Vigga Wagtberg
Selvudvikling

3 grunde til, at dine grænser bliver overskredet

16. august 2014
af Vigga Wagtberg
Foto: All Over og privat
Har du svært ved at markere dine grænser? Oplever du igen og igen at blive behandlet på en måde du ikke bryder dig om, men får ikke rigtigt ændret på situationen gennem de reaktioner du kommer med? Bliv klogere her.

Hvis dine grænser bliver overskredet, og du prøver at reagere på det, uden at det giver et bedre resultat, kan det skyldes flere forskellige ting. Herunder får du tre eksempler på de årsager der kan være til din situation.

Vigga Wagtberg

Vigga Wagtberg er terapeut og parterapeut hos Rhodes.nu, og arbejder med at rådgive par og enkeltpersoner konkret om at opnå mere nærhed, åbenhed og at løse konflikter.

Kom på kæreste-workshop d. 21. august kl. 18.30, og lær noget nyt om din kæreste eller ægtefælle. I får øvelser i at give personlig ros og fortælle om følelsesmæssige behov.

Læs mere på www.ViggaWagtberg.dk.

Du respekterer ikke selv dine grænser
Hvis du gennem dit liv ikke har lært at mærke og respektere dine grænser, kan det føles unaturligt for dig at tage dem alvorligt. Du tænker måske, at det ikke betyder så meget, om de grænser bliver respekteret - eller det kan være, at du bliver ved med at fortælle dig selv, at du slet ikke kan mærke de grænser. Det kan få dig til at tage nogle valg i dit liv, som ikke er særligt omsorgsfulde for dig selv.

I kontakt med grænserne
Hvis du har det sådan, risikerer du, at andre kan mærke det på dig, og behandler dine grænser med samme ligegyldighed som du selv kommer til at behandle dem med. Du ændrer den vane ved at starte med at være opmærksom på alt det, du sagtens kan mærke i dig selv, og lytte til det med større alvor - f.eks. når du bliver såret, vred eller stresset. Det er din grænse, du kommer i kontakt med.

Styrende adfærd?
Du kommer til at styre situationen i stedet for at få luft for din naturlige reaktion
Hvis du prøver at reagere på det, når dine grænser bliver overskredet, men føler, at du har svært ved at trænge igennem, kan det skyldes at din adfærd virker styrende, uden at du er opmærksom på det.

Du kan styre på mange måder - f.eks. ved at være tavs, give den anden person medlidenhed med dig, kritisere eller fortælle den anden person, hvad vedkommende må gøre eller sige overfor dig. Hvis du fortæller om dine følelser på en måde, der bebrejder eller gør en anden person til krænker i forhold til dig, kan det også virke styrende.

Det skaber et pres på vedkommende, der risikerer at komme tilbage i hovedet på dig som en modreaktion, og det kan overskride din grænse påny. Jo mere du fokuserer på at udtrykke din naturlige reaktion og helt ægte følelser, desto lettere vil det være for andre at lytte til dig, når du markerer din grænse.

Du stopper indsatsen for hurtigt
Hvis du ikke har held med at få andre til at respektere dine grænser, kan det også skyldes, at du undervurderer, hvor meget arbejde, det kræver. At få respekt, omsorg og forståelse kræver, at du resten af dit liv bliver ved med at reagere, hver gang du bliver behandlet på en måde, du ikke bryder dig om.

Det kræver også, at du selv forklarer, præcis hvordan du vil behandles i stedet for. En person, der altid har behandlet dig grænseoverskridende, vil desværre sandsynligvis have svært ved at ændre sin adfærd fra den ene dag til den anden. Hvis du vil have en bedre behandling, må du derfor nok acceptere, at ikke alting kan ændres med en enkelt samtale, men kræver en vedholdende indsats over længere tid.

Eksemplerne gælder dig, der reagerer. Hvis du får dine grænser overskredet uden at reagere på det, er det en lidt anden sag.

Læs også