https://imgix.femina.dk/media/9f1637203a67483d8a0f34072ba7703f.jpg
Selvudvikling

Arne og Carlos strikker kugler

16. marts 2012
af Lena Jensen
Foto: Bjørgli & Bergersen og PR
De to norske kuglestrikkere, Arne og Carlos, har både international anerkendelse og kæmpe succes med deres virkelig cool strikkede kugler, som passer perfekt ind i tidens trend med at nørkle, strikke og nusse med en hyggelig hobby.

Bring foråret indenfor! Der er så mange fine farver, vi kan pynte med, siger Arne Nerjordet, 47 år. Han har sammen med kæresten Carlos Zachrison, 40 år, boltret sig i farver og mønstre de seneste år.

Strikket kugle

Kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan strikke ind i sin kugle...

- Det er så sjovt at strikke kugler! Siger han begejstret.

Det er hovedsagelig ham, der strikker, mens Carlos stopper kuglerne med uld. Påskekuglerne bliver det rene legetøj. Han flytter kuglerne hist og pist med jonglørfart for at vise alle motiverne, og hans øjne er lige så glade og runde som kuglerne.

Fra modehuse til kuglestrik
"Arne og Carlos" har i mange år været et hot navn i verdens mode-metropoler, og de har gæstedesignet for det eksklusive japanske modehus Comme des Garçons. Dolce & Gabbana har faktisk efterabet enkelte mønstre, og den norske kronprinsesse Mette-Marit har brugt deres tøj. Nu laver nordmanden Arne Nerjordet og svenskeren Bo Carlos Zachrison ikke længere modetøj.

Arne og Carlos i strik

Mini-Arne og mini-Carlos i strik.

- Mode er ved at gå til grunde. Der sker jo ikke noget nyt. Det er godt, vi ikke længere er i den branche, siger Arne.

De to nordmænd vil bare strikke. Derfor laver de mønsterbøger til blandt andet garnproducenten Dale of Norway og har fået hele Norge, inklusive mændene, til at slå masker op. Arne og Carlos har fundet deres eget univers langt uden for by og modebranche.

Gode råd fra erfarne damer
Huset bugner af skaberglæde og virkelyst. Her er stabler med fine bøger, som de inspireres af, gulve og vægge er dækket af farverige stoffer og mønstre, sofaer og stole er prydet med farverige strikkede og hæklede hyggeplaider.

- Vi er i gang med så frygtelig mange ting på én gang, så vi ved ikke altid helt, hvor vi er.

Påskekugler

Påskekugler fra Arne & Carlos' nye bog.

De har udsmykket et nyt hus ved Valdres Folkemuseum med metalarbejder. De skal lave en messehagel til en kirke. Måske kommer der også hjemmelavet Arne og Carlos-garn, men det er endnu ret tidligt i processen.

- Vi har snakket meget med gamle damer og lært nye teknikker af dem, siger Arne.

Det gjaldt ikke mindst, da de lavede bogen "Julekugler med Arne og Carlos". Bogen blev en succes, og duoen rejste rundt på signeringsturné. Der mødte de flere velvoksne damer, som havde nogle teknikker, de kunne lære fra sig. Arne ler, da han tænker på hende, som henvendte sig til dem.

- Her havde hun strikket i mange år, og så var det ikke faldet hende ind, at hun kunne strikke en kugle. Og det skulle hun lære af to mænd.

Strikkepinde

Der er formentlig system i pindene ...

Det sker, at folk sender dem gamle mønstre. De har en hel stak liggende.

- En dame kontaktede os for nylig. Hun havde så mange opskrifter, hun ikke ville smide væk, og spurgte, om vi ville købe dem for 200 kr. Selvfølgelig ville vi det, siger Arne begejstret.

Mønstre fra hele verden
De gamle mønstre kan i bedste fald lære dem noget nyt. Men det er sjovest at sidde og designe og eksperimentere helt nye diagrammer frem. De har netop været en uge i Paris og to uger i Mexico. Verden derude er spændende, og den kan de opsøge, når som helst de ønsker det. De kan tage nye indtryk, former og farver med sig hjem og lave deres egne mønstre af de særeste ting.

Læs også