Den er ikke gal med libidoen hos Kristian Danholm. Men indimellem har kroppen bare ikke lyst til sex.
Kærlighed og sex

Mød Kristian: Nej, mænd har ikke altid lyst til sex

11. februar 2016
af Christina Fabrin Larsen
foto: Camilla Stephan
Den er ikke gal med libidoen hos Kristian Danholm. Men indimellem har kroppen bare ikke lyst til sex. Og i hans øjne skal det ikke blæses op til et ”potensproblem”. I stedet håber han, at flere mænd vil være ærlige om det.

Mænd har ikke altid lyst til sex

For Kristian Danholm har der gennem årene været flere episoder, hvor kroppen ikke ville, som han lige dér i øjeblikket ville. Eller troede, han ville. Og som kvinden håbede, han ville. Men som han inderst inde nok slet ikke ville. Imidlertid har det ikke haft at gøre med hverken generel manglende evne fysisk eller lyst til sex.

Der er dog to ting, der kan få Kristian Danholm til at lukke ned på lagenet trods rigtig gode intentioner om det modsatte. Nemlig når han føler, der er pres og forventninger fra partneren, som han ikke kan leve op til – og når han bliver forelsket i en, der ikke gengælder forelskelsen.

– Vi omtaler det ofte som et problem, når manden ”ikke kan” eller ikke har lyst. Som om det er en dysfunktion og noget, han skal være lidt skamfuld over. Men selv om nogle mænd reelt slås med rent fysiske potensproblemer, så er jeg sikker på, mange rejsnings-issues har samme årsag som mit, siger Kristian.

Læs også: Kvinder skal have lyst til sex hele tiden

5 ting, du kan gøre i dag, som giver sexlyst i aften

– Jeg har en høj libido og stort behov for sex. Men jeg har erfaret, at min krop lukker ned, hvis passionen druknes i forventninger fra min partner. Såsom ”hvordan jeg bør være i forholdet”, eller ”hvor forholdet bevæger sig hen”. Jeg er, som jeg er, og hvis forholdet skal bevæge sig nogen steder, så vil det ske uden for megen snak.

– Jeg mødte en fantastisk kvinde, der formulerede det sådan her: Din partner skal være genstand for din lykke – ikke årsagen til den. Dén har jeg taget til mig.

Forventningens glæde og pres

Efter en hård omgang med et forlist ægteskab og med et travlt liv som far til to børn, så nyder Kristian at kunne tage livet og mødet med en skøn kvinde for, hvad det viser sig at være, og nyde de passionerede øjeblikke, uden at ”idéen om det gode liv” eller andre fremtidsforestillinger ødelægger den umiddelbare kontakt i mødet.

– For ellers er reaktionen desværre, at min krop – og dermed pikken – fortæller mig ganske tydeligt, at det her ikke går. Uanset om kvinden som person er helt og aldeles fantastisk, siger han.

– Jeg har mødt nogle skønne kvinder. Og senest, for ganske nylig, måtte jeg sige nej til at gense en rigtig dejlig kvinde, da hendes pressen på omkring fremtiden simpelthen fysisk låste mig, så lysten forsvandt. Hun blev meget ked af det og skældte mig ud og bebrejdede mig, nu da jeg havde virket glad for hende. Og det var jeg, og det er jeg. Men altså ifølge min krop er det ikke nok til at matche hendes forventninger, siger han.

Fascinerende kropslig funktion

Kristian er kommet frem til, at det egentlig er en ganske fascinerende kropslig funktion, når kønnet ikke vil.

Når nu hovedet ikke siger fra med det samme, så må kroppen jo gøre det. For ham er det et advarselstegn. Et: Pas nu på dig selv – det er ikke det her, du vil, og det her, du bør-tegn. Nok har du lyst til sex, men ikke til sex i forholdet, som det tegner nu.

– Jeg bliver altid så ærgerlig, når jeg hører mænd med forbigående rejsningsproblemer omtalt som værende dem med ”problemet”. At kroppen svigter dem. Min krop svigter ikke. Tværtimod. Min krop er klogere end mit hoved. Den sætter spørgsmålstegn ved, om det her er sundt for mig og partneren, og om det egentlig er dét her, vi gerne vil.

Det handler for ham heller ikke om, at kvinden har problemet. Men om at finde ro og være helt på bølgelængde med kvinden om forventninger.

– Vi lever i en præstationsorienteret og travl verden. Og jeg har som mand brug for bare at ”være” i nydelsen og sexen. Og generelt dyrke livets spontanitet. Føle, vi begge nyder det her for, hvad det er. Hvis jeg fornemmer en slags ubalance i forholdet uanset forholdets karakter, så trækker jeg mig – mentalt og fysisk.

Men der er også en anden ting, der kan få ham til at miste gejsten. Nemlig når han selv påfører andre nogle forventninger.

– Hvis jeg er sammen med en kvinde, hvor jeg er gladere for hende end omvendt – eller som jeg måske endda voldsomt forelsket i, uden at det er gengældt – så sker det samme. Så kan jeg heller ikke altid få kroppen med, som hun håber. Uanset en helt afsindig lyst til hende.

En slags bodyguard

Især med én ganske bestemt kvinde, stod det helt klart. Hun havde netop ikke noget mål med forholdet andet end at være planløst sammen og bare nyde dét. Det ville han i sagens natur også gerne. Men i stedet blev han hovedløst forelsket i hende, og da det ikke var gengældt, var det igen hans penis, der måtte fortælle ham, at der var fare på færde.

Sådan træner du dig op til lynorgasmer

– Hun spurgte: ”Kan du ikke bare knalde mig?”. Men det kunne jeg ikke. Kroppen sagde: Nej, makker, den går ikke. Du kan blive forladt, det bliver smertefuldt. Du har ikke lyst. Kom væk. Og ja, så ... man er jo kun et menneske.

Kristian har delvist accepteret, at det er sådan, det er, når der er noget, der inderst inde ikke er godt for ham. Men han er også klar over, at det kan være en uhensigtsmæssig reaktion styret af et traume. Og netop derfor kunne han godt ønske sig, at flere mænd ville være åbne om emnet. For som han siger, så har de jo aldrig prøvet det selv, men altid hørt om dét med manglende lyst og manglende rejsning ”fra en ven”.

– Derfor er mænd deres egen værste fjende, når det handler om at gøre rejsningsbesvær til en dysfunktion i stedet for at se det som et budskab fra en velfungerende krop. Mænd har ikke noget sprog for den her slags, og det er jo synd og skam. Jeg har lært mig selv at værdsætte reaktionen. Selv om det naturligvis er fandens forbandet i kampens hede, smiler han.

Kristian Danholm er 44 år, single, historiker og journalist. Han har to børn, og så bor han i København.

Læs også