https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/juni/2013-24-smukke-kvinder-p.jpg
Kærlighed og sex

Smukke kvinder gør mænd dumme

28. september 2014
af
Tekst: Gitte Holm, Tidens Kvinder - Foto: shutterstock
Når mænd opfører sig underligt i smukke kvinders nærvær, kan det betyde, at de er ramt af lidelsen caligynefobi. Læs meget mere om lidelsen her.

Når nogle mænd bliver helt befippede over at se en smuk kvinde, handler det ikke nødvendigvis blot om social akavethed. Her er nemlig tale om en decideret lidelse, der rammer mange mænd, når de omgås smukke kvinder. Navnet for "lidelsen" hedder caligynefobi, og går i al sin enkelthed ud på, at smukke kvinder påvirker mændene således, at de fremstår dummere. Mændene kan f.eks. opleve åndenød, hjertebanken, gå i panik, få svedeture, kvalme eller føle sig ekstremt udmattede, når de ser en smuk kvinde. Mens nogle mænd tackler situationen ved at skrue op for maskuliniteten går andre helt i den anden grøft.

Sådan ser vajazzling ud - se den nye trend indenfor intimbarbering her

Lidelsen kan ikke kureres medicinsk, men ifølge psykoterapeut Terje Nordberg handler det om at slå koldt vand i blodet, når frygten for smukke kvinder nærmer sig.

- En rigtig mand er en scorekarl, og på kønnenes jagtmarker forventes det, at det er ham, der tager initiativet. Nogle mænd træder sig selv over tæerne, mens andre skynder sig at finde sit indre handyr frem, men man bør i stedet prøve at tage den med ro, og prøve at være mere menneske end handdyr. For jo mere man puster sig op, jo kunstigere virker det, siger psykoterapeut Terje Nordberg.

Frygt for det man begærer

Både mænd og kvinder oplever en vis frygt, når de står over for noget, de begærer, hvad end det er en personlig rekord, drømmejobbet eller en potentiel partner. Det kan give sommerfugle i maven, og ifølge Terje Nordberg kan man tackle situationen på to måder.

- Kroppen gør sig klar til at kæmpe eller flygte, og når vi bliver stressede, kobler vi automatisk de dele af hjernen fra, som ikke skal bruges. Man kan sige, vi bliver lidt dummere. I sådanne situationer gælder det om at spænde af og være sig selv, siger Terje Nordberg.

12 facts om mandens testikler. Se dem på Tidens Kvinder

Skønhed gør os usikre

Skønhed betyder mere, end vi umiddelbart tør indrømme og det påvirker derfor også vores sociale gøren og laden. I stedet for at acceptere at det er således, bliver skønheden ofte fordummet og anset som noget primitivt, på trods af at vi konstant bliver gjort opmærksomme på skønhed, når vi bevæger os i det offentlige rum, mener Terje Nordberg.

- Det er et paradoks, at vi ikke må anerkende skønhed men alligevel ser det alle vegne. Det gør os forvirrede og usikre, når vi pludselig står overfor et smukt menneske. Den bedste måde en mand kan reagere på, når han skræmmes over en smuk kvinde er ved at se frygten i øjnene og snakke med hende, siger Terje Nordberg.

Læs også