Genrebilleder kærlighed
Kærlighed og sex

Så mange timer skal du som minimum bruge om ugen med din kæreste, hvis forholdet skal lykkes

19. december 2023
Af Marie Kvitrud, kk.no. Oversat af redaktionen
Genrefoto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Alle forhold er forskellige, men der er alligevel én ting alle bør være opmærksomme på, mener amerikanske psykologer.

Alle parforhold er unikke, og vi har alle forskellige behov og ønsker i et forhold.

Nogle ønsker at bo sammen, arbejde sammen og være sammen døgnet rundt, mens andre sætter pris på at bo hver for sig og mødes nogle gange om ugen.

Der er ingen facitliste for, hvordan et godt forhold skal være, men psykologer mener alligevel, at én ting minimum skal være på plads for, at forholdet kan vare over tid.

De amerikanske psykologer Julie og John Gottman har defineret de "magiske seks timer", som de mener skal investeres i forholdet hver uge.

Det er en nedre grænse, og man kan selvfølgelig tilbringe meget mere tid sammen, hvis man ønsker det.

Det behøver heller ikke at være seks sammenhængende timer; tiden kan opdeles i mange kortere øjeblikke, hvis det passer jer bedre.

En halv times morgenmad om morgenen, en time i armene på hinanden om aftenen, en fem minutters kram efter arbejde.

Psykologerne mener, at sådanne små, vigtige øjeblikke tilsammen bør udgøre mindst seks timer om ugen.

Synes du, at seks timer lyder som meget eller lidt?

Det vil være meget individuelt og afhænger blandt andet af, om I bor sammen og mødes hver dag. Men er det virkelig så simpelt, at der findes en facitliste, der gælder for alle forhold?

Gottman mener, at beundring og forståelse er vigtige elementer i ethvert parforhold, og han anbefaler, at I bruger cirka fem minutter hver eneste dag på netop det.

I bør sige højt, hvad I værdsætter ved hinanden. For eksempel: "Jeg sætter så stor pris på, at du lavede middag til mig i dag, tusind tak!".

Derudover mener psykologen, at fysisk hengivenhed bør prioriteres i cirka fem minutter hver dag. Et kram, et kys, holde i hånden på sofaen eller hygge ved sengetid. Det er vigtigt for at bevare kærligheden mellem jer.

Ugentlige dates er også en vigtig investering, og Gottman anbefaler cirka to timer om ugen, kun jer to.

I kan slappe af og tale på sofaen, tage en gåtur, få en drink på terrassen, have spilaften, tage ud at spise eller prøve noget nyt sammen.

Derudover skal I bruge tid hver uge på at tale om forholdet, hvad der er godt, og hvilke konflikter I har haft. Alt dette skal altså tilsammen udgøre cirka seks timer om ugen. Men er det virkelig så simpelt?

Hvor meget tid man skal investere i forholdet varierer meget fra par til par. Gottman har studeret mange par, og når han anbefaler seks timer, er det ud fra en gruppestatistik. Det er gennemsnittet for de par, han har undersøgt, og som har det godt efter mange år.

Nogle par ønsker at bruge meget mere tid sammen, mens andre klarer sig fint medmindre tid. Det siger psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum fra Parweb.no til KK.

– Det vigtigste er at være bevidst om, at I opsøger hinanden. Forholdet kan ikke kun handle om logistik.

– I må selv definere, hvad der tæller som tid sammen. At se tv sammen er ikke det samme som at have dybe samtaler, men nogle par kan lide at se serier sammen og ser det som kvalitetstid, så det må I beslutte selv. Det vigtigste er, at I er enige om, hvad der er kvalitetstid for jer, forklarer Løes Narum.

Kærestetid handler om at genoplade batterierne i parforholdet. Det skal være en tid, hvor I har det godt sammen som et par, uanset om I går tur, spiller spil eller ser tv sammen.

– I løbet af en dag og en uge vil der være en masse små og store positive og negative begivenheder, der sker, men det er vigtigt, at de positive opvejer de negative, råder han.

Vigtigt at investere i forholdet

At investere handler om at tænke smart og langsigtet. Selv om din partner virker tilfreds, kan det være en god idé at tage eventuelle problemer på forskud.

