Kvinde, kend din klitoris!

8. maj 2013
af Maria Jönsson Bebe, Q.dk
Foto : Shutterstock, Nick Karras og Dragana Debeljakovic
Den lille – og stadig kontroversielle - lystknop er atter kommet på dagsordnen, og i denne uge fejres klitorissen verden over i den allerførste internationale ”Clitoris Awareness Week”.

En hel uge med fokus på kvindens mest hyldede og forkætrede kropsdel. - klitorissen! Måske lyder det for nogle som lidt i overkanten, men faktisk er der mange kvinder, også her i frisindede Danmark, der slet ikke ved nok om deres intime kropsdele.

Sexolog og journalist på det erotiske kvindemagasin Tidens Kvinder, Sara Skaarup, støder ofte på problemet.


- Jeg spurgte forleden i et rum med 30 kvinder i tyveårsalderen, hvor mange der vidste, hvordan de selv så ud forneden. Alle rakte hånden op. Så spurgte jeg, hvor mange der rent faktisk havde set sig selv mellem benene med et spejl - tre rakte hånden op. Unge kvinder har aldrig set ordentligt på deres eget køn!

> Se billedgalleriet : Sådan ser kvindens underliv ud


Farvel til frygt og fordomme

Og det er da også netop en kombination af information og opgør med fordommene omkring kvindens seksuelle lyst, der er bevæggrundene til, at gruppen bag Clitoris Awareness Week, kaldet Clitoraid, har valgt at slå på tromme for klitoris-kendskaben. Clitoraids talskvinde Nadine Gary fortæller i en pressemeddelelse, at det er på tide at give det smukke organ den opmærksomhed, det fortjener.


- Det er det eneste menneskelige organ, der udelukkende eksisterer for at give seksuel tilfredsstillelse. Det skriver Huffington Post.


Kvinder er da ikke seksuelle væsner

Clitoraid, der normalt hjælper kvinder, der blandt andet er blevet omskåret eller på anden vis seksuelt skamferet, forklarer, at tabuiseringen af den kvindelige lyst især skyldes religiøse mænds nedtoning af kvinders erotiske behov. En mission der er lykkedes så godt, at selv moderne vestlige kvinder har det svært med deres krop.


> Hjælp Tidens Kvinder med at finde et nyt navn til kvindens kønsdele i denne konkurrence


Clitoris Awareness Week

International Clitoris Awareness Week fejres i perioden 6. til 12. Maj, og vil fremover blive fejret den første hele uge af maj måned. Læs mere på: clitoraid.org

Sara Skaarup er helt enig i, at der er alt for lidt fokus på kvindens krop og seksualitet, og at nedtoningen af emnet har en negativ effekt på kvinder og deres syn på deres krop og seksualitet, og hun hilser Clitoris Awareness Week velkommen:

- så længe de fleste af os ikke ved, hvordan vi er bygget, er der brug for al den oplysning, vi kan få. Klitoris-ugen er for mig at se et led i den oplysning.