https://imgix.femina.dk/media/c9c07b23580649f0af92c22219a1ec70.jpg
Selvudvikling

Alenetid er guld

6. april 2009
af Julie Svarrer, Illustration Kirsten Gjerding
I løbet af en dag jonglerer vi rundt mellem et hav af roller. Vi er mødre, hustruer, kolleger, ledere, ansatte, veninder osv. Al den »støj« disse roller skaber, får os ofte til at glemme det vigtigste – at være os selv!Ifølge kvinde-coach Lotte Odgaard Magnasco kommer vi mere i kontakt med, hvad der egentlig betyder noget i vores liv, hvis vi bruger tid på at være alene med os selv og lader den indre stilhed indfinde sig.

For nogle er alenetid en stille tur i parken, for andre en ekstra lang køretur hjem fra arbejdet, mens den fortravlede alene-mor måske foretrækker en halv time på sofaen med fjernsynet slukket.
- Det er vidt forskelligt fra person til person, hvad man forstår ved alenetid, forklarer kvinde-coach Lotte Odgaard Magnasco, som selv får mest ud af en gåtur ved vandet eller i skoven.
- Du skal finde det sted, hvor du bliver allermest dig selv. Hvor du føler den største frihed og ikke er bundet af dine mange roller, fortæller hun videre.

Kontakt med kvinden

Alenetid handler overordnet om selvkærlighed og selvrespekt, forklarer Lotte, der har en hypotese om, at det oftest er kvinder, som har svært ved at opfylde dette behov. Specielt når de stifter familie. Hvor mændene som regel holder fast i deres aktiviteter og for eksempel fortsætter løbetræningen, helliger kvinderne sig omsorgsarbejdet. På den måde sætter de ubevidst tiden som kvinde og individ nederst på listen over daglige gøremål.

Alenetid - sådan gør du!

• Spørg dig selv: »Hvad er alenetid for mig?
Har jeg flere variationer?«

• Hvad må det »koste« dig at få denne tid?

• Hvad vil alenetid give dig?

• Find det helt rigtige sted for dig

• Glem dine roller undtagen den, der handler om dig

• Stil store, betydningsfulde spørgsmål og lyt indad
efter svarene

• Planlæg din alenetid - før den ind i kalenderen

• Bed familien/netværk om opbakning

• Drop den dårlige samvittighed over for familien,
arbejdet osv.

Plads i kalenderen

Nu tænker du måske: »Jeg har simpelthen ikke mulighed for at bruge en halv eller en hel time på mig selv om ugen«. Men Lotte forklarer, at alle kan finde tiden, hvis de virkelig ønsker det. Man må blot prioritere.
- I Danmark ser vi i gennemsnit tre-fire timers fjernsyn om dagen. Her kunne måske være lidt tid at hente. Vi må hver især finde ud af, hvad vi kan undvære, erklærer Lotte. Selv har hun sløjfet sin ugentlige seance med en kop kaffe og lørdagens reklamer.
- Det gav mig slet ikke det, jeg længtes efter, så nu er tiden omsat til en frisk gåtur i det fri eller afslapning med tændte stearinlys og en meditations-cd, siger hun med et smil.

Læs også
Skab et stillerum - inden i dig selv

Læs også