brevkasse
Liv

Kan jeg lade være med at fejre nytårsaften uden at virke sær?

13. december 2023
Af redaktionen
Illustration: Thit Thyrring
feminas skribenter svarer hver uge på ét brevkasse-dilemma om alt fra parforhold og dating til venskabsjalousi og familiefejder. Hvert udvalgt dilemma får to svar. Vi lover at svare kærligt og ærligt!

Kære brevkasse

Nytårsaften står for døren, og jeg gruer for den! Det har aldrig været min yndlingsaften, men i år ved jeg slet ikke, om jeg vil fejre den.

Jeg startede 2023 med at blive udredt for depression. Jeg har haft venindesorg over to brudte venskaber. Og jeg har aldrig før følt mig så ensom.

Alt i alt ved jeg altså ikke, hvad jeg skal fejre nytårsaften. I min omgangskreds er det en anledning til at hylde det forgangne år og se ind i det nye med glæde og forventning. Men sagen er en anden for mig.

Så, kære brevkasse, kan jeg lade være med at fejre nytårsaften? Kan jeg “melde mig ud” for en aften uden at virke sær? Hvis ja, vil jeg så fortryde min beslutning?

Kærligst
En 24-årig læser

Send os dit dilemma

Skriv dit "Kære brevkasse"-dilemma til brevkassen@femina.dk eller i vores DM på Instagram @feminadk

Svar 1

Kære 24-årige læser

Jeg er for det første rigtig ked af at høre, at du har haft det, man vistnok roligt kan kalde for et godt gammeldags lorteår.

Det er fuldt forståeligt, at du ikke ligefrem er i humør til at forberede chokolademousse, udvælge dum nytårshat med matchende truthorn i Føtex og hoppe ned fra sofaen klokken 00:00 side om side med dine irriterende glade og forventningsfulde venner.

For første gang i mit ungdoms- og voksenliv skal jeg også holde nytårsaften uden fest og venner og i stedet kun med min kæreste. Vi skal ud at spise og er sikkert i seng senest klokken 01. Det føles også forkert og sært og lidt som om, jeg melder mig ud af fællesskab og løjer. Men det føles faktisk også helt vildt rart.

Hvem er det egentlig, der bestemmer, hvad der er en “rigtig” og “forkert” nytårsaften? Det er jo bare en aften ligesom alle andre aftener. Den falder tilmed på en søndag i år, og så har den det ofte med at skuffe.

Hvis du ikke har lyst til fest og fejring, så synes jeg, du skal blive hjemme. Det er ikke sært, men nærmere udtryk for, at du mærker efter og lytter til dig selv.

Men kun du ved, om du vil fortryde det valg. Kan du mærke, om du ville føle dig endnu mere ensom og ked af det ved at være alene hjemme den aften? Eller ville det egentlig være rart og tiltrængt?

Jeg håber, du er okay trods alt, der er sket i år – hvis du har brug for nogen at tale med, så kan du eksempelvis række du til headspace. Du er ikke alene.

Hilsen Signe Larsen

Delulu journalist med ansvar for popkultur og liv. Får lavet negle (oftest pink-glimmer) hver tredje uge. Scroller så meget på TikTok, at jeg p.t. får behandling for smerter i håndleddet, og fortryder dagligt, at jeg ikke startede en YouTube-kanal i 2010.

Svar 2

Kære 24-årige læser

Sikke et år, du har været igennem.

Jeg forstår virkelig godt, at du efter et hårdt år kan opleve nytår som en svær aften, men jeg vil alligevel gerne prøve at udfordre din tankegang lidt.

Det lader til, at du forbinder det at fejre nytårsaften med en forventning om, at du skal føle glæde over det år, der er gået og glæden ved at skulle træde ind i et nyt, men sådan behøver det ikke at være. Du kan også se på det som en aften, hvor du lukker døren til det skod-år, der er gået, og åbner døren til et nyt, forhåbentligt og formentlig, bedre år.

At se fremad i stedet for tilbage og holde fast i håbet er de vigtige pointer her.

Om du så gør det alene eller sammen med dem, du holder af, er op til dig, og hvad du har det bedst med. Du virker ikke sær, bare fordi du vælger at melde fra, men min erfaring er dog, at hvis man har det skidt og føler sig trist, så bliver det som regel ikke værre af at tilbringe nogle timer sammen med nogle, man holder af, og som holder af en. Tværtimod får man det ofte lidt bedre.

Og jeg er sikker på, at din omgangskreds udmærket forstår, at det har været et hårdt år, og at din nytårsaften derfor ikke handler om at fejre det forgangne år denne gang.

Jeg håber, at mit indspark hjælper dig lidt på vej, så du kan træffe en beslutning, der føles rigtig for dig.

Hilsen Kristina Forná

Journalist med en forkærlighed for litteratur, ligestilling og livsstil. Ser alle realityprogrammer, der kan opstøves og er i øjeblikket meget lykkelig over, at datingprogrammer er i høj kurs. Drømmer om at få en sej hobby i det nye år – gode idéer modtages med kyshånd, så længe de ikke indeholder at hækle balaklavaer eller brygge kombucha te.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også