https://imgix.femina.dk/media/article/shutterstock_140995429.jpg
Selvudvikling

Blog: Derfor er det svært at ændre vaner

27. juli 2015
af Pernille Riis, balanceterapeut
Kender du det, at du prøver alt muligt for at få det bedre? Det virker bare ikke – uanset hvad du gør, så lykkes det bare ikke. Læs med her og find ud af, hvad Q's blogger Pernille Riis mener årsagen er.

Samtale er godt nok men...

Det er meget ofte sådan, at vi godt ved hvad det er der sker, og nogle gange er det bare rart at få talt ud, når vi har problemer eller befinder os i livskriser. Det kan være fint at gøre det med en ven eller måske er det nødvendigt, at det sker sammen med en terapeut eller psykolog. At få talt tingene igennem kan være befriende, men nogen gang er det ikke nok, hvis vi ønsker at lave reelle forandringer i vores liv.

Ja tak til værktøjer...

Så er det, at vi eftersøger værktøjer -redskaber der kan hjælpe til den forandring og dem findes der efterhånden masser af. Måder hvorpå vi kan mentaltræne vores sind, så vores tanker og handlinger kan blive mere hensigtsmæssige for vores liv. Et af de mest effektive værktøjer, som jeg kender til, er meditation/mindfulness. Men der findes efterhånden også mange andre gode redskaber, øvelser og opgaver, der kan hjælpe dig frem i livet og ændre på negative problemer.

Læs også: Sådan ændrer du de vaner, du ikke anede, du havde

Det er lettere sagt end gjort...

Jeg oplever tit, at mine klienter bliver meget glade for at få disse værktøjer, men det er ofte lettere at tænke sig til end rent faktisk at gøre det. Vi går igang med stor entusiasme og udfører opgaven/den nye vane/øvelsen et par gange og så slipper vi det af en eller anden årsag. Hvad enten det er fordi vi ikke orker eller modstanden er for stor.

Så vender vi tilbage til snakken...

Eller finder en anden terapeut/psykolog, fordi det ikke hjalp. Det er lidt ligesom den evige jagt på den perfekte slankekur. Vi prøver lidt her og der - måske virker noget midlertidigt, men går vi mere i dybden når vi aldrig i må. Så leder vi videre uden helt at forstå, at det ikke er værktøjet/øvelsen/kuren der er noget galt med. Det er os selv, der ikke har lært processen i at træne vores mentale sind i forandringsprocesser.

Du kan ikke gøre for det...

Det er (desværre) ikke noget hverken vores forældre eller skolen har formået at lære os, så hvordan skal vi kunne mestre noget, vi ikke aner noget om? Vi har aldrig lært at gå igennem processen, så vi aner ikke hvordan. Vi bliver utrygge for forandringen og hele vores ubevidste styresystem vil hellere have os tilbage i den vante situation, hvor vi kender omstændighederne.

Læs også: 10 vaner der kan ændre dit liv

Lån fra sportsverdenen...

I min terapi bruger jeg meget ofte eksempler på hvordan vi helt naturligt forholder os til en proces, når vi vil mestre en sportsgren. Der kan vi fra starten af godt forholde os til, at vi ikke kan finde ud af fx at springe stangspring. Vi har ingen problemer med at vores udgangspunkt er fuldstændig uvidenhed, og at det kræver træning og træning. Måske har vi endda brug for en træner, der guider og hepper undervejs i processen. Vi giver ikke op bare fordi vi ikke formår at finde teknikken eller kan springe særlig højt første eller anden gang vi prøver. Vi ved og er indstillet på, at vi må blive ved indtil det lykkes.

Vi kan dette, fordi vi har prøvet det flere gange fx i idræt i skolen. Vi kan også bedre forholde os til resultatet, når vi får sprunget et fuldendt stangspring. Så har vi et bevis! Det er straks sværere med beviser for, hvornår vi har nået vores mål, når det drejer sig om en mental forandring.

Du bør ikke undvige...

Der er desværre ikke noget at gøre for at undgå at lære denne mentale forandringsproces. Jo, du kan fortsætte en eventuel afhængighed, prøve at undertrykke og flygte fra problemerne på anden vis, du vil bare opdage, at intet flytter sig - det vil vente på dig, indtil du lærer at forholde dig til det.

Du kan også fortsætte med at finde nye terapeuter, nye værktøjer, nye terapiformer og stadig undvige den svære og uoverskuelige proces. Og igen vil det eneste resultat være, at du skubber processen foran dig, bruger en masse penge, energi og tid og ender med skuffelser og frustration over, at intet virker og ingen kan hjælpe dig...

Første skridt er...

At erkende og forholde dig til, at du sikkert ikke "er uddannet" i at mestre mentale forandringsprocesser. Alene den erkendelse vil hjælpe dig i gang, da dine forventninger til dig selv, vil være mildere og mere rummelige. Det næste du kan gøre, er at beslutte dig for at blive og stå fast i en proces, hvor du har udvalgt et værktøj/terapi/forløb etc. du mærker, passer til din situation og så BLIVE. Hep på dig selv, skriv dagbog, stå fast, stå fast, stå fast og se hvordan du nu har lært en af de mest grundlæggende og vigtigste processer, vi som mennesker bør kunne mestre.

OM PERNILLE RIIS, BALANCETERAPEUT:

Udbyder onlinekurser for kvinder med lavt selvværd, hvor du får info, opgaver og kærligt fællesskab sammen med andre ligesindende - et kursus, der ændrer dit liv. På hendes hjemmeside; www.pernilleriis.dk kan du helt gratis få E-bogen: Sund & Skøn Guide, hvor du kan blive inspireret til at at få en bedre livsstil. Du kan også læse mere om Bedre Balance –forløb, 1.1 sessioner, NLP og Hypnoterapi, downloade gratis meditationer, læse artikler, købe E-bøger mm.

https://imgix.femina.dk/abbo_til_web_0.jpg

Læs også