https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/oktober/2013-41-skandale-p.jpg
Selvudvikling

4 grunde til at vi elsker skandaler

7. oktober 2013
af Lisbeth Madsen, NewsDesk, Aller Media
foto: Shutterstock
De færreste vil være ved det, men de fleste får straks lyst til at vide mere, når de ser en besnærende overskift på sladderbladene i kassekøen eller kører forbi tabloidavisernes spisesedler. Men hvorfor virker andres tragedier så indbydende på os? Her er psykologens forklaring.

Kort fortalt, så er vores eget liv så kedeligt og konformt, at vi ville ønske, at vi kunne leve som de rige og de smukke. Når det af flere grunde ikke kan lade sig gøre, så er det enormt betryggende for os, at de forskellige kendisser også kan træde ved siden af eller komme ud for ulykker. For det bekræfter os i, at heller ikke disse mennesker er ufejlbarlige, og at vi faktisk kan være glade, for det liv vi selv lever. Det er konklusionen i en ny bog 'Missing Out: In Praise of the Unlived Life' af forfatteren Adam Philips. Det skriver psykologen og psykoanalytikeren Susan Kolod på Psychologytoday.com.

> Galleri: Kendte der døde inden de blev 40

De fire klassiske grunde

Det er imidlertid ikke den eneste forklaring på, at skandaler virker appellerende. Psykolog Susan Kolod fremhæver de hyppigste grunde til, at vi tiltrækkes af andres fadæser, som bliver blæst op i medierne, eller som vi sladrer om med veninder og kolleger. Her er et udvalg:

1. Tilfredstillelsen

Vi finder tilfredsstillelse i, at andre træder ved siden af. Det er tillokkende at overskride grænser, og det er dragende at høre om, at kendte mennesker har gjort det, vi andre fantaserer om.

2. Straffelsen

Glæden ved at se, at overtrædelserne bliver straffet. Vi opnår en tilfredsstillelse, når vi ser, at en person med en skandaløs optræden bliver straffet eller ydmyget. Det opretholder ordenen i vores moralske univers.

3. Fornøjelsen

Fornøjelsen ved at se nogen slippe af sted med det. Vi får et kick ud af at observere det, når andre opnår noget forbudt, som vi andre kun kan drømme om - uden at blive straffet for det.

4. Distrationen

Vi bliver distraherede fra vores egen hverdag. Den vigtigste grund mener Susan Kolod er, at vi får fokus væk fra vores egen komplicerede hverdag, og måske endda bliver overbevist om, at vores egne problemer er ganske overskuelige i forhold til.

> Galleri: Se med når de kendte folder sig ud for åben skærm

Den virkelig utiltalende årsag

Et andet og mere skummelt forhold, der gør sig gældende for os mennesker, når vi tiltrækkes af andres ufærd, er, at ofte så befinder skandaler sig i på kanten mellem frastødende og forførende, forklarer Susan Kolod, og det bliver understreget af Abby Stein, der er professor i Interdisciplinary Studies ved John Jay College of Criminal Justice.

- Når handlingen sker, så bliver vi måske frastødt, men vi bliver også betagede. På en mærkelig måde, så er folk, der har begået forfærdelige, makabre seksuelle overgreb, ikke bare interessante, de er deciderede sexede, siger hun til Psychologytoday.com.

Læs også