Julie_Jeune
Kærlighed og sex

Når jeg har sex, fokuserer jeg på, hvordan jeg ser ud. Hvad gør jeg?

15. januar 2024
Af sexolog og parterapeut Julie Jeune
Foto: Mathilde Schmidt
"Vores partnere tænder ikke på, hvordan vi ser ud, men på vores energi, på hvordan vi er i vores krop, hvordan vi bevæger os, og hvordan vi modtager og nyder kyssene og kærtegnene." Læs Julie Jeunes svar til dét at slippe kontrollen under sex.

Spørgsmål

Jeg har svært ved at give mig hen i det seksuelle og slippe kontrollen. Jeg har opdaget, at jeg har meget fokus på, hvordan jeg ser ud, og så kan jeg ikke slappe af. Hvad kan jeg gøre?

Svar

Jeg tror, de fleste af os kan blive meget bedre til at hengive os og slippe kontrollen. Og det er godt, at du er nysgerrig på dig selv, og hvad det handler om – det er jo første skridt.

Der kan være så meget, der spænder ben for os i det seksuelle, og som gør, at det er svært at give helt slip og give sig hen.

Det kan være usikkerhed, angst for at blive gravid, tvivl på den man er sammen med samt tanker og bekymringer – der blandt andet kan handle om, hvordan vi ser ud, ligesom du oplever det. Når vi har tanker og bekymringer, så er vi jo i hovedet og ikke fuldt til stede med den anden, og det, der sker i kroppen.

Men tilbage til udseendet … Det er positivt at ville passe og pleje sin krop og gøre sig mest mulig smuk og dejlig. Det er jo også selvomsorg og en måde at nyde sig selv på og give sig selv værdi.

Det er livskvalitet at nyde de røde negle, smøre sig ind i gode cremer og føle sig veltilpas i sin krop. Men det er ikke livskvalitet, når vores selvværd er afhængigt af vores udseende, og vi skal se ud på en bestemt måde for at føle os dejlige og elskelige og for at kunne hvile i vores krop.

Når det er sagt, så er det jo naturligt, at du har det fokus, fordi vi kvinder får så meget værdi i kraft af vores udseende. Men det må vi hjælpe hinanden med at gøre op med!

Og ved du hvad? Vores partnere tænder ikke på, hvordan vi ser ud, men på vores energi, på hvordan vi er i vores krop, hvordan vi bevæger os, og hvordan vi modtager og nyder kyssene og kærtegnene.

Det er slet ikke så vigtigt det udseende. Det er noget, vi tror. Vores udstråling, livslyst og livsenergi er tusind gange vigtigere.

Jeg synes, du skal inddrage din kæreste i, hvordan du har det. Turde gøre dig åben og fortælle ham om, hvad du har lagt mærke til. Så kan han hjælpe dig med at heale det syn, du har på din krop. Det er kun smukt og vil føre jer tættere sammen.

Når I har sex, kan I også i en periode eller en gang imellem slukke lyset og lade der være helt mørkt, så du får en pause fra at skulle tænke på udseende. I kan også prøve begge at tage bind for øjnene, det vil gøre, at I opdager hinanden på en ny måde. Det hele må gå mere langsomt, og det kan blive sjovt og komisk, fordi det jo alligevel er lidt besværligt.

Prøv at flytte dit fokus på, hvad du mærker, vær lidt egoistisk, gå ind i den krop og bare mærk og så udtryk det, du mærker med ord, lyde og bevægelser.

Held og lykke med det, nu starter du på en rejse med at give din krop kærlighed og værdi og ikke mindst med at være i det seksuelle på en ny måde.

Artiklen blev udgivet i femina uge 51, 2023.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også