Liv
9. juli 2020

Risikoen for at blive dømt for voldtægt i Danmark er tæt på nul. Sagen her bekræfter hvorfor

Torsdag formiddag er en 32-årig tidligere lærer blevet frikendt for at have voldtaget en mindreårig elev. Frikendelsen gør det klart, at det er tæt på umuligt at blive dømt for voldtægt i Danmark i dag, slår kritikere fast.
Af: af Kathrine Graa
https://imgix.femina.dk/media/article/samtykkelov.jpg

Foto: Shutterstock

Twitter og Instagram koger her til eftermiddag.

Det sker, efter at Østre Landsret torsdag har frifundet en 32-årig tidligere lærer for at have voldtaget en tidligere elev, da hun var 13 og 14 år. Tilbage i 2019 blev han idømt seks års fængsel for voldtægt ved Retten i Næstved. Det skriver TV2 Øst.

Læreren er dog kendt skyldig i at have haft samleje med en mindreårig - både vaginalt og analt.

Han blev i landsretten idømt to års fængsel og frakendt rettet til fremover at arbejde med børn og unge under 18 år.

Udover de seksuelle forhold kendes han skyldig i flere tilfælde af blufærdighedskrænkelse, vidnetrusler og forsøg på besiddelse af børneporno.

Ifølge et af anklagepunkterne skulle han have taget pigen med ud i en skov, givet hende håndjern og halsbånd på og voldtaget hende.

"Det er mange ting i sagen, som taler imod et samtykke"

Sagen har i den grad fået folk til tasterne.

Også foreningen Everyday Sexism Project Danmark, som jurist Zen Donen er bestyrelsesmedlem i.

Hun slår fast, at en mindreårig ikke er i stand til at give samtykke. Derudover mener hun, at denne sag skriger på en samtykkelov.

- Det er svært at sige så meget, når jeg ikke har set dommen, og hvad dommerne har lagt vægt på. Men det ser ud, som om der er tale om, at der ikke har været åbenlys vold, tvang eller trusler. Det er her, vi skal have en samtykkelovgivning, fordi der er så mange tilfælde, hvor det, også selvom vold er bevist, er svært at få personer dømt, siger hun.

- Lad os sige, at der i sagen her ikke har været bevist vold, og pigen for eksempel ikke har haft blå mærker over det hele, eller at man har kunnet bevise, at han har truet hende, det er ikke det, der er pointen ved en voldtægt. Pointen er, om han havde fået et samtykke. Og samtykke kan kun gives lovligt, hvis man er i stand til det. Man kan for eksempel ikke give et lovligt samtykke, hvis man er stærkt påvirket eller under en vis alder eller under et ulige magtforhold.

- Havde vi haft en samtykkelovgivning, ville man kunne have sagt: "Det kan ikke passe, at han ikke var bevidst om, at en pige på 13 år er ikke i stand til at give et samtykke til en voksen, der for det første var i et magtforhold og for det andet var meget ældre". Det er mange ting i sagen som fx, at der var analt samleje og håndjern og halsbånd, som taler imod, at man kan give sådan et samtykke, men bare det med aldersforskellen og magtforholdet taler også imod, at hun kunne give et lovligt samtykke. Man ville have haft et andet bevistema at bedømme ud fra ved en samtykkelov.

Man bør efter Everyday Sexism Project Danmarks mening som minimum kunne dømmes i voldtægt, hvis §222 stk. 2 eller 3 er opfyldt.

Tiltalt før

Tilbage i 2019 kom det frem i Retten i Næstved, at pigen var traumatiseret og viste tegn på PTSD efter hændelserne. Ifølge den tidligere lærer havde de et gensidigt seksuelt forhold, og han slog fast, at pigen selv havde opsøgt ham.

Han har selv fået PTSD, efter han har været udsendt til Afghanistan i 2008. Ifølge ham selv var det på grund af denne lidelse, at han mistede sin dømmekraft med hensyn til forholdet til den mindreårige pige.

Manden var tiltalt for adskillige blufærdighedskrænkelser og voldtægter begået i 2017 og 2018.

Børneteamets Ekspertgruppe fra Rigshospitalets har skrevet en folder, man med fordel kan læse, hvis man vil vide mere om overgreb på mindreårige i Danmark.

Her er nogle af Twitter-reaktionerne på dagens dom

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs mere om:

Læs også