https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/april/sexpyramide-prim.jpg
Kærlighed og sex

Kender du sex-pyramiden?

1. marts 2014
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
Kan du huske kostpyramiden? Med fuldkorn, ris og groft brød som dét, der fyldte mest? Glem alt om den, for der er en ny pyramide i byen, og den er meget sjovere. Velkommen til sex-pyramiden!

Hører du til en af de årgange, der blev oplært i kostpyramiden i skolen? Pyramiden, som blev delt op i tre lag, hvor det nederste, brede lag bestod af fuldkorn, groft brød, brune ris og den slags. Det skulle man have mest af. Det midterste lag var lidt mindre og bestod af frugt og grøntsager, mens det øverste og mindste lag bestod af kød og mælkeprodukter og den slags. Holdt man sig nogenlunde til pyramidens kostråd og huskede at brude de forskellige lag til at variere kosten med, ville man kunne holde sig sund og stærk hele livet.

Variation skaber god sex
Sex-pyramiden går i princippet ud på det samme. Det handler bare om dit sexliv i stedet for. For ligesom det ville blive kedeligt at spise kage 24 timer i døgnet, så bliver det også kedeligt altid at dyrke den samme form for sex.
"Samtidig vil variationen udfylde mange af dine fysiske og psykiske behov, for det vil give dig mulighed for at udtrykke forskellige sider af din personlighed. Det betyder også, at nye oplevelser i sengen kan udvikle jer seksuelt som et par," forklarer Ian Kerner, sexolog og parforholdsterapeut i New York til websitet Self.com.

Velkommen til pyramiden, der giver god sex
At udvide repertoiret i sengen betyder imidlertid ikke, at I skal have gang i det store arsenal af sexlegetøj eller ligefrem invitere naboen med ind til en kigger. Slet ikke. Det handler om at skifte mellem forskellige former for sex, ligesom man skifter mellem lagene i kostpyramiden. Til formålet har Ian Kerner og to andre eksperter bidraget til at udvikle en form for sex-pyramide. Den består af seks lag, altså seks forskellige grundtyper af sex. Hvordan lagene skal ligge i forhold til hinanden er op til dig selv; det vigtige er at huske at alle typerne er en del af et godt sexliv, og at variationen imellem de seks typer er med til at udvikle jer - både personligt og seksuelt.

Sextype nummer 1:
Den intime sex
Denne form for sex vil nok for de fleste ligge i bunden af pyramiden, for det er for de fleste et grundpræmis for overhovedet at have god sex. Det handler nemlig ikke så meget om at nå målet i form af en orgasme, men snarere om at nyde vejen hen til målet. At give jer tid til at undersøge hinanden og kæle for hinanden. Faktisk behøver det slet ikke at føre til samleje - det handler om at dyrke det intime bånd imellem jer og genopdage den intime nærhed.

Sextype nummer 2:
Opdagelsesrejsen
At tage på opdagelse sammen betyder ikke nødvendigvis at grænserne skal presses eller måske endda passeres. Det handler bare om at tilføre små elementer af nyt i jeres fælles sexliv. Hvis I altid har sex i sengen, så prøv at flytte det ind i sofaen eller ud i køkkenet. Bare for at prøve noget nyt. Eller prøv med en ny stilling. Eksperimenter sammen, også gerne i det små, så I sammen får nye seksuelle oplevelser.

Sextype nummer 3:
Den lille, hurtige
Hverdagen er hurtigt fyldt op med gøremål, og de fleste kan nok nikke genkende til, at det nogle gange kan være svært at presse en hyrdetime ind. Men idéen med den lille hurtige er, at det ikke behøver at være en time. Har I børn, så prøv at lade vækkeuret ringe 15 minutter før ungerne skal op og klem en hurtig sex-seance ind. Eller hvis en fest er kedelig, så list sammen en tur på badeværelset. Eller hvis I er ude og køre, så find en øde rasteplads. Det handler om det hurtige, heftige og lidt hemmelig knald. En ting, som I to har sammen og kan grine lidt indforstået af…

Sextype nummer 4:
Sex efter et skænderi
Har I lige været oppe og skændes så taget løftede sig og blodet rullede i årene, kan det efterfølgende være sex, man har allermest lyst til. Sex kan lidt blive en måde at sige undskyld på, men er også en mulighed for at genetablere nærværet og den gode stemning. Og når blodet allerede ruller i årerne, så er man tit lidt lettere at antænde…

Sextype nummer 5:
Tag kontrollen
At tage kontrollen under sex kan både være befriende og ophidsende. Både for den, der tager kontrollen og for den, det "går ud over". Det behøver ikke involvere bind for øjnene, håndjern og pisk, men hvis I har en fast rutine hvor den ene gør dét og den anden så gør dét, så prøv at vende rollerne om. Har du svært ved at tage kontrollen, så prøv at forestille dig en person - fiktiv eller virkelig - som du ser som dominerende og sexet og prøv at være lige sådan. Det kan være lidt en overvindelse at være dominant, og derfor vil den ofte være på toppen af pyramiden som det ekstra krydderi, men resultatet er som regel det hele værd.

Sextype nummer 6:
Solo-sex
Der er en del tabuer forbundet med at onanere, men hvis ikke du allerede gør det, så se at komme i gang. Når du dyrker solo-sex er der intet pres, ingen at tage hensyn til - og din fantasi kan bare flyve lige derhen, hvor du ønsker det. Samtidig kan alene-sex være med til at holde gnisten overfor din partner i gang. Jo mere, du opfylder dine sexbehov, jo mere lyst får du.

Du kan se en dybere beskrivelse af de seks lag i pyramiden på Self.com (på engelsk)

LÆS OGSÅ: Erotisk litteratur til sengekanten

TEST DIG SELV: Hvordan opfattes du i sengen?

Læs også