Armbåndsur, Pernod, cigaret, sololie
Selvudvikling

10 ting, vores børn ikke vil tro på, vi har gjort i vores ungdom

2. februar 2019
af Josefine Gammelgaard
Foto: Panthermedia, All Over Press
Har du nogensinde gjort noget, dine børn aldrig vil tro på, hvis du fortalte det? Her er redaktionens historier om ting, der måske var normale en gang, men som siden har ændret sig.

Sad du flere timer på den samme plads i køkkenet, når du skulle tale i fastnettelefon med din veninde?

Eller er du måske en af dem, der protesterede helt vildt, da det blev forbudt at ryge på togperronerne? Ligegyldigt, hvilken generation du tilhører, er det sikkert, at du har gjort nogle ting, som er helt utænkelige, når dine børn vokser op.

Vi på redaktionen har samlet 10 ting, vi gjorde i vores ungdom, som vores børn nok ikke ville tro på, hvis de hørte det.

Gode undskyldninger...

- Åh, jeg håber ikke, mine børn vil tro på — eller endnu værre, lade sig inspirere af — at jeg som 13-14-årig ofte fortalte mine forældre, at jeg sov hos en veninde, mens jeg i virkeligheden gik til fest med nogle meget ældre drenge. Mine forældre opdagede aldrig noget.

Dorthe, 49 år

Røgfyldte kabiner

- I dag virker det helt absurd, men for 20-25 år siden var det helt almindeligt at ryge cigaretter alle steder, indendørs som udendørs. Vi røg, ligegyldigt om vi sad i toget, i flyet eller på hospitalsgangen. I dag kunne jeg ikke drømme om at tænde en cigaret indenfor — ikke engang i mit eget hjem. Jeg synes jo selv, det lugter helt af helvedes til … Men det var helt normalt dengang.

Helle, 51 år

Røde kinder er bare sundt

- Før i tiden tog man en del lettere på røde skuldre eller forbrændte næser. Faktisk kunne man bruge en hel dag på stranden uden at skænke det en tanke, at solcreme kunne være en god idé. I dag kunne jeg ikke drømme om at sende mine børn på stranden uden solcreme.

Dorte, 43 år

Rød sodavand med lakridssmag

- Når man er 18 år gammel, drikker man jo det, de andre drikker. Og tilbage i slutningen af de frie 70’erne var et af de helt store hits altså Pernod, en slags lakridslikør, blandet op med rød sodavand. Det var altså rigtig lækkert og sejt, da jeg var ung. Det tror jeg måske ikke, mine børn vil være helt enig i …

Jane, 58 år

Udendørs eventyr

- Jeg er ret rolig som person, så jeg tror, det vil overraske mine børn, at jeg som 11-årig brød ind i en faldefærdig fabriksbygning sammen med fire klassekammerater. Vi tog derhen nogle gange efter skole, gik forsigtigt op ad en mosgroet trappe, ind gennem en stor hal, ud gennem de knuste vinduer og op på taget. Derfra kunne man springe over på taget af nabohuset, som var lidt spøgelsesagtigt. En dag så vi en kvinde i vinduet overfor se på os, mens hun holdt telefonen op til øret. Mens vi spænede ned gennem bygningen, hørte vi sirenerne nærme sig — og politiet ventede på os, da vi kom ned. Sådan som generationerne af børn udvikler sig, tror jeg faktisk ikke, mine børn overhovedet vil tro på, at vi altid legede og gik på eventyr udenfor — og at legen ikke foregik inde bag spilkonsoller og computerskærme.

Josefine, 24 år

Guidebøger og faxmaskiner

- Vi har mange gange rejst rundt i verden med kun en guidebog som … ja, guide. Der var ikke noget, der hed iPad og Hotels.com, så det var bare om at slå op under hoteller, hvis man ikke havde fået bestilt overnatning hjemmefra. Hvis man skulle hurtigt i kontakt med nogen derhjemme, var det nemmest og billigt at faxe (ja, du ved, kontormaskinen med den der pibende lyd).

Dorte, 43 år

Cigaretfabrikken

- Store dele af mine barndomsår brugte jeg på at fabrikere cigaretter til min mor på hendes cigaretrullemaskine. Der var en krone for hver rullet cigaret. Lige et job for en 10-årig! Før jeg begyndte at rulle cigaretterne selv, sendte min mor mig gladeligt til købmanden alene. Så gik jeg pænt over vejen og ind til disken hos købmanden, hvor jeg bad om 20 Prince Ultra Light. Min mor var selvfølgelig sød nok til at give mig ekstra penge med til at købe en Filur-is.

Charlotte, 36 år

Armbåndsur-tricket

- Da jeg var ung, gik vi jo med armbåndsure — med visere og det hele (ja, ja jeg er fra stenalderen). Når jeg så gerne ville være senere ude, end mine forældre havde givet mig lov til, skruede jeg enten uret tilbage eller satte det i stå. Så stod jeg ellers der med store øjne og undrede mig over, at jeg kom for sent hjem. Indtil jeg viste mit ur frem og forklarede, at det måtte gå forkert eller være gået i stå!

Dorthe, 49 år

Se ud ad vinduet (!)

- Da jeg var yngre og skulle på lange bilture, måtte jeg rent faktisk snakke med dem, jeg fulgtes med. Og hvis jeg kørte alene med bussen, måtte jeg se ud ad vinduet for at få tiden til at gå! Det er altså en kæmpe kontrast til i dag, hvor de fleste sidder og scroller gennem Instagram og Facebook.

­Josefine, 24 år

Sexy times…

- Jeg er helt sikker på, at min datter aldrig kunne forestille sig, at jeg har været i seng med flere mænd, end hun har …

Tine, 56 år

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også