Lyst
Kærlighed og sex

Sex: Hvem har (mest) lyst?

3. november 2017
af Sara Skaarup
Foto: Panthermedia
Er der noget i mandens biologi, der gør, at sex er vigtigere for mænd end for kvinder? Ikke ifølge sexologen, som mener, den myte om lyst for længst har overskredet sidste holdbarhedsdato.

Feminas sexolog Sara Skaarup om lyst

Vi hører det tit: At mænd har en naturlig drift, der byder dem at sprede deres sæd i så mange som muligt for at formere sig. At manden vil have sex, og at kvinden krydser benene. At teenagedrenge er liderlige. At mænds sexlyst er stærkere end kvinders. Men jeg tror ikke, mænds drift er stærkere end kvinders. En nyere undersøgelse fra Ohio University har vist, at blandt de ca. 400 collegestuderende tænker mænd gennemsnitligt på sex 19 gange på en dag. For kvinder er det 10 gange. Læg dog mærke til, at de adspurgte for det første er meget unge. Desuden har forsøgspersonerne selv skullet trykke på en knap, når de tænkte på sex. Her tænker jeg, at mange andre ting kan have styret udfaldet.

LÆS OGSÅ: Mænds manglende lyst er et tabu

Stor forskellighed

Alle mennesker har ikke lige stor libido – omtrent ligesom vi ikke har lige meget flair for sprog eller lige stor trang til at motionere; vi er født med forskellige anlæg. Der er ikke noget, der hedder normalt og unormalt her. Nogle mennesker oplever deres seksualitet som totalt essentiel, som drivkraften i deres liv. De føler, de sygner hen, hvis de ikke kan mærke, at de er erotisk i live. Andre synes, at sex kan være dejligt under de rette omstændigheder. Og så er der dem, der simpelthen har mikroskopisk interesse i det felt: De vil hellere have en lækker middag eller lytte til en fed koncert. Alle varianter findes inden for alle køn. Og hvordan måler man den overhovedet, libidoen – handler det mon om, hvor tit personen har erotiske tanker, hvor tit personen dyrker sex ... eller hvor intens liderligheden er?

Vi har i en del år hørt mere om mænds sexlyst, mens kvinder stadigvæk helst skal have styr på tingene. Den slags normer og forventninger bestyrker, hvordan vi tænker om os selv. Vi ved, at mænd f.eks. runder op, når de skal fortælle om antal sexpartnere, mens kvinder gør det modsatte – de underdriver.

De seneste år er kvindens lyst kommet på ”briksen” i sexologernes klinikker, for mange har problemer med, at deres lyst overgår mandens – og kvinder er optagede af udvikle sig igennem det seksuelle. Så mon ikke vi skal lægge myten om mandens overlegne sexlyst i seng? En lettelse for begge køn, så man slipper for at skulle leve op til enten at være en evig potent sexraket eller til at lægge en dæmper på sin liderlighed.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også