https://imgix.femina.dk/media/article/camillareestorff_1_0.png
Liv

'Samleje' og 'sexisme' får ny betydning i ordbogen - derfor er det så vigtigt

10. november 2020
af
Caroline Wilms. Foto: Privat
At ændre et ord som sexismes definition i ordbogen lyder måske ikke af meget. Men det er blandt andet det, der skal til, for at løse de problemer MeToo-debatten har vist os, lyder det fra ekspert.

Slår man 'samleje' op i Den Danske Ordbog, finder man en definition, der forklarer, at et samleje er mellem to mennesker, og at det indebærer indtrængen af penis i skeden (eller anus).

Men det er slut nu.

På fredag ændres definitionen nemlig til, at samleje er seksuelt samvær mellem mennesker, typisk med henblik på gensidig nydelse og tilfredsstillelse, skriver Det Danske Sprog- og Litteraturselskab i en pressemeddelse.

- At der skal være penetration, før det er et samleje, betyder jo, at alle de former for sex, hvor det ikke lige er penis, der er i fokus, ikke er rigtig sex. Så det er en meget mere inklusiv beskrivelse, siger Camilla Møhring Reestorff, der er lektor i kultur og medier på Aarhus Universitet og blandt andet har forsket i sexisme og den danske dækning af MeToo.

- Ordbogen er en udvikling af den måde, sproget har udviklet sig på. Det er en refleksion af, at vi er begyndt at tale om sex og samleje på andre måder, og det er vigtigt, forklarer hun.

Hun kobler også de nye definitioner af ord til debatten om MeToo, der blussede op igen ved dette års Zulu comedy Galla, da Sofie Linde gik på scenen og fortalte om hendes oplevelser med sexisme og sexchikane.

- At det netop er nu, ordbogen ændres, hænger sammen med, at der er kommet en helt anden opmærksomhed på de udfordringer, der kan være forbundet med både hverdagssexisme og det faktum, at seksuelle relationer kan se meget forskellige ud. Så det giver mening, at det er nu, og i forlængelse af de her debatter, at vi ser på de steder, hvor der i hvert fald er noget konkret, man kan gøre for at håndtere de udfordringer og tale anderledes om sex og seksuelle relationer.

LÆS OGSÅ: Sofie Lindes MeToo-kjole kommer på museum

Men ændringer af ordbogen er ikke alene nok til at løse de problemer og udfordringer, der er med sexisme og sexchikane.

- Det er den samlede mængde af små og store initiativer, der kommer til at gøre en forskel, siger hun.

Sproget former os

De små initiativer har altså indflydelse på, at vi får en ny defintion på ord som samleje, ægtefolk, sexisme, voldtægt og jomfru.

I alt bliver der tilføjet 12 nye definitioner på ord, tre nye faste udtryk og 547 nye ord til Den Danske Ordbog.

- Når ordbogen ændrer sig, er det også, fordi den måde, vi allerede taler om det på, er begyndt at ændre sig, siger Camilla Møhring Reestorff.

Ægtefolk bliver for eksempel ikke længere i dagligdagstale opfattet som en mand og en kvinde, der er gift, men i stedet som to mennesker, der er gift med hinanden.

Men hvis vi allerede har ændret måden, vi taler om det på, kan vi måske fristes til at tro, at det er lige meget, hvad der står i ordbogen.

Men det er det ikke. For selvom det ikke er love, der står i ordbogen, reflekterer det i bred forstand samfundet, og hvordan vi lovgivningsmæssigt og institutionelt taler om de her ting, siger Camilla Møhring Reestorff.

- For eksempel bliver samtykkelovgivningen, der er på vej, reflekteret sprogligt, i forhold til hvordan det har været tidligere.

Voldtægt skal efter fredag heller ikke længere defineres som ”at tvinge sig til samleje med vold eller under trusler om vold,” men i stedet, at det er voldtægt, hvis man har "seksuelt samkvem med en anden person uden dennes samtykke."

- Det er vigtigt, at definitionen bliver ændret, så den reflekterer de forskellige former for voldtægt, der er. Blandt andet så den også reflekterer, at voldtægt kan være, når man fysisk er ude af stand til at sige fra, og når kroppen fryser, siger Camilla Møhring Reestorff.

LÆS OGSÅ: Albuehilsen og strikkecafe: 42 nye ord tegner et perfekt billede af året, vi helst vil glemme

Definitionen på sexisme har også fået tilføjet en ny betydning. Før var definitionen ”anskuelse at et bestemt køn, især mænd, er bedre end et andet, med diskrimination og manglende ligestilling til følge,” og der er nu blevet tilføjet et ekstra lag, nemlig at ”nedvurderende og respektløs opførsel over for personer af et bestemt køn, for eksempel i form af upassende og stereotype bemærkninger, befamling eller opfordring til sex," også er sexisme.

Den ændring af definition kan være med til, at vi bedre kan se sig selv i beskrivelsen og dermed være mere bevidst om, hvis der sker noget, der ikke er i orden, siger Camilla Møhring Reestorff.

- Har man været udsat for en eller anden form for sexisme eller diskrimination, og man så ikke føler, at man passer ind i de definitioner, der er, så kan det også være svært at sige til sig selv, at det her er noget, der skal handles på og stole på, at man ikke er blevet behandlet ordenligt og retfærdigt.

- Ordbøger og lovgivning er med til at sætte de rammer, der hjælper os med at forstå og forklare, hvad det er for nogle fænomener, for eksempel sexisme, vi oplever i verden, siger Camilla Møhring Reestorff.

Den Danske Ordbog opdateres mellem to og tre gange om året, og de nye ord og definitioner er gældende fra fredag 13. november.

Læs de nye og gamle definitioner af ord, der bliver opdateret

Samleje

Gammel: Seksuelt samvær mellem to personer der indebærer indtrængen af penis i skeden (eller anus) og typisk med orgasme og sædudtømmelse som kulmination.
Ny: Seksuelt samvær mellem mennesker, typisk med henblik på gensidig nydelse og tilfredsstillelse.

Voldtægt

Gammel: At tiltvinge sig samleje med vold eller under trusler om vold.
Ny: Seksuelt samkvem med en anden person uden dennes samtykke.

Ægtefolk

Gammel: En mand og en kvinde, som er gift med hinanden.
Ny: To personer, som er gift med hinanden.

Sexisme

Gammel: Den anskuelse at et bestemt køn, især mænd, er bedre end et andet, med diskrimination og manglende ligestilling til følge.
Tilføjet: Nedvurderende og respektløs opførsel over for personer af et bestemt køn, for eksempel i form af upassende og stereotype bemærkninger, befamling eller opfordring til sex.

Jomfru

Gammel: Kvinde som ikke har haft samleje og derfor har bevaret sin mødom.
Ny: Person der ikke har haft sex, især samleje.

Enke

Gammel: En kvinde, hvis mand er død.
Ny: En kvinde, hvis ægtefælle er død.

Elsker

Gammel: En mand som står i et seksuelt forhold til en kvinde, især uden for ægteskabet.
Ny: En person som nogen har et seksuelt forhold til, især uden for ægteskab eller fast forhold.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også