Brune kvinder til mænd: Vi vil ikke være din ulækre sexfantasi
Kærlighed og sex

Kære mand, vi vil ikke være din ulækre sexfantasi

17. juni 2020
af Anne Niluka Iversen
Foto: Privat
Mange kvinder oplever både racistiske og sexistiske kommentarer, når de dater. Journalist Anne Niluka Iversen har snakket med tre kvinder om racisme i datinglivet - og deler også ud af sine egne ubehagelige oplevelser.

Første gang jeg blev klar over, at mit brune udseende havde en specifik virkning på mænd, var jeg omkring 12 år.

Jeg var til fødselsdagsfest hos min moster og var blevet placeret ved et bord, hvor der også sad en mand i 50’erne.

Som aftenen skred frem, blev denne mand mere og mere fuld, og de utallige øl og glas med vin fik virkelig hans mund på gled.

Han fortalte vidt og bredt om, hvordan han da syntes, at jeg havde nogle dejlige små brune bryster. At mine læber var så lækre, og jeg så dejlig fræk ud. Ingen sagde noget. Ingen greb ind.

Først da han begyndte at tage mig på lårene og forsøge at kigge ned i min bluse, fik min 13 år ældre fætter fjernet mig.

https://imgix.femina.dk/anne3.png

Da jeg var i starten af tyverne, havde jeg en kæreste, der lavede en sang om mine ”store brune baller”.

Egentlig kunne man mene, at han var et utroligt generøst menneske, da min røv ikke just falder i kategorien frodig. Men den sang gjorde mig bare aldrig glad.

Samme kæreste havde i øvrigt en ven, som jeg blev rigtig tæt med. Vi talte om meget dybe ting, og da denne ven på et tidspunkt boede kortvarigt hos min kæreste, så jeg det som en stor bonus at have ham tæt på.

Indtil den dag hvor min kæreste fortalte mig, at de natten forinden havde talt om, hvor meget denne ven havde onaneret til tanken om mig.

Ifølge min kæreste var han helt besat, og min kæreste viste mig da også vennens browserhistorik på computeren. Lad os bare sige, at hans søgninger på pornosider, var meget, meget specifikke.

LÆS OGSÅ: Børnebogsforfatter: Vi skal tale om forskelle på hudfarver med vores børn

Den situation var en kilde til kæmpe morskab for min kæreste. Han var nærmest helt ødelagt af grin i situationen, og senere elskede han at bringe historien op over for mig, men især yndede han at underholde andre med det.

Jeg grinede med. For hvad gør man ellers, når man er ung og altid har fået at vide, at man overreagerer og er sur, hvis man siger fra over for fetishering eller eksotificering af ens brune krop.

I virkeligheden følte jeg mig svigtet, sørgmodig og reduceret til en klam sexfantasi.

Det var hverken første eller sidste gang, jeg havde den følelse. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har fået uønskede kommentarer fra mænd, der gerne lige vil sige et par ord om, hvordan de betragter mig.

Eller i virkeligheden er det jo min krop, de betragter og har forudindtagede meninger om. For de ser jo ikke mig.

De ser ikke mig som et helt menneske, men som repræsentationen for en seksuel fantasi. Jeg er udmærket klar over, at der er masser af hvide etniske danske kvinder, der også har måttet lægge ører til mere eller mindre heldige bemærkninger fra mænd.

Men den andetgørelse jeg føler, har jeg kun hørt om fra andre brune eller sorte kvinder. Følelsen af, at man aldrig bliver lige så god som sine hvide medsøstre.

Følelsen af skam og at man ikke kan kræve samme respekt, fordi man måske bare skal være glad for, at man overhovedet får opmærksomhed.

Jeg er blevet råbt af, spyttet på, blevet grebet hårdt i armen og slået i ansigtet...

... når jeg har sagt fra overfor nærgående mænd, der er kommet med udsagn, som jeg regner for at være racisme pakket ind som komplimenter.

