Narcissime
Liv

Sådan spotter du en narcissist

29. maj 2020
Fredag, 29. maj 2020 - 7:10 af Jo Brand. Udgivet første gang september 2016. Foto: Shutterstock
Ægte narcissister skal man være på vagt overfor. For de ”spiser” andre mennesker op. Her er fem advarselstegn på, du har med en narcissist at gøre.

Spot en narcissist: Her er fem advarselstegn:

1. Hun lider af følelsesmæssig fobi

Narcissister er inderst inde følelsesmæssigt usikre mennesker. Derfor forsøger de at afstive sig selv ved at lade til at være selvtilstrækkelige og ikke lade sig påvirke af andre menneskers følelser og adfærd. Det kan f.eks. føre til, at de agerer vredt, selvom de i virkeligheden af kede af det, eller at de helt undgår at tale om følelser – både deres egne og andres.

2. Hun projicerer egne følelser over i dig

I stedet for at stå ved deres egne følelser forsøger narcissister at lægge dem over på andre for derved at slippe af med dem. Det kan være, at du har en ven, der efter ikke at have svaret på dine henvendelser ringer og spørger dig, om der er noget, du er vred over – hvor det jo umiddelbart virker mest nærliggende, at hun skulle være vred på dig, eftersom det er hende, der ikke har været tilgængelig.

Læs også: 21 tegn på, at du lever sammen med en narcissist

3. Hun manipulerer i det skjulte

For at slippe for at bede om hjælp eller give udtryk for deres behov, sørger narcissister for at arrangere tingene på sådan en måde, at de får det, som de vil have det. Det kan vise sig ved, at du har en ven, der aflyser en aftale, i stedet for at hun bare siger, at hun hellere vil lave noget andet.

4. Hun sætter andre op på en piedestal

Hvis en chef, kæreste eller veninde kommer op på en piedestal og gøres til noget særligt, bekræfter det narcissisten i, at hun også er det, fordi personen på piedestalen er interesseret i hende.

5. Hun har tvillingefantasier

Narcissister kan godt lide idéen om at have en soulmate, der brænder for de samme ting og har samme frygt, idéer og interesser, som hende selv. Ved at føle at de har et helt unikt forhold til et andet menneske, kan de nemlig skille ud fra mængden.

Kilde: ”Narcissisme” af Craig Malkin, Dansk Psykologisk Forlag.

Fakta om narcissisme

Narcissisme er ikke en diagnose. Det er en måde at opleve sig selv og verden på, og den oplevelse kan være mere eller mindre udtalt. Når folk omtales som narcissister, betyder det altså ikke, at de er syge, men at de har flere narcissistiske træk end den gennemsnitlige person.

Hvor mange narcissister, der findes i befolkningen, varierer afhængigt af, hvordan du definerer narcissisme. Tallene varierer fra 2,5 procent til 16 procent.

I USA kan man få diagnosen Narcissistisk Personlighedsforstyrrelse (NPD). En diagnose man mener at kunne stille hos en procent af befolkningen. Herhjemme bruger man diagnosekategorien ”anden specifik forstyrret personlighedsstruktur” og henviser til den amerikanske diagnose.

LÆS OGSÅ: Sådan genkender du sociopaten

Kilde: Craig Malkin, klinisk psykolog og underviser på Harvard Medical School, og Rikke Bøye, ledende psykolog på klinik for Angst og Personlighedsforstyrrelser, Aarhus Universitetshospital.

Læs også