Julie_Jeune
Kærlighed og sex

Jeg er træt af datingapps. Men har jeg noget valg?

22. november 2023
Af sexolog og parterapeut Julie Jeune
Foto: Mathilde Schmidt
"Spørg alle de par, du kender, hvordan de har mødt hinanden, eller hvordan nogle af deres tidligere møder opstod. Det er næsten altid nogle interessante, smukke, sjove og livsbekræftende historier," skriver Julie Jeune.

Spørgsmål

Jeg er træt af datingapps, men føler ikke, jeg har noget valg?

Møder folk overhovedet hinanden på andre måder i dag? Og hvordan?

Svar

Noget af det, jeg allermest elsker at høre om, er de utrolige og rørende historier om, hvordan folk har mødt hinanden.

Det spørger jeg altid mine klienter om, og også dem, jeg møder og kender privat. Den opgave får du og alle andre læsere hermed: Spørg alle de par, du kender, hvordan de har mødt hinanden, eller hvordan nogle af deres tidligere møder opstod.

Det er næsten altid nogle interessante, smukke, sjove og livsbekræftende historier. Og det, du helt sikkert vil opdage, er, at man kan møde hinanden på tusind forskellige måder, også i dag.

Det ville være interessant, hvis der blev lavet noget statistik på det. Personligt er det mest gennem venner, at jeg har mødt mine kærester.

Men jeg har også mødt én gennem et opslag, jeg lavede på Facebook om alternative råd mod høfeber. Og jeg har mødt én, som jeg faktisk forelskede mig i bare ved at cykle forbi ham på vejen.

Vi mødte derefter hinanden flere gange tilfældigt, hvor vi begge bor, og endte med at snakke sammen.

Så hav øjnene åbne og antennerne ude. Det handler om, at en kontakt bliver startet, og det kan jo ske alle steder: på et kursus, i en elevator, online, til nogle fritidsaktiviteter, i en butikskø, på arbejdspladsen, gennem fælles kontakter, gennem dine børns skole, i et fly, på en ferie.

Virkelig alle steder, hvor der er mennesker, er der møder. Og hvorfor sker det så ikke bare hele tiden? Måske er vi for lukkede i vores egen verden.

Det vil i hvert fald hjælpe at være åben, nysgerrig og en smule modig. For de andre mennesker, der også bare går og længes efter at møde én, går jo også rundt derude – måske travle med at kigge på deres datingapps.

Første skridt er at ville det, tro på det og være åben over for alle de møder, der er på din vej. Og det er dér, man skal være modig.

Man skal kaste sig ud i livet, dér, hvor der er andre mennesker, turde at vise sin interesse, turde henvende sig og i virkeligheden måske bare turde være sårbar og gøre sig disponibel over for det helt nye menneske, der pludselig står over for en.

Jeg har mere end én gang ønsket, at jeg havde haft en seddel i lommen, hvor der stod ”har du lyst til at drikke en kop kaffe?” og med mit navn og mit telefonnummer på. Det skal man have. Så kan man slå til, når øjeblikket rammer en.

Jeg havde en lærer, hvis mantra i forhold til at møde kærligheden var: “jeg er åben, og jeg sender stråler ud”. Husk: at længes er også at åbne døren til kærligheden.

Hvis man går slukøret rundt med blikket i jorden, og bruger sin energi på at betvivle om man nogensinde møder en, så bevæger man sig ikke åben, livsglad og udforskende rundt i verden.

Jeg ved godt, at længslen kan være så dyb og smertefuld, at man til tider mister både modet og håbet. Men prøv at dyrke forventningens glæde over det, der snart skal komme. Hvilket forhold og hvilken mand eller kvinde er det, du drømmer om?

Mærk al den kærlighed, du selv er fyldt af, og al den kærlighed, der er i dine andre relationer. Allerede at leve og mærke kærligheden er det bedste udgangspunkt for at møde én.

Og glem ikke at fortælle dine venner, familie og kollegaer, om hvad du længes efter og glæder dig til. Held og lykke med dit næste og måske overraskende møde.

Artiklen blev udgivet i femina uge 46, 2023.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også