Flere gange med en bemærkning om, at jeg da skulle være taknemmelig, fordi nogen overhovedet gad at bruge tid på sådan en klam perkerluder som mig.

Nu er jeg 34, og jeg gider hverken skamme mig eller være taknemmelig. Jeg kræver at blive behandlet respektfuld og på lige fod med alle andre.

Til denne artikel har jeg talt med tre andre brune kvinder om deres oplevelser med mænd og datinglivet. Jeg håber, at det kan være med til at sætte fokus på, at vi har et problem med racialiseret sexisme i Danmark.

”Jeg har altid drømt om at være sammen med sådan en som dig”

Elizabeth Ndeyssa Ndene, 28 år, Digitalmarketingskonsulent.

Elizabeths dårlige erfaringer i forhold til at blive set som det eksotiske indslag, har hun hovedsageligt haft med hvide mænd. Hun har lagt øre til kommentarer som:

"Jeg har altid drømt om at være sammen med sådan en som dig, har hørt i er vilde og er gode til at sutte pik."

Eller:

"Jeg vil gerne have tjekket det afrikanske kontinent af listen, kan du ikke lige hjælpe med det?"

Hun har også oplevet, at mænd uinviteret tager hende på bagdelen, og når hun så har sagt fra, er hun blevet mødt med, at ”den jo er så stor, at man ikke kan undgå det”.

- I de situationer har jeg følt mig utrolig stødt, eksotificeret og ked af det over denne generalisering af sorte kvinder, fortæller Elizabeth Ndene

I de fleste situationer hvor hun siger fra, ender hun med at føle sig misforstået, eller at mændene ligefrem tager hendes afvisning som et udtryk for et særligt ”eksotisk temperament”, som i stedet for at ramme dem, tænder og ansporer dem.

https://imgix.femina.dk/elizabeth_0.png

Det resulterer for det meste i, at hun vælger at fjerne sig fra situationen eller undgår diskussioner, fordi det ender med, at hun skal forsvare sit ønske om at blive respekteret.

Når hun oplever uhensigtsmæssige tilnærmelser i sine venners selskab, reagerer de og kan sagtens tale med hende om det, men det er meget sjældent, at de direkte griber ind og forsvarer hende.

- Jeg tror, at de fleste mænds intention er, at de gerne vil være lidt kække og komme med en smart bemærkning. Men jeg oplever helt klart, at der er nogle, der gerne “bare” vil prøve at være sammen med en “udenlandsk pige”.

Elizabeth peger på problemet i, at sorte og brune kvinder ofte bliver afbilledet som seksuelle objekter og ikke som hele mennesker med intellekt, tanker og følelser.

Og når en sort kvinde så åbner munden og siger fra, bliver hun straks set som en anden stereotyp, nemlig ”the angry black woman”.

Et eksempel på hvordan Elizabeth har oplevet at blive eksotificeret, var en date med en mand, hun havde mødt gennem Tinder.

Parret mødes for at spise, de har en rigtig god samtale, der bliver grint og de har flere ting tilfælles. Alt i alt opskriften på en rigtig god date.

Efter maden spørger manden, om de skal tage videre på en cocktailbar. Elizabeth siger ja, fordi hun hygger sig og ikke har lyst til, at daten skal være ovre endnu.

På vejen hen til baren, mærker hun pludselig, at manden lægger sin hånd på hendes bagdel. Inden hun når at reagere siger han: ”Åh, det er så frækt, at du har en rigtig ghetto booty”.

Hun fjerner hans hånd og gør det klart, at hun finder det upassende. De fortsætter til baren og drikker deres første drink, hvorefter Elizabeths date komplimenterer hende ved at sige, at hun er smuk og havde nogle flotte læber.

"Åh, det er så frækt, at du har en rigtig ghetto booty"

Det er jo i sig selv ganske uskyldigt og fint, men da han derefter følger op med at sige, at hun da må være god til at give oralsex, går det stødt ned ad bakke.

