Komiker Ane Høgsberg vil have flere til at kalde sig feminister
Selvudvikling

Ane Høgsberg: Hvorfor er det så farligt at sige, at man er feminist?

11. august 2020
af
Maria Brus Pedersen. Foto: PR
Det er vigtigt, at vi ikke bare kæmper for ligestilling, men også står ved, at vi er feminister. Det siger komiker Ane Høgsberg, der kigger den danske ligestilling efter i sømmene i det nye program "Alle Hader Feminister".

Er du feminist?

Eller er du en af dem, der, når spørgsmålet falder, svarer, at du da bestemt går ind for ligestilling mellem mænd og kvinder, men ligefrem at kalde dig selv feminist… Det er måske at gå lidt for langt.

Så er du en af dem, komiker Ane Høgsberg gerne vil nå. I DR2+ programmet "Alle Hader Feminister" går hun i kødet på den danske selvforståelse af, at vi er et ligestillet land, og så tager hun fat i nogle af de mange områder, hvor vi stadig har langt igen.

- Jeg håber, at der er nogle mennesker, der får lyst til at erklære sig som feminister, når de ser programmet. At de opdager, at det ikke er så farligt at sige højt. Og så håber jeg, at der er nogle ikke-feminister, der ser programmet, som tænker ”måske skal jeg blive bedre til at lytte", siger hun.

I programmet følger vi Ane Høgsberg, når hun undersøger ligestillingsproblematikker i samfundet og i sit eget liv.

Hun sætter orange og grønne post-its på alt inventaret i sit hjem og skiller sig af med det, hvor en mand har siddet som direktør i den pågældende virksomhed (inklusive tv’et – noget, hendes kæreste ikke virker særlig begejstret for).

Derudover opdager hun, hvor dyr barsel faktisk er for kvinder i mistet løn og pension gennem et helt liv.

Selvom programmet nogle gange bliver meget nært og handler om hendes eget liv, tager alle programmerne udgangspunkt i tal og fakta.

- Vi ville gerne lave et program, der var anderledes end de andre programmer der findes om feminisme. Der findes mange "føleprogrammer", hvor kvinder fortæller, hvad de har oplevet, som så bliver anfægtet bagefter, og det synes jeg, forpurrer debatten. Med det her program havde vi mulighed for at lave noget, der udelukkende beroede på fakta.

Noget af det, der har gjort størst indtryk på hende i arbejdet med programmet, var afsnittet om (u)ligestilling i sundhedssystemet. Fordi verden i høj grad er indrettet til – og testet på – mænd, og det har store konsekvenser for kvinder.

- Jeg tror ikke, særlig mange ved, at hjertemedicin primært bliver testet på mænd, og at mange unge kvinder dør af hjerte-kar-sygdomme, fordi symptomerne på for eksempel et slagtilfælde ikke er det samme hos mænd og kvinder. Verden er indrettet til mænd, og det har en dødelig udgang for kvinder. Det synes jeg, er enormt vigtigt.

LÆS OGSÅ: Louise Kjølsen: Hvorfor skal en kvindes brystvorter gemmes væk, mens en mands gerne må luftes?"

Hun opdagede også, at det ikke er så vigtigt, om det er en mand eller en kvinde, der sidder på topposten i et firma.

En fin opdagelse, for den gjorde, at hun og hendes kæreste kunne få alle deres ting tilbage i lejligheden.

Det handler i stedet om, at virksomheder skal være bæredygtige, og at medarbejderne skal være ligestillede hele vejen op gennem den interne fødekæde.

Selvom Ane Høgsberg har beskæftiget sig med ligestilling i mange år – i 2017 udkom hendes one-woman show "Dårlig Feminist" – så har hun ikke altid erklæret sig som feminist. Hun har haft et behov for at komme med en disclaimer - sige, ”Ja, jeg er feminist, men jeg er ikke ligesom de der sure, menstruerende mandehadere, der demonstrerer med bare bryster.”

Hun oplevede, at ordet ”feminist” var noget, mange reagerede stærkt på, og at hun var bange for at blive sat i bås med nogen, hun ikke kunne identificere sig med. I dag har hun smidt disclaimeren væk, og hun håber på, at programmet kan være med til at gøre det mere mainstream at være feminist.

- Man kalder det jo feminisme, fordi der bliver diskrimineret mod det feminine hos både mænd og kvinder. I teorien er det lige meget, hvad for et ord, vi bruger om det, men i praksis er det godt at bruge det samme ord til at beskrive, hvor vi står henne.

Læs også