Love is blind - ny serie på netflix
Kærlighed og sex

Parterapeut om 'Love is blind': Vi dømmer alle på udseendet

7. april 2020
af Silje Helgesen / kk.no - oversat af redaktionen
Foto: Netflix.
De varme følelser, der lynhurtigt opstår i det populære datingprogram, 'Love is blind', kan synes overdrevne og urealistiske. Men hvad sker der, når vi skraller udseendet fra som et parameter i et moderne datingforløb?

Et af forårets helt store taleemner inden for underholdning har utvivlsomt været den amerikanske realityserie ’Love is blind’, hvor vi følger tredive mænd og kvinder i håbet om at finde kærligheden – helt uden at kunne se nogen af sine potentielle partnere.

Glamour, kærlighed og intriger

I løbet af ti dage dater de hinanden på kryds og tværs, og der opstår da også sød musik mellem flere af de deltagende. De taler om alt fra barndom, interesser, præferencer, fremtidsambitioner og drømme – ja, alt det, vi plejer at tale med folk om, når vi gerne vil lære dem at kende.

Beslutter et par sig for at satse på kærligheden, frier manden, og de får hinanden at se for første gang. Derefter tager det nyforlovede par på en eksklusiv kærlighedsrejse til Mexico sammen. Og uden at afsløre for meget: Det er på solbeskinnede Playa Del Carmen, at tingene virkelig sker!

Unge voksne mennesker, glamour, kærlighed, tårer og intriger – hvad er det ikke at kunne lide? Her på redaktionen er vi i hvert fald meget nysgerrige på denne type dating og det at turde åbne sig op for et menneske, man aldrig har stået ansigt til ansigt med.

Læs meget mere om 'Love is blind' her

Optaget af det ydre

Er vi generelt for optaget af, hvordan den, vi dater, ser ud? Og er det muligt at miste følelser for den, man synes godt om, hvis udseendet ikke opfylder vores ’krav’? Det norske magasin KK tog en snak med par- og familieterapeut, Kate Elin Søyland fra ’Åpen Dialog i Sandnes’ for at høre, hvad hun tænker om den metode, der praktiseres i ’Love is blind’.

Søyland beskriver først og fremmest blinddating som både spændende, afslappende og måske en smule skræmmende for mange.

- Vi er jo meget visuelle, og når vi ikke kan ’tjekke indpakningen ud’ på forhånd, har vi ikke mulighed for at vælge vedkommende fra, som vi gør i ét væk på moderne datingapps, siger Søyland til KK og fortsætter:

- Jeg synes, det er er fascinerende med nye datingmetoder som ’Love is blind’. Det får os til at reflektere lidt over nutidens dating.

LÆS OGSÅ: Derfor hitter ægteskaber på TV

Går lige til sagen

I modsætning til, hvordan deltagerne dater i ’Love is blind’, går man på datingsapps lige til sagen, men som Søyland siger, så gør kærlighed os af og til blind.

– Mange synes sikkert, at Tinder og Happn er befriende, netop fordi man tager den lette vej ved at swipe til højre eller venstre på baggrund af udseendet. Men sandsynligheden for, at vi lader os forføre af det ydre, er også større her. Den fælde er der nok mange, der går i, specielt hvis man er på udkig efter en livpartner, hvor det netop er kommunikation, der er nøglen til succes – og langt fra udseendet alene, siger Søyland.

Ved at bruge ’Love is blind’-metoden får man mulighed for at udforske hinanden hurtigt, både hvad angår kommunikation, værdier, interesser og drømme. Den emotionelle tilknytning starter, før den fysiske finder sted.

Ligheder mellem netdating og blindddating

Fungerer det så bedre end at date på normal vis?

- Ikke nødvendigvis, for selvom du ikke dømmer vedkommende ud fra udseendet, så vil du stadig drømme om, hvordan vedkommende ser ud. Det er umuligt ikke at få nogle billeder i hovedet af, hvem den udvalgte er – også fysisk. Men begyndelsen af datingen kan være nemmere for nogen, hvis man føler, at det fysiske kan være et forstyrrende element. Nogen har det med at hænge sig i bagateller i forhold til udseendet, som man måske fortryder senere.

Søyland trækker også på nogle ligheder mellem netdating og blinddating. Hvis billederne på din dates profil er gamle og ikke helt ligner den person, du mødes med, er er stor fare for, at det fine, I har skabt, kan forsvinde som dug fra solen. Det samme gælder, når porten endelig åbnes op i ’Love is blind’.

- Man kan føle sig lidt snyd, specielt hvis det, man ser, strider mod ens præferencer. Alle har jo noget, de mener er mere vigtigt end andet. Men hvilken datingmetode, der fungerer bedst, varierer nok fra person til person. Uanset hvad tror jeg, det er en god øvelse at prøve det, som deltagerne gør i programmet. Det er sundt at komme ud af datingboksen og udfordre sig selv mentalt, siger Søyland.

At dømme nogen på udseendet er ’verdens mest normale træk’, mener Søyland. Det er så almindeligt, at vi ofte ikke tænker over det. Urinstinktet i os ’scanner’ helt automatisk daten som ’ven’, ’fjende’ eller ’potentiel’ kæreste.

– Det er ikke noget at skamme sig over. Det er jo bare et genialt overlevelsesinstinkt, vi er programmeret til at have, og desuden - og heldigvis - er definitionen af ’et godt udseende’ jo smag og behag.

Hvad vi tiltrækkes af er individuelt

Kan man miste følelser for nogen, hvis vedkommendes udseende ikke matcher forventningerne?

– Tja, her er det ikke enten eller - men kommer man for langt uden for ’minimumskravet’, vil man have vanskeligt ved den fysiske attraktion. Det handler for øvrigt ikke om, at udseendet ikke er ’godt nok’. Det handler om, at matchet ikke er godt nok. Sådanne ting skal man ikke tage personligt.

For det meste vil vi opleve, at vores kæreste bliver pænere og pænere, jo mere forelsket vi er i personen – præcis som når vores egne børn er de smukkeste. Det er det emotionelle bånd, som gør, at vi kan lide en persons udseende.

– Hvem har ikke hørt – eller måske endda selv sagt – ”hvad ser hun dog i ham?”, som var det en skønhedskonkurrence. Det handler om kærlighed, og hvordan vi bevidst og ofte ubevidst vægter det ydre over for det indre er meget individuelt – og lige så unikt som kærligheden selv.

Søyland mener desuden, at det kan være fordelagtigt at sænke nogle af sine krav. De kan nemlig både stresse forelskelsen og kærlighedens blomstring, og netop derfor kan det være befriende at gøre, som de gør i ’Love is blind’; at starte med at tale med hinanden og se, om følelserne udvikler sig, uden at udseendet er en faktor.

– Svaret på spørgsmålet er derfor: Ja, man kan godt miste følelser for en person, hvis udseende ikke lever op til forventningerne. Er det for langt uden for det, du tiltrækkes af, kan det blive et turn off for dine varme følelser, men her er altså ikke noget facit med to streger under.

– Det bedste, du kan gøre, er nok at give det en chance. Ikke at konkludere noget ud fra én date, men hellere give de fantastiske følelser mulighed for udvikle sig og opdage guldet, som måske ligger lige foran dig.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også