Elizabeth vælger i situation at grine afvæbnende og fortælle manden, at han ikke behøver at tænke videre over det.

I stedet for at tage det som et klart signal om, at han måske skulle overveje at skrue ned for de smarte bemærkninger, giver han udtryk for, at han er glad, fordi hun ville tage på date med ham, da han altid gerne har villet prøve at være sammen med en eksotisk pige, da han har hørt, at den slags kvinder er ret vilde.

- Jeg spørger, om det kun derfor, han har inviteret mig ud? Hvorefter han svarer ”tjaaah, du virker faktisk også overraskende intelligent”, fortæller Elizabeth.

På det tidspunkt er hun så frustreret, at hun uden at lægge fingre imellem fortæller manden, at hans kommentarer er hamrende upassende, og at daten stopper nu.

Hun siger til ham, at hun ikke er en eller anden forsøgskanin for hvide drenge, der gerne vil udleve deres fantasier.

- Så smiler han og siger ”Uh, der er det udenlandske temperament, det er ret frækt”. Jeg endte med at skælde ham yderligere ud og storme ud fra stedet, siger Elizabeth.

Ting mænd har sagt til sorte og brune kvinder

Anne Niluka Iversen har via sin Instagram-profil @anneniluka løbende været i kontakt med kvinder, der har oplevet racistiske og sexistiske kommentarer. Her er et udpluk af dem.

- En fyr spurgte mig, hvordan man siger “skal vi sove sammen i nat” på spansk. Jeg var ung og naiv og forstod ikke det dengang, men nu kan jeg se, at han ikke så mig som person. Jeg endte med at sove hos ham. Bagefter ville han ikke have noget med mig at gøre

- Jeg har altid godt kunnet lide asiatiske kvinder.

- Det er frækt, at du er så lille.

- Jeg har hørt, at I skulle være frække i sengen.

- Jeg har aldrig været sammen med en asiat...

- Du er så eksotisk.

- Hvor meget koster sådan én som dig?

- Du er simpelthen så fræk og eksotisk, dig ville jeg gerne prøve.

- Jeg har hørt at sorte kvinder har blød hud, må jeg mærke?

- Du skal være glad for, at du ikke er sådan rigtig neger og har en negertud og sådan. Du er trods alt stadig meget lækker

- Du har godt nok nogle frække suttelæber.

- Du er fra Sydamerika? Frækt, har du så sådan et vildt temperament ? Også i sengen?

- Jeg er kun til mørke piger, de hvide er sgu så kedelige.

- Jeg er gået over til sorte piger, for once you go black, you never go back.

- Sådan én som dig, kan helt sikkert tag’ den hårdere, er det ikke rigtigt ?

- Du søger helt sikkert hvid mand og hvid pik?

- Vi kunne lege, at du kunne være min slavetøs?

- Alle ved jo, at sorte kvinder er mere liderlige.

- Jeg synes, du ser lidt større ud i virkeligheden, men det er okay "cus baby got back."

- Der blev engang holdt en tale til min kærestes families julefrokost, hvor jeg blev omtalt som “det eksotiske indslag fra Østen.

”Har du pink indtræk?”

Maria Eline Rasmussen, 32 år, lærerstuderende

Maria fortæller, at hun tidligere ikke registrerede, de kommentarer mænd havde til hendes udseende som værende racistiske eller upassende.

- Måske er det, fordi, jeg ligesom så mange andre har været lullet ind i den dårlige tilgang, der hedder "jeg joker med min farve, og alt der hører sig til, for jeg er i hver fald ikke nærtagende eller overdrevet sensitiv", siger Maria.

Hun fortæller, at hun på en date med en mand blev mødt af følgende kommentar.

"Ej hvor fedt! Jeg troede, du var meget mere latina end neger. Jeg har vist aldrig været på en date med en neger før, så det er da meget nice."

