https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/familie/2012/11/1244-aegdonation/1244-aegdonation-swi.jpg
Selvudvikling

Ægdonation – hvad synes du?

5. november 2012
af Webredaktionen og Tine Bendixen
Foto: Pantherstock
Når en dansk kvinde finder ud af, at hun umuligt selv kan blive gravid, står hun ved en skillevej. For barnløse har kun begrænsede muligheder herhjemme, hvis de ikke ønsker at adoptere. Ægdonation er én af dem.

Sophie er højgravid med sit første barn. Hun kalder det et mirakel. Hvis naturen havde bestemt, havde Sophie slet ikke været gravid. Hendes æg duer ikke. Men naturen bestemmer ikke længere så meget, som den har gjort. Sophie har modtaget donoræg fra en anden kvinde. Sæden, der har befrugtet ægget, er kærestens. 32-årige Sophie vil gerne være anonym af hensyn til den lille dreng i maven.

- Jeg er bange for at møde nogen, der sætter spørgsmålstegn ved ægdonation og siger: Det synes jeg ikke, man kan tillade sig. Jeg har kunnet mærke optakt til det nogle gange. En af mine veninder har nogle venner, hvor kvinden blev ved med at abortere. "De ville aldrig gå i behandling, hvis de ikke kunne få et barn naturligt", sagde min veninde. Jeg følte, det var et angreb mod det, jeg havde gang i, og tog den med hende, og hun sagde: "Nå, men kan vi så kun snakke om det, vi er enige om?". Der nåede jeg frem til, at jeg ikke har behov for at pinpointe uenighederne. Med veninder kan man diskutere ting som: "Er han den rigtige kæreste for mig?". Men det her var meget større. Jeg kan ikke overskue at skulle opleve mennesker … støde det fra sig.

Linda derimod skjuler, at hun er rugemor. I Danmark er loven nemlig skrap - hvis en kvinde bliver gravid og forærer barnet til et barnløst par, SKAL hun gøre det helt gratis.

I hendes mave vokser en lille dreng, som ikke er hendes egen. Hun har lovet ham væk til et barnløst par, og hun blev gravid alene for deres skyld. De vil få den største gave i livet, og de er taknemmelige. Men alle tre risikerer at blive straffet. Det de gør, er nemlig på kant med loven. Men Linda bekymrer sig ikke.

Det eneste, som betyder noget for mig, er, at de vil tage imod ham ligegyldigt hvad. Jeg har ikke lyst til at få flere børn, og jeg føler slet ikke, han er min, siger 41-årige Linda.

Hver uge ringer eller sms'er hun sammen med de kommende forældre, så de kan følge med i, hvordan Linda og deres søn har det. Hver aften sætter Linda sig til rette i en stol, mens hun afspiller en lydfil mod maven, som parret har indspillet til deres ufødte søn. På den måde skal han vænne sig til deres stemmer.

- Jeg lytter ikke engang efter, for det er noget, som er imellem ham og hans forældre, siger Linda.

Hvad mener du? Skal naturen gå sin gang, eller skal vi tage alle hjælpemidler i brug, som vi kan, i jagten på at blive forældre? Giv din mening til kende på vores Facebook-profil - facebook.com/feminaDK

Læs også