parforhold
Kærlighed og sex

Skal du fortælle ALT i dit parforhold?

3. juli 2018
af Sara Skaarup
Foto: Panthermedia
Skal man dele alt, med den man elsker? Ikke nødvendigvis.

Behold 10 procent for dig selv. Tit opfattes ærlighed i parforhold som at dele alt med den anden.

Men det er okay at beholde nogle tanker og impulser for sig selv, også erotiske, mener sexologen. Der er ting, min mand ikke ved om mit erotiske univers – og sådan tænker jeg, det skal blive ved med at være. Som sexolog og privat menneske har jeg i mange år været meget optaget af ærlighed. Særligt ærlighed i parforhold og det at give sig til kende seksuelt synes jeg er et spændende område – og også kompliceret. For nogle gange tænker vi jo noget, der kan være meget ømt at dele, eller som føles uhyre privat.

Jeg har personligt været dybt optaget af begrebet transparens, altså gennemsigtighed. At gøre sig selv og éns indre liv tilgængeligt for den anden har jeg længe anset som en intimitetens grundsten – og jo mere jeg og min mand kunne dele, også om vores seksualitet, jo bedre. For så var der jo ingen hemmeligheder, og disse var roden til alt ondt, tænkte jeg.

LÆS OGSÅ: Julie og Flemming gik i parterapi efter skilsmissen: "Det dummeste, man kan gøre, er at tage sin vrede med ind i et brud"

Så hvad vil det egentlig sige at være ærlig – og specifikt sådan rent erotisk? At være ærlig er selvfølgelig at lade være med at lyve. Det er vel også ikke at holde noget tilbage, som man tænker, den anden gerne ville vide. Eller hvad? Men allerede her er vi i en gråzone. For skylder vi at dele alt fra vores seksualitet med vores partner, fordi vedkommende er vores partner? Det synes jeg faktisk ikke. I dag, hvor jeg er blevet ældre, har talt med mange mennesker om sex og i det hele taget både har levet og læst en del, tænker jeg, at to mennesker i et parforhold ikke behøver at dele alt. Idéen om, at vi skal udæske os selv for hinanden konstant oplever jeg egentlig er misforstået.

Når det kommer til det enkelte menneskes erotiske univers, oplever jeg det som et indre land, som vi hver især råder over. Det er som udgangspunkt både personligt og privat, og vi kan vælge at dele intet, noget eller alt med én eller flere andre.

Forstå mig ret: Jeg tror ikke på, man hverken skal skjule ting eller spille kostbar. Man skal derimod lære at mærke efter, hvad der gerne vil deles, og hvad der gerne vil vedblive at være privat. Med andre ord: At kende forskel på mit og vores. Det, der er mit, kan af sig selv skifte status og blive til noget, der gerne vil deles. Det er okay at beholde nogle tanker og impulser for sig selv. ”Kærlighed vil gerne vide alt om den anden, men begær trives med en flig af uvished”, som mit idol parterapeut Esther Perel siger. Og hun har ret. Det hjørne af det ukendte hos den anden, det uopdagede land, der kan være med til at holde den berømte gnist i live. Ved vi alt om den anden hele tiden, så er der jo intet at være nysgerrig på eller gå på oplevelse i sammen.

LÆS OGSÅ: Find dit kærlighedssprog og styrk jeres parforhold

Seksuelle fantasier, hvornår du evt. onanerer, hvem du tænder på – det er dit. Også selv om du er gift eller lever i et monogamt forhold. Du kan dele det, men du SKAL ikke. Dit erotiske landskab er dit alene, og du behøver kun at dele det, der gerne vil deles.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_5.png

Læs også