https://imgix.femina.dk/media/6147d23e8bda4635add4648356611230.jpg
Selvudvikling

Birthe Kjær synger swing

14. oktober 2011
af Britta bjerre
foto: birger storm
Birthe Kjær fortæller her om hvilke 12 sange hun har valgt til sit nye swing-album, og hvorfor hun har valgt lige netop dem.

Birthe Kjær har optrådt som sangerinde, siden hun var 12 og har været professionel sangerinde, siden hun var 20. Nu er hun 63 og får en gammel drøm opfyldt, når hun på sit nye album synger swingmusik. Her fortæller hun om, hvilke 12 sange hun har valgt til sit nye swing-album, og hvorfor.

Da Birthe Kjær selv begyndte at synge i Sunshine Trioen som 12-årig, var et af hendes store idoler Ella Fitzgerald.

Så kom Elvis til. Ham lå hun og lyttede til på sit værelse med øret helt inde i transistorradioen.

Den røde kjole...

På coveret af sit nye album ligger Birthe Kjær smukt henslængt i en flot rød kjole. Her er hendes egen historie om netop den kjole:

- Pladeselskabet havde talt om at bruge et portrætbillede af mig. Men en dag jeg gik og slog græs, så jeg pludselig et billede for mig af mig selv siddende i en gammeldags stol iført en kirsebærrød kjole, lidt divaagtig med slæb, og med bare fødder, så det ikke blev for fint.

- Og så gik jeg ellers på jagt efter kjolen. Jeg spurgte hos designer Henrik Børgesen, som gjorde, hvad han kunne, men måtte sende mig videre til Stasia. Hun havde desværre heller ikke sådan en kjole, men henviste til Karim. Og på vej dertil går jeg forbi en forretning, der ligger ovre på den modsatte side af gaden - og derovre står min kjole i vinduet. Lige nøjagtig den. I den rigtige røde farve og med slæb!

- Jeg bliver så ivrig, at jeg går direkte ud foran en cyklist. Jeg skal bare krydse vejen. Jeg har kun øje for den kjole. Og jeg kommer ind og spørger, om jeg må låne kjolen til en fotografering, og indehaveren, Helena Keto, bliver bare så glad. Er det ikke fantastisk?

- Om jeg lige kunne krybe ned i kjolen?
Ha, ha… nej, den måtte sys lidt ud… ha, ha… men det kan man jo ikke se på billedet!

Sådan har der været en række musikere, der har sat deres særlige aftryk i Birthe Kjær og er blevet ved med at betyde noget for hende. Nogle af de kunstneres sange har hun nu samlet på et nyt album, hvor hun for første gang i sit liv synger swingmusik akkompagneret af et bigband.

En gammel drøm

- Det er opfyldelsen af en gammel drøm, siger Birthe Kjær i et interview i SØNDAG. - Når journalister igennem årene har spurgt, om der var en genre, jeg kunne tænke mig at prøve, har jeg altid sagt, at jeg ville elske at synge swingmusik med et bigband. Jeg har bare aldrig troet, det var muligt. Jeg var jo bare en poppige.

Men måske snakkede hun længe nok om det. Måske er tiden bare moden. I hvert fald udkommer nu albummet "Smile", hvor Birthe Kjær udover Charlie Chaplin-nummeret "Smile" synger 11 andre klassikere.

The Mills Brothers

Om hvorfor hun f.eks. har udvalgt Mills Brothers-nummeret "You're noboby till somebody loves you", fortæller hun:

- Jeg har altid været stor fan af The Mills Brothers. I 70'erne var jeg kæreste med koncertarrangør Knud Thorbjørnsen, som på det tidspunkt arrangerede en koncert med dem her i Danmark.

- Jeg var desværre forhindret i at høre dem, men Knud kom hjem med et billede til mig, hvor de sødt havde skrevet: "To Birthe from the Mills Brothers". Billedet har jeg endnu og er meget stolt af.

- På albummet synger jeg trestemmigt med Ivan Pedersen og Bobo Moreno, så vi smelter sammen i en ny Mills Brothers-udgave.

Orange sky

Birthe ultrakort

 • Har udgivet 28 album (lp og cd), nu på vej med det 29.,
  der har fået titlen »Smile«.
 • Hendes biografi »Længe levet livet« udkom i 2010 på
  Politikens Forlag.
 • Deltog i »Vild med dans« i 2005, men udgik på grund af sygdom.
 • Blev opdaget af Johnny Reimar og brød igennem med
  »Arrivederci Franz« i 1968.
 • Var ansat i en sparekasse fra 1965 til 1968.
 • Begyndte at optræde som sangerinde allerede i 1960.
 • Født 1. september 1948 i Aarhus.

Om "Orange colored sky" fortæller hun:

- "Orange colored sky" er et nummer, jeg egentlig godt kendte, men aldrig havde hæftet mig ved. Men så en aften strøg den pludselig ind via en tv-reklame, så jeg ikke kunne få den ud af hovedet igen. Så måtte jeg jo have undersøgt alt om den.

- Det er underligt, at jeg har sprunget den over både med Nat King Cole og Nathalie Cole og alle de andre, der ellers har sunget det nummer. For det er en dejlig sang, som giver mig en enorm glæde at synge.

Og alle de andre

Med på albummet er følgende sange:

"For once in my life", "Smile", "On a slowboat to China", "La Vie en Rose", "You're nobody till somebody loves you", "My Way", "What a wonderful world", "As time goes by", "Maybe this time", "Orange colored sky", "When I fall in love" og "You don't have to say you love me".

Et Ella Fitzgerald-nummer blev der så ganske vist ikke plads til denne gang. Men hvem ved: Maybe next time?

Læs også