https://imgix.femina.dk/media/41796703e1944522862a7dd5a7a24fb3.jpg
Selvudvikling

Bliv bedre til at køre bil

25. juni 2012
af Marie Østergaard Knudsen
foto: Pantherstock
Vi har samlet en række gode råd, så du ikke bliver bange næste gang du sætter dig bag rattet i en bil

Sådan forbedrer du din kørsel i byområder

1. Vær dobbelt så opmærksom, for der er langt flere ting at holde øje med!
Byer og byområder har den højeste koncentration af trafik - og mange forskellige typer trafikanter lige fra fodgængere, busser, sporvogne og cyklister til arbejdskøretøjer som fx feje- og skraldevogne. Der er dobbelt så meget at holde øje med. Du skal holde ekstra godt øje med hvad der sker foran dig, til siderne og bagved dig.

2. Brug spejlene, og kig dig også over skulderen.
Kontroller dine blinde vinkler også selvom du har kigget i alle spejlene. Hver gang du skifter bane eller trækker ud fra vejkanten, skal du kigge efter andre biler og motorcykler.

3. Kørsel i vejkryds kræver ekstra årvågenhed.
Vær særlig opmærksom i vejkryds. Der er mere at holde øje med, og derfor er der også flere ting der kan gå galt. Kør langsomt, og forvent det uventede af fodgængere.

4. Giv tegn som det er påkrævet og god tid i forvejen.
Giv tegn god tid i forvejen ved sving og baneskift. Hvis du tiltvinger dig vej til en anden vejbane, kan det forårsage vrede og aggressive reaktioner.

5. Kør med en samarbejdsvillig og fleksibel attitude.
Fokuser på at rumme at andre kan begå fejl. Dette kan være medvirkende til at undgå anstrengte situationer som potentielt kan lede til ulykker.

Gode råd til generel kørsel

1. Undgå at blive én aggressiv bilist.
Råben, dytten, kraftige opbremsninger foran bilister som kører i nakken af én, overhaling i rabatten, acceleration, upassende fagter... Alle disse ting kan hurtigt skabe en farlig situation. Vær opmærksom på de egentlige farer, og tøjl dit temperament. Lad være med at køre når du er vred, overtræt eller ophidset. Undgå konfrontation, også selvom du har ret. Giv dig selv ekstra tid, og undgå trafikpropper hvis det er muligt.

2. Brug spejlene, og kig dig også over skulderen.
Hvis en bilist udviser aggressiv adfærd over for dig, skal du ikke svare igen eller indlede samtale. Kør videre. Undgå øjenkontakt. Hold døre og vinduer lukket. Undervurder ikke risikoen for at den anden bilist kan udvise aggressiv adfærd.

3. Vær opmærksom
Vær udhvilet, rolig og ikke under påvirkning af alkohol eller andre lægemidler. Undgå distraherende aktiviteter som f.eks. spisning eller samtaler med passagerer.

4. Sådan undgår du motorvejshypnose.
Motorvejshypnose - ekstrem sløvhed forårsaget af en kombination af ensformige synsindtryk og træthed - er en af de farligste ting der kan ske under kørsel. Når du kører over lange afstande, skal du sørge for at holde mange pauser hvor du kan tage en lur eller strække benene. Du kan holde øjnene vakse ved at læse vejskilte eller flytte øjets fokus mellem forskellige steder på vejen. Sørg for at du er veludhvilet. STOP hvis du begynder at døse hen eller miste koncentrationen! Tag den hvile du har brug for, og fortsæt derefter.

5. Kør defensivt.
Tænk kreativt. Vær altid klar til at reagere på andre bilister i fald de ikke kører, som de bør - eller som du mener de bør køre. Hvis du ikke kan undgå et sammenstød, skal du forsøge at vælge den mindst farlige udvej. Du har eksempelvis ofte bedre chance for at overleve ved at køre af vejen i stedet for at køre frontalt ind i et andet køretøj.

Kilde: www.goodyear.eu/dk

Læs også