2008
Louie Louie. Ungdomsroman, 2007 (nomineret til Orlaprisen)
Pophans. Billedbog, 2007

Læs mere på www.lijascherfig.dk

Befriet Bobolina
Bobolina faker ikke, nægter at være en barbie i manegen og samler på hemmeligheder og skyggesider.
Og er alt andet end den pæne pige. Men hun kæmper for at være 'fri."

"Befri dig selv, Der kommer ikke andre og gør det for dig. Vi voksne kvinder har også brug for at sætte os selv fri. Dét kan vi gøre ved at turde vise, at vi er meget mere end uskyldige pæne piger. Vi er dovne, grimme … fantastiske og meget mere."

Bobolina og drømmene
Bobolina ER allerede færdig med at trække maven ind. Det gør rigtige piger ikke. Hun tæmmes heller ikke af hverken den ene eller den anden.Ikke engang af Cirkus Romanze, drømmene, den orange flaske med de særlige dråber, puden mellem benene eller kærligheden, selv om det hele går ind under huden på cirkuspigen, mens hun jager voksenlivet.

Ungdomsbog … for voksne
Men Bobolina er IKKE en højtlæsningsbog, og skal den læses af den fjortenårige, skal man ligesom 'være klar'. For masser af helt unge piger vil kaste bogen skrigende fra sig, hvis ikke de er 'gamle nok'.

Men når man selv er - eller har været - en slags Bobolina, så hænger det hele sammen. Også dyneløfteriet og 'mordet' på den evigt uskyldige pige.
"Vi skal ikke skåne vores piger så meget. Vi skal oplyse dem, italesætte ting. Ikke undertrykke noget … heller ikke lade som om, vi er glade og os selv, hvis vi ikke er det. Uanset og du er 14 eller 45."

Og lyder det som bekskrivelsen af en meget alvorlig bog, er det så langt fra sandheden. Tværtimod er der masser af grin og sjove beskrivelser af et liv, du måske genkender.
"Jeg valgte, at bogen skulle ha en humoristisk vinkel, for forelskelser, venindesnak og seksuelle fantasier er jo ret sjove, når alt kommer til alt," fortæller Scherfig.

Læs meget mere på www.liljascherfig.dk

Køb bogen HER - eller følg med på Oestrogen.dk og deltag i konkurrencen om Bobolina ...

Køb Nikoline Werdelins bog ... iSHOPPEN!


Læs også