– Det er her, mange sover i timen. Du tænker måske, at det ikke er så vigtigt med kærlighed, kæresteforholdet og de små vigtige investeringer, du ofte laver uden at tænke dig om.

– Ville du tage chancen og aldrig skifte olie på bilen, ignorere røde lamper og droppe service? Så venter der sikkert en langt større reparationsopgave i fremtiden. Det samme gælder for dit forhold, siger familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland.

Når I som par har truffet valget om at forebygge eller reparere, kan I sammen se på, hvor meget tid der er realistisk og ønskværdig, og ikke mindst hvad der er godt nok.

– For nogen kan seks timer om ugen virke demotiverende, hvis I allerede har dårlig tid eller frygter, hvad timerne skal fyldes med. På samme måde, som når du vil i form og starter med at løbe seks timer om ugen, siger Søyland.

Hun anbefaler, at du definerer dine seks magiske minutter i stedet for seks magiske timer. Hvad ville være magisk for dig? En fodmassage, en lille flirt i køkkenet eller at høre kæresten give dig et særligt fint kompliment?

På samme måde som med løb kan I øge tiden, efterhånden som formen bliver bedre.

– Glem ikke det, Gottman kalder "seks sekunders kysset". Drop det superhurtige "elsker dig" og et hurtigt kys på kinden, før du haster videre. Det handler om at investere for at få afkast, mener hun.

Husk, at når man taler om at investere i parforholdet, handler det ikke om at beklage sig og tale om de samme samlivsproblemer igen og igen.

Det handler om at investere noget, der opfattes som attraktivt for den anden. Det handler om at gøre hinanden gode, så den anden føler sig set, hørt og elsket.

– Jeg forstår absolut, hvorfor Gottman anbefaler seks timer om ugen, men jeg tænker, at der ikke findes en facitliste, der gælder for alle. Som med alt andet er kvaliteten af den tid, I tilbringer sammen, det vigtigste, ikke nødvendigvis hvor meget tid I bruger sammen. Det siger Thomas Winther, der er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Søyland kommer med følgende gode råd for at styrke parforholdet:

 1. Lav en idébank.

  Lav en idébank, en glaskrukke på køkkenbordet, hvor I lægger enkle, positive ting, I kan gøre, som vil pleje og styrke parforholdet.

 2. Gå på date.

  Stop ikke med at date, selv om I bor under samme tag. Inviter den anden ud på noget uden at afsløre, hvad der sker, én gang om måneden.

 3. Læg mobilen væk.

  Lav skærmfrie rum eller tidspunkter, så I får mulighed for at mødes derhjemme også. Definer, hvad der er kvalitetstid for jer som par. Sæt ord på det, hvad skal I ændre på?

 4. Husk at pleje forholdet.

  Afsæt gerne nogle minutter til beundring og taknemmelighed. Lav nogle gode og enkle ritualer for, hvordan I skal pleje forholdet i hverdagen. Kort opsummeret er det flot, hvis I formår at få seks timer med kvalitetstid hver uge, "de magiske seks timer". Men for mange kan det fungere godt med færre timer, så længe tiden fyldes med noget godt og positivt. Investér i dit forhold på en måde, der passer for jer.

Han henviser til, at alle lever forskellige liv; nogle arbejder skiftehold, arbejder i Nordsøen eller har lange dage på arbejdet, men parret kan have rigtig kvalitetstid sammen, når de først er sammen.

– Hvis tiden, I tilbringer sammen, er meget god, vejer det op for ganske meget. Vær gerne sammen seks timer om ugen, men kvaliteten af tiden er vigtigst. Det er vigtigere, hvad I fylder tiden med, end hvor mange timer I er sammen, siger Winther.

Han forklarer, at det samme gælder tid sammen med børnene, og mange har tanker om, hvad der er rigtigt og vigtigt. Winther mener, at et kvarter dedikeret tid, hvor alle lægger mobilen væk og bare er sammen, er bedre end nogle timer, hvor forældrene læser på mobilen eller arbejder med børnene til stede.

Kvalitet er vigtigere end kvantitet.

Artiklen blev første gang bragt af kk.no. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også