https://imgix.femina.dk/media/c7db688080c74995a9bb60eb41eacf8e.jpg
Selvudvikling

Bliv din egen bedste ven

20. november 2008
af Anne-Grete Belmadani
Foto: Colourbox
Vi kvinder elsker at se Nynne og Bridget Jones – kvinder, der ligesom os selv ikke er perfekte, men går og klumrer i det. Lær, hvordan du bliver din egen trofaste følgesvend – og nyd den gode følelse af indre styrke, selvværd og uafhængighed, der følger med!

Den amerikanske coach og foredragsholder Cheryl Richardson brugte et mantra, når hun skulle berolige sig selv, få minutter inden hun skulle på og holde foredrag for mere end tusind mennesker.
Hun var rystende nervøs: "Hvis det her går helt galt, så har jeg i det mindste mig selv at læne mig op ad."
Denne power-sætning - og et eller andet sted kærlighedserklæring til sig selv - gjorde hende i stand til at tale roligt og inspirerende til den store forsamling.

'Hun tillod med andre ord ikke sig selv at lægge al magten "derude" i menneskemassen - lod det ikke være helt op til publikum, hvad de nu ville synes om hende, eller hvorvidt det nu var et godt eller knap så godt foredrag. I stedet holdt hun energien tæt ind til kroppen og blev så at sige hjemme i sig selv.

- Alt godt starter med et kærligt forhold til dig selv, siger psykolog Jahnnie Sigård. Omvendt er det netop mangel på selvkærlighed, der hver uge fører en lind strøm af klienter til hendes konsultation i Lyngby.
- Folk har brug for at lære at blive bedre til at passe på sig selv. For nok har de som oftest styr på karrieren, boligen, kosten og motionen - men i parforhold og venskaber er der mange, der gang på gang tillader andre at overtræde deres personlige grænser, for hvad der er o.k. Ved at du etablerer et bedre forhold til dig selv, bliver det nemmere at sætte de nødvendige grænser og hegn om dine egne behov, siger hun.

SÅDAN BLIVER DU DIN EGEN BEDSTE VEN

 • VÆLG DIN MEST POSITIVE LIVSHISTORIE
  Luk øjnene et øjeblik. Lad det bedste billede af dig, hvem du er, og hvordan din adfærd er, træde frem på nethinden. Hold fast i dette billede, og vælg denne opfattelse af dig selv.
 • UNDGÅ AT SAMMENLIGNE DIG SELV MED ANDRE
  Fremhæv hellere dine positive egenskaber. Vi er alle unikke. Det giver ingen mening at sammenligne, for vi ved ikke, hvad der rører sig i andre. Måske sidder hende den perfekte til en session hos psykologen, mens du ærgrer dig grød over, at du ikke er ligesom hende! Drop alt om at gætte andres liv, bliv hjemme i dig selv - vi har den krop og den sjæl, vi har.
 • GØR OP MED SKYLDFØLELSE OG DÅRLIG SAMVITTIGHED
  Det skader selvværdet ubodeligt, når man aldrig føler, man rækker. Hvorfor løber dén af med os? Psykolog Jahnnie Sigård mener, at når skyld og skam får lov til at tage overhånd, kan fænomenet betegnes som menneskesygdom. Sæt grænser for dig selv, og frigør plads i kalenderen kun til DIG.
  Når du tænker på dig selv og sørger for at få dine egne behov opfyldt, bliver du nemlig også mere værd for andre.
 • BÆR OVER MED DINE FEJLTRIN
  Ja, ligesom du garanteret også bærer over med Nynne og Bridget Jones! Al vækst kommer af, at man begår fejl. Sig det højt, skriv det ned, og hæng det, om nødvendigt, op på køleskabslågen. Lær af børnene: Små børn bliver ved med at falde og rejse sig - til sidst kan de gå. Vær nænsom og forstående over for dig selv.
 • VÆLG OPBYGGENDE FORHOLD TIL ANDRE
  At tillade sig selv at være kritisk i valg af venskaber og parforhold er ren og skær egenomsorg og lig med følelsesmæssig livsforsikring. At man er gode venner med sig selv, betyder, at man vælger relationer, som er gode for én selv. Spørg dig selv: Bliver jeg træt eller glad, når jeg er sammen med vedkommende? Stol på din mavefornemmelse, og vælg kun at være sammen med mennesker, der giver dig gode følelser. Er der tale om nær familie, kan det være svært helt at afbryde forbindelsen. Her gælder det om at begrænse omfanget af samværet, så du i størst mulig grad passer på dig selv.

  KILDE: PSYKOLOG JAHNNIE SIGÅRD

 • Læs mere om psykolog Jahnnie Sigård på www.energi-psyk.dk

Læs også