https://imgix.femina.dk/media/article/1818-sara-skaarup.jpg
Kærlighed og sex

Skal vi ikke en gang for alle blive enige om, at det ikke er flovt at have menstruation?

15. maj 2018
af Sara Skaarup
Foto: Panthermedia
Vi er inde i en tid, hvor al skam omkring kvindekroppen frisættes, så skal vi ikke en gang for alle blive enige om, at det ikke er flovt at have menstruation, spørger feminas sexolog Sara Skaarup.
Årtiers reklamer for hygiejnebind har vist bindets evne til at holde på væske ved, at man så en blå væske blive hældt på og opsuget. Men hvorfor blå, når blod er rødt? Man kan let få den tanke, at menstruation er skamfuldt eller i hvert fald skal holdes meget privat. Nogle mænd synes menstruation er okay, mens andre oplever det som frastødende at have samleje med deres kæreste eller kone, mens hun bløder. Og fair nok, vi er alle forskellige.
Men her er fakta: Der kommer ca. 1 dl blod pr. menstruation. Blodet fra livmoderen adskiller sig fra andet blod ved at indeholde livmoderens afstødte slimhinde. Blod generelt lugter metallisk, fordi blodets røde blodlegemer indeholder jern. Blod er under nedbrydning, så snart det forlader kroppen og kommer i kontakt med ilt. På et bind vil det lugte sødt og af jern først og senere mere kvalmt eller endda råddent. Det gælder alt blod.
Der er heldigvis større åbenhed omkring krop, køn og seksualitet nu end for bare to årtier siden. Særligt kvindekønnets funktioner virker til at være inde i en periode, hvor alt, hvad der før var skambelagt, skal frikendes. I 2016 udkom f.eks. bogen ”Gennemblødt”, som handler om fribløderbølgen, hvor kvinder fejrer deres cyklus ved at lade blodet strømme frit frem for at stoppe den med bind eller tamponer. Og minsandten om Libresse ikke brugte rød væske frem for blå i sin sidste kampagne. Så frisættelsen virker! Når menstruation kæmper med tabuagtig status, skyldes det en tusind år gammel tankegang. I mange religioner – også i ”Det Gamle Testamente” – opfattes blødende kvinder som urene. En virkelig primitiv årsag til, at menstruation ses på som ulækkert, er, at det kommer ud forneden – ligesom afføring og urin – så nogle tager simpelthen menstruation med i kategorien af ”urene” ting. Men blod er ikke urent, og det er kvinder heller ikke. Og selv om menstruation er en privat sag, er det ikke noget at skamme sig over.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_5.png

Læs også