Manglende sexlyst er stadig et tabu
Kærlighed og sex

Manglende sexlyst: Når manden ikke har lyst til sex

13. juli 2012
af Vivi Hollænder
Foto: Colourbox
Det sker oftere, at det er manden, der mister sex-gejsten. Men manglende sexlyst er stadig et tabu for de fleste

Mange kvinder bærer på en dyb hemmelighed, som end ikke de nærmeste veninder bliver indviet i, nemlig at de er seksuelt forsømte, at de ikke er genstand for partnerens begær særligt ofte - eller måske slet ikke.

Vi føler os frastødende når vi oplever at vores partner har manglende sexlyst

Når manglende lyst hos manden er så omgærdet af tavshed, skyldes det først og fremmest skam - og ikke kun mandens skamfuldhed, men i høj grad også kvindens.

En kvinde, hvis mand ikke begærer hende, vil omgående kaste skylden på sig selv.

Hun er nemlig også opdraget til, at hun som kvinde skal være den eftertragtede - den, der har lov til at begrænse og afvise mandens sexlyst. Når hendes mand ikke længere efterstræber hendes gunst, vil hun derfor begynde at betragte sig selv som usexet og frastødende.

Læs også : Midler mod manglende sexlyst

Menneskers seksualdrift er forskellig

Hvad gør I ved det?

• Det er vigtigt, at I får talt sammen, inden du begynder at lade utilfredsheden komme ud som stikpiller og spydigheder. Undgå at tage problemet op i form af kritik af ham, men tag udgangspunkt i dig selv og dit savn

• Du skal også være forberedt på, at årsagen kan ligge hos dig selv. Det kan være vanskeligt for ham at skulle sætte ord på sin utilfredshed af frygt for at såre dig

• Hvis han gentagne gange placerer skylden hos dig, så tyder meget på, at han i virkeligheden har svært ved at se sine egne problemer i øjnene, og i stedet prøver at lægge dem over på dig

• Vær ærlig omkring det, hvis du påtænker at få dit behov tilfredsstillet andre steder

• Du må ikke forvente, at han selv vil tage initiativ til at tage problemet op. Det er en såre menneskelig reaktion at stikke hovedet i busken og forsøge at fortrænge problemet.

Der kan være mange årsager til, at det er kvinden i forholdet, der har den største seksuelle appetit. Mennesker er født med forskelligt seksuelt drive på samme måde, som vi fødes med forskellig appetit på andre ting i tilværelsen.

Ofte sløres denne forskel i forelskelsesperioden, hvor sexlysten hos begge parter er næsten ubegrænset. Uligheden vil måske først vise sig, når det bliver hverdag, og der er andre ting, der binder parret sammen. En så grundlæggende ulighed kan være svær at leve med på længere sigt, og man må ikke gøre sig for store forhåbninger om at opnå seksuelt match.

Gør noget ved problemet

Er der tale om, at mandens grundlæggende sexlyst er dalet væsentligt i en længere periode, er der grund til at gøre noget ved problemet. Oplagte årsager kan være præstationsangst i forbindelse med dalende erektionsevne, svigtende selvtillid pga. mange afvisninger, sygdom, depression, medicin eller andre ting. Risikoen for, at det faktisk skyldes manglende tiltrækning eller utroskab, er selvfølgelig også til stede, men uanset hvilken årsag, der ligger til grund, er det vigtigt at få taget hul på bylden.

Læs også