https://imgix.femina.dk/media/a8c990abcfa64a16b8da72a5d0da56ba.jpg
Selvudvikling

5 tips til julefreden

15. december 2010
af Rikke Gjøl Mansø
Juleaften er ikke det rette tidspunkt for energisk opdragelse, men med 5 gode tips fra familieterapeuten Jesper Juul undgår I børn, der drukner i gaveræs og tudeture under juletræet.

Utålmodige og forvirrede børn og forældre, der prøver at følge med, uden at få juleanden i den gale hals. December er krisetid i mange familier og ender tit i kuldsejlede forventninger. Den kendte familieterapeut Jesper Juul anbefaler, at I laver få regler, som kan skabe en hyggelig aften - både for børn og voksne.

- Enhver familie har brug for nogle regler som skaber gode og konstruktive processer. Det går galt, hvis der ingen regler er, eller for få, men det kan gå præcis lige så galt, når der er for mange, siger Jesper Juul, der her giver dig 5 gode råd til hvordan I opretholder julefreden:

  1. Giv gerne de mindre og mest utålmodige børn en enkelt gave - fra "Julemanden" for eksempel om formiddagen.
  2. Hold børnene væk fra juletræet, når det er pyntet og gaverne lagt til rette.
  3. Planlæg aftensmaden, så de mindste har en chance for at holde sig vågne et par timer bagefter.
  4. Lad en af forældrene sammen med et af børnene tænde juletræets lys, før resten af familien kommer ind i stuen.
  5. Når alle har sat sig med kaffe, småkager og konfekt inden for rækkevidde, kan gaverne fordeles efter følgende system: Børnene skiftes til at hente en gave, som ikke må være til dem selv. De afleverer den til modtageren, som får tid til at pakke den ud, glæde sig over den og takke giveren, før den næste gave bliver hentet frem under træet.

- Juleaften er ikke det rette tidspunkt for målrettet og energisk opdragelse. Det er tilstrækkeligt, at de voksne går forrest med et godt eksempel. Julen er jo børnenes fest. Det betyder en fest, som er til glæde for børnene og ikke sammenkomst, hor de bliver forvirrede, frustrerede, rådvilde, asociale og krævende, fordi de voksne i misforstået børnevenlighed abdicerer fra lederskabet, siger Jesper Juul.

Har du lyst til at få flere af Jesper Juuls konstruktive råd, så se mere på det nye videosite fredifamilien.dk, hvor han giver online rådgivning til syv forældrepar.

RELEVANTE LINKS

Julestemning med sne
Aviskrans
https://imgix.femina.dk/legacy/media/websites/femina-dot-dk/website/jul/2010-thumbs-til-shop/bloomingville-julekugle-kop.jpg

Læs også