Selvudvikling
23. august 2014

4 myter om din hjerne og aldring

Det er nærmest for sent at lære nyt, når du har rundet de 40. Alting tager længere tid, vi husker dårligere, og vi kan ikke længere danne nye hjerneceller. Læs med her – og få aflivet et par myter.
Af: af Margrethe Vadmand, Charlotte Bech og Charlotte Heje Haase
https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/august/hjerneprim.jpg

Foto: Shutterstock

Myte 1: Vi bliver langsommere med alderen

Delvist sandt. Det er rigtigt at vi bliver langsommere, hvis man alene ser på den rå reaktionstid, som måske i virkeligheden ikke har så stor betydning. Ved sammensatte funktioner, hvis vi for eksempel skal svare på mere komplekse spørgsmål, behøver alderen absolut ikke medføre, at vi bliver langsommere. Det kommer an på, om vi har viden og erfaring inden for emnet.

Myte 2: Vi kan ikke lære nyt

Falsk. Vi kan sagtens blive ved med at lære nyt op i årene. Det afgørende er, om der er tale om noget helt nyt, altså indenfor et område, vi overhovedet ikke kender noget til. I så fald kan det være svært at lære nyt, men ikke umuligt. Faktisk viser det sig, at vi i mange tilfælde kan bygge videre på noget, vi i forvejen har kendskab til, og vores viden og erfaring kommer os til nytte. Har man fx ikke beskæftiget sig med fremmedsprog i 20 år, er man ikke så hurtig til at lære et nyt sprog. Er man derimod vant til at bruge fremmedsprog, er det ikke så vanskeligt at lægge et nyt oveni uanset alder.

Myte 3: Vi kan ikke huske

Delvist sandt. Vores huskekapacitet bliver mindre med årene, men det gælder først og fremmest for det, der er nyindlært. Og så afhænger det igen meget af, om vi skal huske noget, vi i forvejen er vant til at beskæftige os med. Men vi vil oftest tabe til børn eller børnebørn i memory, fordi børn og unge har større kapacitet til at lære noget helt nyt, der er ikke-erfaringsbaseret.

Når man er lille, foregår meget indlæring på den måde; man er hurtig og skelner ikke mellem, hvad der er vigtigt at lære. I en moden alder har vi bedre forudsætninger for at vurdere, om det nu er vigtigt, at sætte sig ind i det nye.

Myte 4: Vi kan ikke danne nye hjerneceller

Falsk. I mange år har man troet, at vi fødes med et fast antal hjerneceller og ikke kan gendanne de hjerneceller, som vi har mistet. Derfor mente man, at det kun kunne gå ned ad bakke med årene. Men vi kan godt danne nye nerveceller. Forskere har for nylig lavet forsøg med rotter, som viser, at rotter kan danne 5-10.000 nye nerveceller om dagen. Og endnu flere hvis de er fysisk aktive: Motionerende rotter, som løber rundt i trædemøller, danner dobbelt så mange nye nerveceller som stillesiddende rotter.

Kilde: Dr. Med. og aldringsforsker Henning Kirk og Læge Charlotte Bech.

Læs med i næste uge, hvor vi giver dig tips til at træne din hjerne ...

Læs mere om:

Læs også