Parforhold: Sexologen fortæller om grunde til at vi har sex
Kærlighed og sex

Sexologen: Vi dyrker sex af 237 forskellige grunde

26. oktober 2018
af journalist og sexolog Sara Skaarup
Foto: Panthermedia
Det vilde begær, hvor man bare bliver våd på 10 sekunder, hører for mange kvinder i fast forhold fortiden til. Og det er helt okay.
Hvorfor tænder vi ikke på hinanden som i starten? Det spørgsmål er blandt dem, jeg tit hører som sexolog. Mange par husker deres første tid sammen, hvor begæret efter hinanden var skyhøjt og målrettet mod netop kæresten, absolut ingen anden. Når den spontane lyst efter nogle år er skrumpet, oplever en del det, som om der er noget galt – med sexlivet og måske endda med kærligheden.
Det er der dog som regel ikke. For det første er sex og kærlighed ikke det samme. Et par kan sagtens elske hinanden fuldgyldigt og samtidig opleve meget begrænset tiltrækning. For det andet så hører det vilde gensidige begær først og fremmest forelskelsen til. Ja sorry, hvis jeg ødelægger illusionerne her, men trangen til at dyrke sex med netop én anden person er en kemisk tiltrækning indlejret i os fra naturens side, for at vi skal føle stærkt nok incitament til at gide formere os og føre arten videre. LÆS OGSÅ: Sexologen: Nej, du skylder ikke din partner sex Efter nogle år er det hormonrush, der giver det intense begær efter den udkårne, ude af blodet. Man har stadig sexlyst, men ikke på samme måde som før. Ikke desto mindre er det den spontane lyst, vi oftest hører om, når sexlyst portrætteres i popsange, reklamer og film. Idéen om, at et etableret sexliv skal være båret af spontan lyst, får mange mennesker i gode og sunde forhold til at opleve, at de lige på det seksuelle felt går rundt i en konstant mangeltilstand. Det er en skam!
I virkeligheden går mennesker i seng sammen af utallige grunde. Hvor komplekst feltet er, kom frem, da en forskergruppe i en storstilet undersøgelse for nogle år siden bad folk svare på, af hvilken grund de senest dyrkede sex. Deres storstilede undersøgelse kortlagde hele 243 forskellige menneskelige motivationer for at have sex. Spontan lyst til partneren var altså kun 1 ud af 237 grunde. Blandt de meget forskellige motiver var blandt andet: Fordi det er hyggeligt. Af kedsomhed. For bekræftelsen, for den andens skyld, for at sikre husfreden. For at blive rørt ved, for at demonstrere magt, blive taget til nåde, og fordi det giver varmen. LÆS OGSÅ: Sexlyst: "Tag mig hårdt - om 30 minutter..." Det spontane begær er superfedt! Men for mange kvinder går det altså langsommere i længden at komme i stødet, og selv uden den indgang til lagen-legene er der mange grunde til at dyrke sex. Sex fortæller kæresten, at vi stadig gider ham, sex er berøring, som vi har brug for, sex er en udmærket sovepille, godt for hjertet og bekræfter vores bånd. Alle de ting kan man godt have lyst til uden at være super liderlig på forhånd. Og som mange tit finder ud af, så vokser lysten, når først man går i gang. Kilde: Why Humans Have Sex, Archives of Sexual Behaviour, 2007
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_5.png

Læs også