Hvornår er det utroskab?
Kærlighed og sex

Hvornår er det utroskab? Mange par undgår helt at tage snakken

24. september 2019
af Trine Solberg, kk.no
Foto: Shutterstock
Sociale medier og uformelle måder at være sammen med andre på gør det vanskeligere at vide, hvor grænsen for utroskab går.

Er du usikker på, om du har gjort noget, du ikke burde have gjort? Eller undrer du dig slet og ret over, hvor grænserne går for, hvad der er okay, når du er i et forhold?

Det at have sex med nogen andre end din partner, mens du er i et monogamt forhold, er de fleste enige om, ikke er okay. Men det er ikke kun sex og fysisk kontakt, der kan gøre, at den anden føler sig bedraget.

- Før var det en almen opfattelse, at utroskab er lig med sex udenfor ægteskabet. Men tiderne forandrer sig, og der er nu flere faktorer, der præger en relation mellem mennesker, siger parterapeut Trine Huseby.

- For det første er socialt samspil blevet mere uformelt og grænserne mere flydende. Kollegaer kan for eksempel godt både kramme, danse eller sidde tæt til en sommerfest, uden det bliver underligt. Og nogle tager den længere. Begrebet “venner med fordele” er jo ikke opstået uden grund. Der har udvidet sig en fysisk dimension, som før kun var forbeholdt parforhold. Det har gjort det vanskeligere at vide, hvor grænserne går.

Uklare grænser på internettet

For mange vil det, at deres partner er følelsesmæssigt involveret med en anden, hvor relationen er præget af fortrolighed, tiltrækning og hemmeligheder, kunne føre til samme stærke følelse af svigt, som når partneren er gået over grænsen seksuelt.

- For mange vil der være en glidende overgang fra at være indenfor en tryg zone til at være i en risikozone. I denne overgangsfase er dømmekraften svækket, og man er allerede udsat. Det sikreste vil være at holde sig indenfor den trygge zone, forklarer Trine Huseby og påpeger, at den trygge zone bør defineres af de individuelle par, så de kan føle sig 100 procent trygge.

- Det betyder, at mens nogle vil kunne slå håret ud, er der andre, som ikke kan. Tillid og loyalitet er afgørende.

Derudover har vi alt det som sker på nettet. Her kan grænserne blive uklare, og det som sker på internettet, sker ofte i det skjulte.

- Fantasien får frit spil i kommunikationen på de sociale medier. Her styrkes modet og grænserne bliver mere uklare. Aktiviteten på sociale medier er oftest skjult for partneren, og den sociale kontrol forsvinder. Flirt og forhold udvikler sig gerne over tid, og før man ved af det, kan man have krydset både sine egne og andres grænser, forklarer Trine Huseby.

LÆS OGSÅ: Lad være med at gå fra dit kedelige parforhold - det bliver alligevel ikke bedre, viser forskning

Ulige definitioner af utroskab

I organisationen Riksforbundet For Seksuell Upplysnings (RFSU) rapport “Sex, kondomer og sådan” fra 2016 kommer det frem, at mange par aldrig snakker om, hvad de definerer som utroskab.

Rapporten er baseret på en undersøgelse gjort blandt 4260 personer i Norden mellem 15 og 65 år. Her kommer det frem, at halvdelen af de spurgte definerer webcam-sex som utroskab, og ligeså mange mener at det at mødes med nogen du har mødt på internettet, at blive forelsket i nogen fra internettet eller at sexchatte er utroskab.

I Danmark mener omkring 9 procent, at det at se porno kan betragtes som utroskab. 15 procent mener,  at det at tale om problemer i parforholdet med andre end venner og familie er utroskab. 35 procent mener, at det at afsløre intime detaljer om sig selv til nogen på internettet er utroskab. Derudover mener hele 43 procent, at flirt på nettet kan betegnes som utroskab.

21 procent mener, at ingen af de nævnte aktiviteter kan betragtes som utroskab.

Trine Husebys fire råd til at finde grænserne i parforholdet

  • Find et passende tidspunkt, hvor I begge er indstillet på at snakke. (læs: ikke for trætte, slidte sultne eller optaget med noget andet).
  • Prøv at være rationelle og lægge følelserne til side.
  • Vær interesseret og lyt til, hvad din kæreste tænker og mener.
  • Konklusionen bør være bygget på gensidig tillid (hvis jalousi eller alkohol er et stort problem, kan det være klogt at prøve at søge hjælp).

Vores ulige syn på, hvornår man er utro, gør, at det er vigtigt, at vi snakker med vores partner om, hvor grænserne går. Dog påpeger Trine Huseby, at der er mange, som ikke gør det.

- Det er forståeligt. Man er bange for den andens reaktion.

Et godt forhold er bygget på åbenhed, ærlighed, tillid og tryghed, siger familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg. Hun mener, at man skal have respekt for hinandens følelser og grænser er vigtig for at kunne leve sammen på en god og tryg måde. 

- Man bør derfor snakke om egne grænser og hvad man forventer af hinanden tidligt i forholdet for at skabe tryghed for begge parter.

Hvornår flirter man? Hvor går grænsen for utroskab? Hvad er okay? Er man usikker om noget, skal man snakke om det. At være på dating-apps mens du er i et forhold vil for mange for eksempel være at gå over stregen - også selvom du aldrig møder nogen derfra i virkeligheden. Nogle gange har man ikke det hele afklaret i forholdet, men hvis du er i tvivl, så snak om det.

- Hvis man er i et forhold, har man taget et valg. Der mener jeg, at man bør undgå dating-apps. Hvis man skal skabe tillid og tryghed i et parforhold, kan man ikke forvente at få i pose og sæk. Når det handler om, hvad vi ellers foretager os på nettet, så er det op til hvert enkelt par at enes om, hvad der er okay, fortæller Elisabeth Meyer Lugg.

- Men hvis man prioriterer mere tid med telefonen end med sin partner, kan der let opstå utryghed og jalousi hos den, som føler sig nedprioriteret. Her kan det måske være tidsforbruget, der skaber mere tryghed end den egentlige aktivitet på nettet. Det kan skabe konflikter – noget de fleste af os gerne vil undgå.

Andre måder at være sammen med andre på

Selvom det ikke er alle, som har taget snakken, oplever Trine Huseby ofte, at de par, hun snakker med, har samme syn på, hvad der er okay.

Én ting er, hvad man definerer som utroskab, en anden ting er, hvad der kan bidrage til at en partner bliver usikker.

- For nogle par er det en udfordring at de har forskellige sociale mønstre. Der kan være en, som er udadvendt og mere fysisk i sin kontakt med andre, og har let ved at lade sig rive med. Det skaber utryghed og fører ofte til skænderier eller til at en eller begge tager hjem. I disse tilfælde har den flirtende part kendt sig selv i beskrivelserne og selv fundet frem til et behov om at tone ned for at bevare forholdet, fortæller Trine Huseby.

Der er altså smart at tage en snak om hvor grænserne går og gerne tidligt i forholdet, hvor I kan tage jer tid til at lytte ordentligt til hinanden.