https://imgix.femina.dk/media/5407b35966e74647aed233cfc132f715.jpg
Selvudvikling

60.000 sengevædende børn i Danmark

1. juli 2009
af Anne-Grete Belmadani
Vær med til at bryde tabuet! Børn der tisser i sengen om natten er nemlig tabu. Kun få taler om det uden for familiens trygge rammer og det på trods af, at mere end 13 % af danske børn mellem 5-13 år er sengevædere. Det svarer til tre børn i hver skoleklasse, hvor kun få behandles. Læs mere om hvad du kan gøre som forælder.

Hjælp at hente - på kort og langt sigt
At så mange børn ikke får behandling kan derfor undre, da der er gode og afprøvede behandlingsformer, blandt andre:

  • Medicinsk behandling
  • Ringeapparat, der vækker barnet, når det tisser i sengen. Ringeapparatet lærer barnet at få blæren og hjernen til at samarbejde omkring deres tissetrang

På kort sigt findes der også hjælp at hente. - Før og under behandling er natbleer en god støtte, da de sikrer en tør nats søvn, selvom uheldet skulle være ude. Desuden er der intet, som viser, at brugen af natbleer modvirker et behandlingsforløb eller fastholder barnet som sengevæder. Det er vigtigt at understrege, at barnet ikke selv kan kontrollere den natlige vandladning, og man må klart gå ud fra, at barnet hellere end gerne vil være tør, siger Søren Rittig.

Til formålet har Kimberly-Clark - som også står bag den uafhængige undersøgelse - udviklet DryNites, der er en tynd, absorberende natble, som diskret hjælper sengevædende børn og deres forældre med at tackle sengevædning på en nem, diskret og bekvem måde - ude såvel som hjemme.

Årsager til sengevædning

  • Forhøjet natlig urinproduktion på grund af manglende hormonproduktion
  • For lille rummelighed i urinblæren

    Sengevædning i køn og alder:
    Køn: 65 % drenge, 35 % piger
    Alder: 67 % er 5-8 år, 33 % er 9-13 år

Kilde: Kimberly-Clarks undersøgelse om sengevædning foretaget af analysebureauet Webpol

Links:
www.kontinensforeningen.dk
www.drynites.dk

Læs også