Selvudvikling

30 år med Tammi Øst

af Britta Bjerre 13. januar 2012
Foto: Birger Storm
I år har Tammi Øst 30 års skuespillerjubilæum. Den 53-årige skuespiller har stille og roligt og uden store se-mig-bevægelser i pressen gjort sig til et af dansk teaters mest anerkendte navne. Om kort tid er hun igen aktuel på Det Kgl. Teater, hvor hun er med i forestillingen ”Tilbage til ørkenen”.

 

Tammi i korte træk

 

 • Født 1958. 
 • Uddannet fra Statens Teaterskole i 1982. 
 • Mor til tre børn: Josefine på 13, Oskar på syv og Alma på bare to år. 
 • Dannede i 10 år par med skuespiller Mikael Birkkjær, som hun har to nu voksne børn sammen med. Er i dag kæreste med skuespiller Jens Jørn Spottag. 
 • Har medvirket i en lang række forestillinger på Det Kgl. Teater. Debuterede i 1982 i forestillingen "Erotik". Er fra 1. februar aktuel i "Tilbage til ørkenen". Har tidligere været fastansat på Det Kgl., men er freelancer i dag.
 • Debuterede på film i "Min farmors hus" i 1984. Medvirkede senest i Per Flys "Kvinden der drømte om en mand", 2010, og "Far til fire - tilbage til naturen", 2011. 
 • Debuterede som forfatter med romanen "Ind til nu" i 2008. 
 • Udgav i 2011 musik- og lyrik-cd'en "ØST". 
 • Har tre gange modtaget teatrets fornemmeste pris en Reumert. Senest i 2011, hvor hun fik en Reumert for bedste kvindelige hovedrolle i "Misantropen", som spillede på Det Kgl. Teater. 
 • "Tilbage til ørkenen" er skrevet af Bernard-Marie Koltès. Stykket instruereres af Det Kgl. Teaters skuespilchef Emmet Feigenberg. Spiller i Skuespilhuset fra 1. februar til og med 9. maj.

   

Selv er Tammi Øst også en stor tv-fan. Her fortæller hun om sit yndlings-tv. Og om det, hun savner.

Sidst vi så Tammi Øst i tv, var i TV2-serien "Anna Pihl", hvor hun spillede politichefen Eva. Den 53-årige skuespiller har også medvirket i tv-serier som "Ørnen", "Rejseholdet", "Taxa" og "Hjem til fem".

Teatrets skrå brædderMen det er især på teatrets skrå brædder, hun har foldet sig ud igennem sin karriere. Og i år, hvor det er 30 år siden, hun blev færdiguddannet fra Statens Teaterskole, er det da også teaterarbejdet, der fylder mest i hendes kalender.

Om kort tid står hun på scenen i Skuespilhuset i stykket "Tilbage til ørkenen", og senere på året er hun med, når Sebastian-musicalen "Circus Fantastica" får premiere på Folketeatret.

TV-fanPrivat er teatermennesket Tammi Øst en stor tv-fan. Måske fordi, siger hun, at hun voksede op med fjernsynet som barnepige. Som barn af en mor, der var refrænsangerinde og servitrice på et værtshus, og en far og en stedfar, der begge var musikere, var hun ofte alene hjemme om aftenen, og så længe hun sad i det blå fjernsynslys, følte hun sig tryg og reddet fra mørket udenfor.

Tv-drama- Jeg elsker fjernsynet, siger hun, - fjernsynet er topgodt. Der laves meget godt tv. Også godt tv-drama. Men jeg synes, tv-dramaet mangler bredde og luft, aldersmæssig bredde. En bredde, som jeg nogen gange ser, teatret har både i stil og i historier.

Der må da kunne laves vidunderligt tv-drama om alle mulige slags mennesker, også gamle mennesker. Tænk på, hvor glade vi er for at se tv-dokumentarer om en eller anden aldrende Ellen, som er fuld af liv. Jeg tror netop, vi er blevet så glade for dokumentar-genren, fordi drama-delen halter på det punkt.

LÆS OGSÅ: TV-værtens kunstneriske åre - Trine Panum Kjeldsen

Begejstret for- Jeg var meget begejstret for den serie, Hella Joof lavede på tv, som hed "Album". Den havde noget af det, der får mig til at tænke: Mere af det! Den var fuld af mærkværdige, sjove, hæslige og skønne mennesker, unge og gamle og dem midt i livet. Menneskelig mangfoldighed, det kan jeg godt lide.

Men hvad holder hun selv mest af at se i tv? Her kommer hendes favoritliste:• Tv-serien "Venner" - fordi det er sjovt, trygt, hyggeligt og er supergodt lavet.

• Kanal 4's dokumentarserie "Mig og min mor" - fordi jeg slet ikke kan holde det ud. Det er så helt forfærdeligt pinagtigt, at det er frydefuldt.

• "X Factor" - fordi det er utroligt underholdende tv. Og interessant, at folk slet ikke kan overskue konsekvenserne af deres handlinger.

• TV-nyhederne - fordi det bare altid er interessant, at der er andre mennesker end os selv.

LÆS OGSÅ: Sluk tv'et og bliv mere aktiv