I dag ville Maria ifølge hende selv være drejet om på hælen med det samme, men på det tidspunkt var hun ikke ligeså selvsikker. I stedet svarede hun.

"Øh ja, jeg tror måske nok, at min far er afrikansk af afstamning, men ved det ikke. Men fedt, at du synes om det".

https://imgix.femina.dk/maria.png

Maria fortæller også om alle de gange, hun i byen er blevet spurgt af fulde mænd, om hun har pink ”indtræk”. Eller hvor hun har fået den klassiske bemærkning om, hvad store læber kan bruges til.

Maria fortæller, at hun i mange år bare spillede med legen, fordi hun ikke ville virke som typen, der ikke kunne tage lidt gas på sig selv.

- I dag kan jeg se tilbage på de gange og føle væmmelse over mig selv. Over at jeg ikke forsvarede mig, siger hun.

Maria var for kort tid siden på date med en fyr, som brugte lang tid på at snakke om, hvor meget han syntes om kvinder med lidt kulør i huden.

- Den måde han formulerede sig omkring den mørke kvindekrop og personlighed, var på et og samme tidspunkt både dragende og super frastødende. Men da han sidst på aftenen sagde, at det helt sikkert ville frustrere hans mor, hvis han kom hjem med endnu en mørk kvinde, stod jeg af, siger Maria.

Hun sad tilbage med følelsen af at være ligegyldig, fordi det var så tydeligt for hende at den eneste grund til, at den date overhovedet var blevet til noget, var indholdet af melanin i hendes hud.

- Jeg fik desværre ikke sagt noget til ham den aften, men da han dagen efter skrev og spurgte om ”ikke han skulle have haft et chokolade-kys” den foregående aften, der sprang der simpelthen en sikring, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: 10 bøger, serier og podcasts - så du bedre kan forstå kampen mod racisme

Desværre kunne hendes date slet ikke forstå, hvor hendes vrede kom fra, da han oprigtigt mente, at det var sagt med kærlighed, fordi han jo netop fandt mørke kvinder vildt attraktive.

En af de gange hvor kommentarer om hendes hudfarve ramte ekstra hårdt, var da Maria på et tidspunkt skrev sammen med en mand på Tinder.

Da samtalen faldt på hendes to-årige søn, skrev manden, at han da måtte være ”den lækreste lille choko-dreng”. Maria svarede, at hendes søn faktisk ikke er særligt mørk, hvorpå manden svarede, at hun jo kunne være heldig, ”at han stadig kan nå at få lidt farve i huden”.

- Det gjorde ekstra ondt. Min søn skal da ikke bedømmes på, om han er det ene eller det andet, siger Maria.

"Skulle jeg ikke have haft et chokolade-kys?"

Hun fortæller, at hun meget sjældent deler oplevelser som disse med sine hvide venner, fordi hun ikke føler sig forstået. Hendes frustrationer er blevet talt ned, og hun har fået at vide, at kommentarerne sikkert bare er ment i sjov, eller at hun da skal være taknemmelig for sin hudfarve.

- Måske er jeg naiv, men jeg tror faktisk ikke, at mændene som jeg er stødt på, ser sig selv som racister eller som værende diskriminerende. Jeg tror, at samfundet har solgt dem en historie om, at der ikke findes racisme i Danmark, og at man sagtens kan tillade sig at sige sådan nogle ting, siger Maria.

Maria mener, at der er lang vej til at komme den slags opmærksomhed til livs. Men hun er også overbevist om, at det kræver noget af alle, hvide som brune.

Og at det er i hverdagslivets små slag, der i sidste ende kommer til at gøre den store forskel.

- Det kræver, at alle vi mørke kvinder tør at stå op for os selv og italesætte de kommentarer, vi møder. Uanset hvordan de er ment! Det skal adresseres hos afsenderen, for at kunne ændre tankegangen. Jeg tror, at vi skal ændre det store billede med de bitte små hverdagsbrikker, siger Maria.

