https://imgix.femina.dk/media/94aa996d3b92489ebdc688b09841aad0.jpg
Selvudvikling

5 tip til bedre tidsstyring

13. april 2010
af Bente Tromborg
Kender du (også) følelsen af at vågne hektisk? Tale hurtigt? Gøre ting halvt? Lytte kvart? Småløbe gennem hverdagen? Så læs med her, og meld dig ud af jeg-har-simpelthen-altid-for-travlt-klubben

1. Lav en tids-dagbog
Før dagbog over din tid i løbet af en uge - fra du står op, til du går i seng. Og det handler om at være ærlig. Hvis du drikker morgenkaffe i 25 minutter, så skriv det ned. Hvis du taler i telefon 35 minutter, så skriv det ned. Notér, hvor lang tid du bruger på alle dine gøremål. For mange er denne opgave en rigtig øjenåbner. For pludselig kan vi se sort på hvidt, hvor travlt vi IKKE har. Vi er blot en smule ustrukturerede. Ved at få syn for sagn giver vi os selv mulighed for at justere og for at handle.

2. Lær at sige fra med god samvittighed
Sluk mobilen, og luk dit mail-program ned, når du er i gang med en opgave. Sig nej til opgaver, du ikke har tid til, eller aftaler, du egentlig ikke har lyst til.
Årsagen til rigtig meget stress er, at vi svarer, før vi tænker. Det er så nemt at sige "ja" og så komme videre. Men siger vi ja til for meget, er det kimen til stress. Vi får stress af det, vi ikke når, eller hvis vi beskæftiger os for meget med ting, der er imod vores livsværdier.

Læs også:
Livet handler om andet og mere end at få det til at gå så stærkt som muligt. Så tag det roligt, og sæt farten ned!

3. Lav entidsrealistisk to do-liste
Sørg for at afsætte realistisk tid til opgaverne, når du laver din to do-liste. Ofte halter vi bagud, fordi vi er tidsoptimister - men med tids-dagbogen fra punkt 1 kan vi nu agere som tidsrealister. Det betyder også, at dine kollegaer, kunder, familie, børn og venner kan stole på dig. For når du har bekræftet en deadline, ved de, at du overholder den.

4. Lad computeren hjælpe dig
Indtast alle dine aftaler - faglige som private - i Outlook eller i kalenderen på din mobil, og lad de to enheder overføre data til hinanden, så din kalender hele tiden er opdateret.
Det handler om at have et papirløst overblik. Jo mere strømlinet og organiseret din hverdag er, jo mere overskud har du.

5. Beløn dig selvfor veludført arbejde
Læg mærke til dine fremskridt. Uanset hvor store eller små dine fremskridt er, er det vigtigt, at du glæder dig over dem. Se, hvor du kan gøre det bedre, men notér også, hvad der lykkes step by step.

RELEVANTE LINKS

Stress af
Bytte dele guide
Kvinde gør rent i ballet-outfit

Læs også