single
Kærlighed og sex

Sexologen: Hvem har bedst sex? Singler eller par?

17. maj 2018
af Sara Skaarup
Foto: Panthermedia
Har du også prøvet det: At sidde som hende i fast og langt forhold og lytte til venindens vilde sexoplevelser med nye mænd, og sukke indeni og tænke: Åh ja, der var engang!

Spænding, intenst begær og eksperimenterende oplevelser på sjove steder er som regel ikke daglig kost i det gamle, monogame parforhold. Hvis du selv har små børn eller keder dig lidt seksuelt, er det oplagt at få den tanke, at dine egne mest passionerede sexoplevelser hører fortiden til. Og ja, singler har da på mange måder bedre præmisser for at opleve sprudlende sex. Særlig de barnløse, som ikke har andre end sig selv at tænke på, når de planlægger deres dag og skal finde tid – og energi – til sex.

 

I uforpligtende relationer er der ikke så meget på spil, eftersom vi ikke har dybe følelser for hinanden. Det får tit folk til at svinge sig lidt mere i lianerne. Bliver oplevelsen et flop, kan man jo bare lade være at kontakte den anden igen.

Sex med en ny partner har også den fordel, at mange føler sig mere frie til at vise nye sider af sig selv end   med en kendt partner. Vi kommer til at sidde fast i nogle roller, som gør det svært at tænke og handle helt frit. I et fast forhold bliver det også følelsesmæssigt mere vigtigt ikke at skubbe den anden fra sig med forslag eller handlinger, vedkommende ikke bryder sig om.

Men før du falder hen i nostalgisk svime over, hvor meget federe sex var engang, så tag lige et reality-tjek: Ganske mange singler har slet ikke noget nævneværdigt sexliv – ud over det med sig selv. Når jeg som sexolog taler med singler på tomandshånd, oplever mange kvinder, at det er rigtig svært at finde nogen, de har lyst til at gå i seng med. Andre fortæller, at løse forbindelser ikke siger dem noget. Nogle leder efter en kæreste og har ikke lyst til sex med andre end en fremtidig partner. Atter andre er bare supertrætte af at være del af konkurrencen på Tinder og andre datingsites.

Sammenligner vi et helt almindeligt parforholdssexliv med et aktivt og udadvendt singleliv, så vil single-sexlivet fremstå mest frit og spændende. Sammenligner vi derimod et velfungerende parforholds sexliv med en sexlivet hos en person, der hverken har kæreste eller elskere, så vil parforholdssexlivet nok være at foretrække for de fleste.

LÆS OGSÅ: Er en netflirt utroskab? Ja, det kaldes microcheating

Der er altså ingen grund til at forfalde til idéen om, at det er singlerne, der oplever alt det mest spændende sex. Tit falder den spontane lyst i lange forhold, ja. Men der er også par, som har været sammen i evigheder, og som har et helt forrygende erotisk liv sammen på både andet, tredje og fjerde årti. Sex med samme partner behøver ikke at blive kedeligt, det kan også blive kreativt og dybt.