Liv
19. november 2020

Line brugte over 100.000 kroner på tøj sidste år: “Jeg følte mig kvalt af alle tingene, jeg ejede”

Line Holdal fik et lykkerus, hver gang hun shoppede, men da coronaen ramte, blev hun tvunget til at se indad.
Af:
Line Holdal

Torsdag, 19. november 2020 - 11:51 - af: Merete Sillesen, kk.no. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

– Da jeg begyndte at shoppe vildt og uhæmmet, var jeg slet ikke klar over, hvor rivende galt det var.

Dengang stoppede Line næsten med at spise og udviklede anoreksi. Derefter begyndte hun at overspise. Hun skippede skolen, købte mad og gik hjem og spiste i stedet. For ikke at tage på begyndte hun at kaste op og udviklede bulimi.

Vi møder Line 30 år efter, hendes spiseforstyrrelse begyndte. Hun bor i Bodø med sin mand, deres to børn på 17 og 19 år og familiens hund Linus. De er for nyligt flyttet ind i et lejet hus, stilen er minimalistisk og ren. Men det har ikke altid været tilfældet.

Spiste og kastede op smart og strategisk

– Maden blev min bedste ven og min værste fjende. Der var ikke plads til andet end mig og maden i mit liv. Jeg var ustabil i forhold til andre, både veninder, kæreste og arbejdsgiver. Og jo mere ubrugelig jeg følte mig, jo mere spiste jeg. Og kastede op. Det blev en ond cirkel, som jeg ikke magtede at komme ud af, fortæller 44-årige Line.

Det blev vigtigt at manøvrere sig gennem ritualerne med spisning og opkastning på en smart og strategisk måde. Line gjorde alt for at skjule spiseforstyrrelsen og både spiste og kastede op, når ingen så det.

Hun følte sig på ingen måde perfekt, og perfektionisten i hende led. Line overspiste og kastede op i mange år, uden at hun blev mere lykkelig. I stedet blev det til en række sygemeldinger og mere skyldfølelse.

https://imgix.femina.dk/line1.jpg

Yoga og mad som medicin

I 2003 opdagede Line, hvor vigtig afspænding er. Hun begyndte med yoga, som hun er blevet helt afhængig af for at få ro i kroppen. Der skete noget, da Line blev gravid. Hun havde ikke formået at tage særligt godt vare på sig selv, og nu havde hun et ansvar for et barn, som voksede inde i hende.

Line fik et større perspektiv på livet og en indre motivation til at klare problemerne.

– Jeg begyndte at studere det klassiske ernæringsstudie, men jeg følte, at noget ikke stemte. Jeg blev ikke rask af at følge teorierne, de lærte der. Mit instinkt vidste, at der måtte findes noget andet. Jeg startede med at fjerne sukker fra min kost og skar ned på indtaget af brød, pasta, ris og færdigmad. Jeg mærkede straks en bedring, og det motiverede mig til en videre kostomlægning.

Da Line begyndte på Tunsberg Medicinskole, fandt hun det, hun var ude efter. Skolen har som udtalt mål at uddanne terapeuter med høj kompetence inden for medicin, naturmedicin og ernæring. Line har selv flere autoimmune sygdomme, og hun erkendte, at hun havde en ubalance i kroppen.

Meget faldt på plads, når det gjaldt spiseforstyrrelsen. Og da Line fik kyssesyge i 2012, medførte det en lang sygemelding og diagnosen ME, (kronisk træthedssyndrom, som også kan påvirke immum-, hormon- og nervesystemet, red.), men nu vidste Line mere om, hvad hun skulle gøre.

https://imgix.femina.dk/line3.jpg

Skyhøjt tøjbudget

Mens Line var syg, var hun afhængig af at booste sit selvværd gennem anerkendelse fra andre. Hun arbejdede som træningsinstruktør og higede efter positive tilbagemeldinger fra deltagerne. Samtidig var det vigtigt for hende at være velklædt i alle sammenhænge og få ros for at se godt ud.

– Vi ejede et hus fuld af ting, og for nogle år siden begyndte jeg at tænke over, hvad alle de her ting gjorde ved os, og så blev covid-19 katalysatoren, fortæller Line.

– Jeg brugte næsten 200.000 (norske, red.) kroner på tøj i 2019. Det er jo ren galskab. Jeg behøvede slet ikke alt det her tøj, men at shoppe gav mig et lykkerus. Så måske var jeg ikke helt rask?

– Jeg besluttede mig for at skære meget drastisk ned på tøjshoppingen uden at give mig selv et decideret shoppestop. Indtil videre har jeg brugt 6.000 kroner på tøj i 2020.

https://imgix.femina.dk/line2.jpg

12. marts 2020 blev en dag, som ændrede meget for mange, også for Line. Hun var vant til at rejse meget, men pludselig var det slut med alle flyveturene. Hun blev tvunget til at være mere hjemme, og det har ikke kun været negativt.

– Jeg havde bare lappet på problemerne uden at fikse dem rigtigt, men corona fik mig virkelig til at åbne mine øjne. Jeg arbejdede mig ind mod problemets kerne, ligesom man skræller et løg. Men da jeg nærmede mig kernen, følte jeg mig næsten kvalt af alle tingene, jeg ejede, siger Line.

LÆS OGSÅ: Sofie Lassen-Kahlke: "Der er mange skønhedskirurgiske ting, jeg ikke forstår"

Hun bestemte sig for at sælge halvdelen og arrangerede en tre dages pop-up shop i juli. Alt fra møbler til legetøj, tøj og billeder blev solgt. Men Line arrangerede ikke loppemarkedet for at blive rig. Halvdelen af indtjeningen gik til den lokale organisation "Bodømarkas venner".

Alt er ikke sort eller hvidt

Selv om Line har ændret meget i sin livsstil, er hun på ingen måde fanatisk med hverken ernæring, træning eller shopping. Hun mener ikke, det skal være enten eller, og lidt er altid bedre end ingenting. Hun håber, at folk kan blive mindre materialistiske og tror, at mange fik en opvågning, da coronaen kom.

Hun ønsker, at vi alle skal sætte pris på det, vi har, og ikke være så egoistiske.

– Hvorfor skal jeg sidde og gemme på en masse ting, når der findes mennesker, som kan få mere nytte af dem?

– Jeg har selvfølgelig ikke givet alt bort, for noget har også en stor affektionsværdi for mig, men det meste andet er jeg bare glad for, at andre kan få glæde af.

Hun har rejst mindre på grund af corona, men Line synes, det er godt at være mere hjemme. Selv om hun arbejder meget, føler hun sig hverken travl eller stresset. Hun har arbejdet sig ud af hamsterhjulet og har gjort op med ”skulle, måtte, burde"-tankerne.

- Jeg har simpelthen sænket kravene til mig selv og dem omkring mig, og det føles godt at leve i et hjem næsten uden unødvendige ting. Jeg lever i nuet og finder daglig ro i naturen og gennem meditation, siger Line.

Denne artikel blev oprindelig bragt på KK.no.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs mere om:

Læs også