https://imgix.femina.dk/media/huskeprim.jpg
Selvudvikling

Bliv bedre til at huske!

13. februar 2015
af Lonnie Kjer
foto:All Over
Der er folk, der husker dårligere end andre. Er du en af dem, er her et par gode råd til, hvordan du hjælper hukommelsen på vej … uden at binde en huske-sløjfe om fingeren konstant.

Hvad er det nu, hun hedder, hvor kender jeg hende fra, hvor lagde jeg nøglerne, og hvad var det egentlig, jeg var på vej ud i køkkenet for at hente? En del af os oplever at blive dårligere og dårligere til at huske, nogle af os har måske altid været det - og så er der faktisk folk, der bare generelt husker bedre end andre. Men det handler også om at vælge at ville huske. Og der er par tricks til, hvordan du så gør dét fra videnskab.dk og lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet, Søren Breiting.

Vælg at ville huske!
Du skal have sat tingene i system i dit hoved, og det er meget nemmere, end det lyder. Det handler om dine indre billeder! Når du f.eks. ikke kan huske navnet på en given person, skal du skabe dig et billede af vedkommende. Et kendetegn ved personen, du fremover vil kæde sammen med vedkommende og på den måde nemmere huske ham eller hende. Stop op, se på vedkommende og tænk over, hvad du vil kunne huske ved personen, som ikke er det navn, der lige bliver nævnt i forbifarten, når vi f.eks. er til selskab og hilser på mange på kort tid.
Og det samme gælder andre 'detaljer', som når du f.eks. skal huske en tekst. Når du skal læse noget, du bare skal huske, så beslut dig for at ville huske det, læs ikke bare teksten, men stop op og mind dig selv om, at det er altså det her, du skal skrive dig bag øret.

>> Lær at huske bedre og mere. Download lydbogen fra Jeppe Lange. Den koster 199 kr. Få mere info her.

Skab billeder, husk bedre!
Og skal du huske navnet på en konge, må du måske se kongen for dig. Er det navnet på værtinden, der gerne må lagre sig, kan det være modermærket på kinden, der minder dig om dét og om hende. Kæd billedet sammen med noget, du allerede kender, find en sammenhæng, og skab dine indre billeder. På den måde er du parat til at gemme de nye informationer - uanset hvor underligt et billede, du skaber. Det kan nemlig sagtens være et lidt spøjst og umiddelbart meningsløst billede, du finder frem … bare det giver mening for dig og minder dig om den person, du burde huske, siger Søren Breiting til videnskab.dk. Helt automatisk - og ved hjælp af teknikken - hjælper du hukommelsen på vej.

Denne artikel blev først gang publiceret på Oestrogen.dk i januar 2013. Indeholder affiliate links.

Læs også