Par der ligger i sengen
Kærlighed og sex

Sexologen: Derfor har ekstroverte mennesker mere sex

15. februar 2019
af Sara Skaarup
FOTO: Panthermedia
Findes der karaktertræk, som er afgørende for, hvor meget sex man har?Ja, det tyder det faktisk på – og (igen) trækker de udadvendte det længste strå. Læs, hvorfor.

Hvem har som regel mest sex – hende, der passer sig selv og nyder sit eget selskab, eller hende, der elsker at færdes blandt andre? Svaret er: Den sidste. På en måde virker det logisk, men sagen har aldrig været undersøgt, før et australsk forskerteam inviterede 3.000 mænd og 1.500 kvinder til at deltage i en kæmpe spørgeundersøgelse. Personerne, der alle var heteroseksuelle, 18-81 år og brugere af en særlig datingservice, skulle svare på en masse spørgsmål om deres personlige præferencer, samt hvor tit de var seksuelt aktive.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver I ved med at have god sex

Det viste sig, at jo mere udadvendt en person var, jo mere gas gav vedkommende den også på lagnerne. Både blandt mænd og kvinder var det dem, som kunne lide at være sociale og nød andres selskab, som oftest havde sex. Forskerne forklarer det med, at udadvendte mennesker tit opnår viden om sex fra en ung alder og generelt er mere frisindede. De er også tit gode til at tage initiativ, og det giver en fordel i forhold til at indlede den kontakt, der kan lede til sex.

Forskel på mænd og kvinder

Undersøgelsen viste også nogle ret interessante resultater om hvert køn, især for fyrene. Mænd, der opførte sig ansvarligt og udviste høj moral, var følelsesmæssigt stabile og ikke havde tendens til at please andre, havde mere regelmæssig sex end andre. For kvinder var der sjovt nok ingen særlige træk ud over udadvendthed, der påvirkede sexfrekvensen. Med andre ord syntes personlighed at have større indflydelse på mænds seksuelle aktivitetsniveau end på kvinders. Forskerne mener, at det kan være det faktum, at manden rent biologisk har båret det største pres for at videreføre arten, der har fået naturen til at udvikle visse ”sampakker af træk” hos manden, der gør ham tiltrækkende for kvinder.

LÆS OGSÅ: Sex med glimt i øjet: 6 spørgsmål om sex

Man kan diskutere, hvad man overhovedet kan bruge den slags undersøgelser til. Én tolkning er, at ekstroverte mennesker virker mest tiltrækkende på andre, omtrent på samme måde som smukke mennesker. Men man kunne også vælge at udlede, at det måske nærmere handler om, at folk, der er meget udadvendte, generelt er de mest sexglade.

Under alle omstændigheder er der ingen grund til at føle sig koblet af, hvis man er en indadvendt person, som godt kan lide sex. Når alt kommer til alt, er folk jo heldigvis tiltrukket af forskellige kvaliteter ved hinanden. Når først kontakten er skabt, er der intet til hinder for, at du kan have et aktivt og intenst sexliv, samtidig med at du foretrækker ro og dit eget selskab på andre tidspunkter.

Læs også