deltagerne fra gift ved første blik
Kærlighed og sex

Parterapeuten fra “Gift ved første blik”: Sådan foregår det bag skærmen

25. august 2019
af Kathrine Graa
Foto: Snowman Productions Aps/DR
Nu kører vores alles yndlingsprogram atter over skærmen. Der er par, der flyver på den lyserøde sky. Og så er der dem, der misforstår hinanden fra første dag. Matchingen til “Gift ved første blik” er et puslespil uden lige. Her fortæller psykolog og parterapeut Mette Smidt, hvordan hun og psykolog Gert Martin Hald har fundet frem til vores kommende yndlingspar.

Hvordan foregår matchingen?

Den foregår sådan, at psykolog Gert Martin Hald kigger på de spørgeskemaer, som ansøgerne har svaret på. Han gør det ud fra et princip, som kigger på, hvor i deres værdier og interesser folk ligner hinanden. Det er et meget kompliceret stykke arbejde.

Vi kigger selvfølgelig på de ansøgere, som ser ud til at have et højt matchtal ud fra Gerts præmisser. Dem tager jeg en så samtale med. Vi taler om erfaringer, de har fra tidligere forhold. Hvad de normalt oplever, der sker, når det er blevet svært i parforholdet - hvad det er, de typisk er blevet udfordret på. Og så undersøger jeg, hvilken måde de knytter relation til andre mennesker på.

LÆS OGSÅ: Parterapeuten fra “Gift ved første blik”: “Det er så let at flygte, når det bliver svært"

Hvilke spørgsmål svarer ansøgerne på?

Det kan jeg ikke sige, men jeg kan nævne nogle værdier, vi kigger på. Det er en god forudsætning, hvis parret har nogle af de samme værdier. De værdier, vi kigger på, kan være politiske ståsteder eller uddannelsesniveau. Det kan virkelig have en betydning for forholdet alt efter, hvor meget de selv vægter uddannelsesniveauet. Vi spørger dem altid, hvor vigtig uddannelse er for dem og at deres partner har et tilsvarende niveau. Det er også en god forudsætning, hvis man har de samme mål for, hvornår man gerne vil stifte familie - hvis det overhovedet er det man gerne vil. Det ved vi er noget, der ellers kan skabe problemer historisk set. Så det er et meget udførligt arbejde.

Hvor lang tid tager processen?

Tilmeldingen starter om vinteren. Så kommer ansøgningerne ind. Så kigger casting på det. Måske er der nogle, der ikke er engagerede nok. Måske har andre fundet en kæreste i mellemtiden. Så går matchningen i gang med dem, som er tilbage, efter at casterne har sorteret i dem. Gert Martin Hald er den første tragt. Der er nogle, som aldrig kommer til samtale hos mig, fordi Gert kan se, at nogle af deres ønsker ikke matcher med nogen. Groft sagt arbejder Gert med tal og spørgeskemaer, og måler på den statistiske sandsynlighed, for at matchet vil fungere, mens jeg tager udgangspunkt i de konkrete erfaringer med parforhold som de medvirkende har. Heldigvis supplerer de to ting hinanden rigtig godt. Det gør vi i 1-2 måneder og det er benhårdt arbejde. Og så filmer de meget kort tid efter. I år har vi filmet fra uge 21 til 27 eller noget i den retning. Så det er et lille halvt års tid.

LÆS OGSÅ: Præsten fra “Gift ved første blik”: “Man må godt være kræsen”

Hvordan forbereder I parrene på, at det kan blive hårdt?

Vi har lavet nogle enkelte ændringer i år. Vi har blandt andet gjort sådan, at jeg får lov ti at mødes med de medvirkende igen inden brylluppet, for at snakke med dem om, hvad det er, vi fandt ud af sammen helt tilbage i matching-processen. Sige “okay, kan du huske vores sidste samtale, der blev vi enige om, at du tit havner i den og den situation. Sandsynligheden for at du ender der igen er rimeligt stor.” Typisk er fortiden den bedste til at forudse fremtiden, så her begynder jeg allerede at spørge dem: “Kunne du stå i det på en lidt ny måde, end du plejer at gøre?”

En anden ting, vi også har lavet om på, er at de efter brylluppet, og inden de tager på bryllupsrejse, får en dag hver for sig. Og vi opfordrer dem kraftigt til at bruge den dag hver for sig for lige at lande. Det gør vi, fordi vi kan se, at de par, som har meget høj fart på bryllupsdagen, er tilbøjelige til hurtigt at komme i store problemer på bryllupsrejsen. Så det er vores forsøg på at signalere til dem, at de skal tage det roligt, selvom de er ramt af eufori.

Gert går også ind og afslører en lille detalje om deres match, én de måske bliver positive over, og måske én der bliver svær. Han fortæller også, hvor de passer godt og mindre godt sammen. Det gør han for at prøve at sætte matchet i et realistisk lys, fordi det hele føles så urealistisk i det unaturlige setup.

LÆS OGSÅ: Psykologen fra “Gift ved første blik”: “Forelskelsen er et privilegie, vi tager for givet”

Kan du sige noget om, hvordan det kommer til at gå?

Nej, det kan jeg ikke. Det må du vente med at se.

https://imgix.femina.dk/gift-ved-foerste-blik-mette.jpg

Mette Smidt er autoriseret psykolog og parterapeut. Hun medvirker desuden i "Gift ved første blik", der sendes på DR1 hver torsdag klokken 20:00.

Her er deltagerne til dette års "Gift ved første blik"

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også