https://imgix.femina.dk/media/article/marianne_wolff.png
Liv

Marianne skiftede 260 m2 ud med et kolonihavehus: "Jeg vil have et ukompliceret liv"

23. november 2020
af Line Felholt
Foto: Jacqueline Fluri
Først boede hun på 260 kvadratmeter, men blev skilt, lejede et værelse og købte et lille kolonihavehus i Dragør tæt på startbanen. Så ramte coronaen, og den 60-årige lufthavnsansatte nød stilheden fra de groundede fly. Nu vil Marianne Wolff downsize endnu mere til et lille bæredygtigt ”off the grid”-hus langt fra byen.

Lufthavnen er stadig stille. Så hun har ikke travlt. Men Marianne Wolff er på udkig. Efter den helt rigtige grund, det helt rigtige – stille sted – i Udkantsdanmark. Til at bygge det lille bæredygtige hus, hun drømmer om.

Lige nu bor hun i sit kolonihavehus et stenkast fra startbanen i Københavns Lufthavn. Hendes arbejdsplads gennem mange år. De første 20 som stewardesse, siden i taxfree-shoppen.

Men da corona ramte verden, blev der pludselig stille i luftrummet over hendes kolonihavehus. Så stille, at den tidligere stewardesse nu vil helt ud på landet og bo.

– Jeg leder efter simple living. Jeg har også fundet en grund. Ved Karrebæksminde. Hvor jeg kunne tænke mig at bygge mit lille ”off the grid”-kolonihaveagtige hus. Om det lige bliver den grund, må vi se. Lufthavnen er stadig ret stille, så jeg har ikke travlt, fortæller hun om projektet, der bliver et selvbyggerhus med hjælp fra arkitekter, der arbejder med bæredygtighed.

– Jeg aner ingenting om, hvordan man gør. Jeg ved bare, at jeg vil downsize så meget som muligt, leve med solceller og den slags. Corona har virkelig været en gamechanger for mig, siger Marianne Wolff.

LÆS OGSÅ: Her er den rækkefølge, Corona-symptomer oftest opstår i

Selv banke søm

For tre år siden boede hun på 260 kvadratmeter i Dragør. Men så blev hun skilt. Huset blev solgt. Og Marianne Wolff fik en pose penge med sig, men valgte at kombinere et lejet værelse med kolonihavehuset.

– Jeg var træt af at gøre tre etager rent. Jeg havde lyst til noget, der var overskueligt. Et træhus, hvor jeg selv kunne banke et søm i væggen. Et ukompliceret liv, forklarer hun.

Med andre ord var hendes rejse mod downsizing allerede begyndt, før corona ramte. Pengene fra det store hus gjorde det muligt at arbejde mindre og tage kurser inden for selvudvikling.

– Jeg fandt for alvor ud af, at mit liv ikke var ved at være slut, men at alle aldre er den bedste alder. At man ikke skal lytte, når folk siger: ”Skal du ikke snart på efterløn?” Nej, jeg skal gøre præcis det, jeg har lyst til, fortæller hun.

https://imgix.femina.dk/_u1v1027.jpg

Ikke så sikre, som vi tror

Marianne Wolff blev sendt hjem fra arbejdet i lufthavnen, da corona ramte. Nu havde hun tid og ro og kunne også sove hele natten, fordi flyene holdt stille.

– Og man kunne også se stjernerne på himlen om natten. Det var helt fantastisk, fortæller hun.

Efter sin medvirken i en radioudsendelse, hvor hun luftede sine idéer, kontaktede en række mennesker hende – ville hun ikke købe deres hus på landet?

– Så jeg tog ud og så på en masse huse. Det blev et helt eventyr, fortæller hun. Lige nu ser det ud til, at hendes lille bæredygtige ”luksus”-hus skal bygges på en grund tæt på Karrebæksminde. Luksus som i:

– Mere økologisk, mere selvforsynende. Bygget af de rigtige materialer. Corona har lært mig, at vi ikke er så sikre, som vi tror. Vi skal klare os selv mere. Dyrke flere grøntsager selv. Genfinde respekten for naturen.

LÆS OGSÅ: Samantha opdagede under corona, at hun var en god mor

Er mæt af rejser

Marianne Wolff kan godt se ironien i, at hun hele sit liv har levet af flytrafik og nu vil så langt væk fra forbrug, brændstof og forurening som muligt.

Men for hende hænger det sammen.

Hun skifter bare den ydre rejse ud med den indre.

– Jeg tænker, at jeg går fra at rejse ud i verden til at rejse ind. Jeg har boet i Mauritius og oplevet en stor del af verden. Jeg var været skideprivilegeret. Så jeg er rimelig mæt af det nu. Corona har lært mig, at det er tid til at lære mig selv endnu bedre at kende. At tage på den indre rejse, siger hun.

Det er også hendes tanke at lægge flyrejser på hylden. Når verden lukker op igen, kan det godt være, at hun får lyst til at køre med tog eller i elbil gennem Europa. Men:

– Corona har virkelig givet mig et helt nyt perspektiv. Det har været en gamechanger.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også