”Mænd har set mig som et tag selv-bord”

Leydi Johana Thomsen, 34 år, arbejder som pædagog.

Leydi fortæller, at hun har oplevet, at mænd har henvendt sig seksuelt til hende, siden hun var omkring 10 år.

En af de første gange hun oplevede den type grænseoverskridende adfærd, var i den bus hun kørte med til og fra skole. I bussen var der ofte den samme ældre mand, og Leydi forsøgte altid at synke så langt ned i sædet som muligt, fordi manden gjorde hende utryg.

- Han satte sig ofte på sædet bagved eller på det ved siden af og stirrede intenst på mig, fortæller hun.

Manden var meget ”nysgerrig” og ville meget gerne tale om, hvor Leydi mon kom fra. Han blev ved med at nævne Afrika og komme med bemærkninger om hendes ”smukke glød”, om hvor “små fine sorte hænder” hun havde, og at hun var “sort som ibenholt.”

- Hans blik veg aldrig fra mig imens. Jeg kan huske, at jeg ikke helt forstod, hvad der skete, og alligevel forstod jeg jo det hele. Det var væmmeligt, klamt, ulækkert, og jeg havde lyst til at forsvinde. Jeg husker det, som om jeg faktisk bare stivnede og aldrig fik sagt noget, fortæller Leydi.

https://imgix.femina.dk/leydi2.jpg

Da Leydi på et tidspunkt arbejdede som tjener, skete det flere gange, at en mandlig gæst blev hængende til hun havde fri, for så at tilbyde hende penge for en nat på hotel.

Da hun var yngre, fik hun altid at vide, at sådan var det, når man så smuk ud, og det bare var mænd, der ellers ikke vidste, hvordan de skulle henvende sig til hende.

- Mine hvide veninder sagde, at jeg skulle være glad for at få opmærksomhed. De grinede lidt og så blev det tysset ned, siger hun.

Heldigvis bliver Leydis nuværende hvide venner fortørnede på hendes vegne.

Det er ikke én bestemt type mænd, der har udsat Leydi for sexistiske og racistiske kommentarer. Det er mænd fra alle samfundslag, unge, ældre- alt fra håndværkere til businessmænd.

Han blev ved med at nævne Afrika og komme med bemærkninger om hendes ”smukke glød”

Som barn følte Leydi sig ofte paralyseret, og hun anede ikke, hvad hun skulle stille op med sine oplevelser. Hun følte sig alene og havde ikke nogen, hun kunne dele det med.

- Det var enormt skamfuldt for mig. Sådan husker jeg det. Senere kom vreden, og den kom med 180 i timen, jeg eksploderede slet og ret, siger Leydi.

Hun begyndte at konfrontere mænd, der overskred hendes grænser, men som oftest oplevede hun at blive grinet af og hånet yderligere.

Derefter blev hendes taktik at ”gemme” sig i for stort tøj, at bære en falsk vielsesring eller at sige, at hun var til kvinder. Hun holdt op med at gå ud. Faktisk går hun stadig ikke rigtigt i byen mere.

- Jeg har følt, at mænd så mig som et "tag selv-bord". Jeg har følt mig skamfuld, vanvittig vred, flov og forbandet magtesløs, siger hun.

I dag er Leydi hverken skamfuld eller flov. Der er ingen mænd, der får lov at give hende de følelser længere.

Hun fortsætter med at sige fra og sætte ord på. Selvom stemningen som oftest bliver akavet og ubehagelig. Men det er hun færdig med at tage hensyn til.

Leydi ville ønske, at mænd så hende - ikke hendes hudfarve og ikke det eksotiske.

- Ønsker mænd at komme i kontakt med mig, så skal de være så velkomne. Hvis de gør det på en respektfuld og værdig måde. Jeg ved ikke, hvordan man kan komme den slags uønskede bemærkninger til livs, det er jo så indgroet. Mændende render rundt med gammeldags overbevisninger og tankemønstre, siger Leydi.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også