Julie Voldby Bruun
Liv

Officielt afviser hun ham, fordi han er yngre end hende - med et halvt år. Den ægte forklaring giver mig lyst til at slå noget fast

4. juni 2024
Af Julie Voldby Bruun
Foto: Liv Rossander
Jeg er 29 år og har aldrig haft en kæreste. Nyt DR-program viser, at jeg ikke er alene, men hvorfor hersker der stadig en forestilling om, at folk uden parforholdserfaring er mindre værd?

Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Narcissisme, manglende mentaliseringsevne og kontrollerende adfærd er alle sammen karaktertræk, der får mine alarmklokker til at bimle og bamle, når jeg bevæger mig rundt ude i datingjunglen.

Det samme gør bremsespor i underbukserne, bøvser ved bordet og ekskærester i udbakken.

Men for nogle af de medvirkende i den seneste sæson af Vild kærlighed på DR, er det en anden ting, der får klokkerne til at ringe: manglende parforholdserfaring.

Det bliver især tydeligt, da den 24-årige klimaaktivist Mathilde fortæller den 27-årige fitnessfan Jonas, at hun aldrig har haft en kæreste før.

”Faresignalerne bimler og bamler”, siger han til kameraet, hvorefter han ledende spørger hende, om hun tit sover sammen med fyre efter første date.

Et spørgsmål, som siger mere om Jonas end om Mathilde.

Nu har jeg ikke, som deltagerne, befundet mig på en tømmerflåde før, men jeg har til gengæld oplevet at være på dybt vand, når det kommer til spørgsmål om manglende erfaring med parforhold.

Ligesom Mathilde og flere af de andre medvirkende i denne sæson af Vild kærlighed på DR, der netop er rullet over skærmen, har jeg heller ikke haft en kæreste før eller været i noget, der minder om et fast parforhold.

Og det har skabt nogle til tider akavede samtaler.

Når jeg har siddet på en date og efter bedste evne har forsøgt at forklare, hvorfor jeg ikke har haft en kæreste før, er reaktionen altid den samme.

Først overraskelsen: ”Nå!” siger personen og spærrer øjnene op.

Dernæst kan det gå to veje: den nysgerrige vej eller den paniske vej.

Enten spørges der ind til, hvorfor jeg aldrig har haft en kæreste før, eller så siger personen noget i stil med:

”Det skal du nok få en dag”, hvorefter jeg aldrig hører fra dem igen.

Det har taget mig tid at forstå, at især sidstnævnte reaktion ikke betyder, at der er noget galt med mig, selvom det er den følelse, jeg sommetider kan få.

Og da jeg for et år siden skrev et essay til det digitale medie Heartbeats, der netop berørte dette emne, blev det tydeligt for mig, hvor mange andre der, ligesom jeg selv, bærer rundt på en skam over ikke at have haft held i kærlighed, og som konsekvens deraf i stedet går rundt og føler sig forkerte.

Ligesom jeg selv har gjort det.

Der kan være adskillige grunde til, hvorfor man ikke har haft en kæreste før.

Sådan er det i hvert fald for mig, ligesom årsagen til, at jeg ikke har en kæreste i dag, er en anden end årsagen til, at jeg ikke havde en kæreste for fem eller ti år siden.

I dag handler det mere om manglende engagement og lysten til at date, og så selvfølgelig det, der ikke kan sættes på formel. Held og tilfældigheder.

Jeg har simpelthen bare ikke mødt en, hvor kemien føltes rigtig.

Da jeg var i starten af tyverne var forklaringen en anden.

Jeg husker tilbage på de år som en tåget tid, der i høj grad var præget af haltende selvværd, ringe beslutninger, en evig jagt på bekræftelse og ikke mindst et brændende ønske om at passe ind i normen om at være i forhold. Koste hvad det ville.

I mit tilfælde blev prisen et ikke uanseeligt SU-lån, der gik til terapi, som i sidste ende hjalp mig med at give slip på mange af disse dårlige mønstre.

I DR's nyeste sæson af Vild Kærlighed er en tredjedel af de medvirkende relativt uerfarne, når det kommer til romantiske relationer. Og jeg er sådan set fan af ideen om at gøre op med den skam, der kan være forbundet med ikke at have været i et forhold før.

Desværre virker det til, at deltagerne ender med - mere eller mindre direkte - at blive delt op i dem, der har været i et forhold før, og dem, der ikke har været det.

Udover Jonas er Alice på 22 år for eksempel heller ikke tilfreds med sit uerfarne match, Hans på 22 år. Alice dater normalt ældre fyre og har været i to lange forhold.

Hun beskriver sig selv som et kærlighedsmenneske, der bare har mega let ved at forelske sig, og af samme grund gør det hele tiden.

Alligevel afviser hun Hans med den officielle begrundelse, at han er yngre end hende (med et halvt år).

Uofficielt afviser hun ham dog, fordi han ikke har haft en kæreste før. Det er underligt, synes hun.

Hans manglende erfaring udi disciplinen parforhold skaber en barrikade, hun skal bryde igennem, før hun kan give sig hen til ham, forklarer hun.

Hun vil nemlig ikke være en boksepude for en person, som skal lære alle mulige lektioner, som hun siger morgenen efter, at de er blevet matchet.

Reaktioner og kommentarer som Alices og Jonas’ bidrager til den føromtalte og enormt udmattende diskurs om, at der er ”noget galt” med folk, der aldrig har været i en fast relation før.

En diskurs, jeg gerne så slået ihjel, og som jeg i det hele taget undrer mig over stadig eksisterer i dag med tanke på, at der er historisk mange singler i Danmark.

Der er sikkert nogle ting, der er nemmere, når man har været i et fast forhold før.

Jeg forestiller mig, at usikkerheden er mindre, og at kommunikationen måske glider bedre.

Men jeg køber ikke præmissen om, at der ligger en universel læring gemt i parforholdet

At jeg har været alene hele mit liv er nemlig ikke ensbetydende med, at jeg ikke har indgået i kærlighedsfyldte relationer før.

Jeg er så privilegeret, at jeg sågar indgår i mere end én relation fuld af kærlighed, og det er i relationerne til mine veninder.

Det er i disse forhold, at jeg har lært, hvad det vil sige at elske.

Den kærlighed er for mig at se mindst lige så meget værd - endda måske endnu mere - end den romantiske kærlighed, der indtil videre har passeret forbi mig. .

Jeg føler derfor med Hans, da Mathilde i afsnit fem spørger ham, om han har nogle bekymringer i forhold til ikke at have haft en kæreste før, hvortil han svarer, at han er begyndt at vende det lidt indad og undrende tilføjer:

”Altså hvorfor har jeg ikke haft en kæreste før? Jeg synes da, jeg er en meget sød og rar person”.

Jeg er slet ikke et eneste sekund i tvivl om, at Hans er en sød og rar person, og at han kommer til at gøre en partner meget lykkelig en dag.

Ligesom jeg selv gør, for den sags skyld.

Fordi der er ikke noget galt med Hans og de andre medvirkende, der ikke har været i et parforhold før, og der er ikke noget galt med mig.

Læs også