par
Kærlighed og sex

Hvis du drømmer om mere sex med din partner, er sommeren det perfekte tidspunkt. Her er sexologens gode råd

30. juni 2023
Af sexolog og parterapeut Julie Jeune
Foto: Mathilde Schmidt
Vil du skrue op for dit erotiske liv i dit parforhold? Så grib chancen, og lad sommeren skabe rum for sex og sanselighed.

Du har sikkert de fleste sommerferieplaner lagt fast, men hvilke forestillinger har du gjort dig om dit sanselige og seksuelle liv hen over sommeren?

Hvor meget skal dit erotiske liv fylde i de næste varme sommermåneder? Skal det være tilfældigt, hvordan det bliver? Vil du bare se, hvad der sker? Eller vil du udnytte sommeren, solen og ferien og folde dine vinger ud?

Et blomstrende sexliv sker som oftest ikke af sig selv. Det gør det med eksplosiv kraft, når forelskelseshormonerne farer rundt i vores krop, men når de har lagt sig, er der pludselig en masse individuelle faktorer, der gør, at vi slukker eller tænder for lysten.

Så du er ikke forkert, og der er ikke noget galt med dig, bare fordi du ikke hopper rundt og er fuld af lyst og liderlighed det meste af tiden. Og heller ikke selv om det er meget sjældent, at du mærker din lyst. Det er højst sandsynligt en sund reaktion på forskellige faktorer, at du har lagt låg på den.

Men nu er det sommer, og intet andet tidspunkt på året er så taknemmeligt, gavnligt og forløsende i forhold til at vække vores krop og vores sanser.

Alt det ferien og sommeren lægger op til, er der, det hele starter: Mindre fokus på vores arbejde, mere tid sammen, afslappethed og vores nøgne huds kontakt med elementerne, med solen, sandet og havet. Roen og naturen får os ud af hovedet og ned i kroppen.

Så hermed kommer en invitation til at gribe denne mulighed og faktisk lægge nogle planer for din nydelse, hvor mærkeligt det end lyder.

Beslut og prioritér

Det starter med lysten til at have lyst. Viljen til, at jeres sanselige og seksuelle liv skal fylde, have plads, blomstre og prioriteres.

Med prioriteres mener jeg, at det nogle gange skal komme før hårfjerning, opvask, vigtigt arbejde og familiebesøg.

Hvis det kun sker, når sol, måne og stjerner står rigtigt, når man er ovenpå og føler sig frisk og lækker, har ordnet alt det praktiske og taget sig af sit sociale liv, så bliver det nok kun – og måske - en gang imellem.

Gør til gengæld heller ikke dig og jer selv forkerte, hvis jeres sexliv larmer med sit fravær, og tro ikke, at alle andre har mere og bedre sex end jer, for det har de sandsynligvis ikke.

Alt det ferien og sommeren lægger op til, er der, det hele starter: Mindre fokus på vores arbejde, mere tid sammen, afslappethed og vores nøgne huds kontakt med elementerne.

Accepter, hvor I er med jeres sexliv lige nu – det er der nogle gode grunde til. Men tag ansvar for det, tag tyren ved hornene, og skab rum for det. Der er så meget at erobre, og sommeren er jeres krops og sansers bedste ven, og ferien giver jer mulighed for at give det tid og fokus.

Sæt jer i sofaen, på stranden, eller læg jer ned i græsset. Start blidt, blødt og omsorgsfuldt, uden skyld og anklager, men med masser af nysgerrighed og åbne sind.

Fortæl på skift, hvad det seksuelle betyder for jer hver især, hvad det gør ved jer, når det fungerer, hvad I synes, det gør for jeres relation, og hvad det gør ved jer og jeres relation, når det ikke fungerer.

Fortæl derefter, hvad et godt sexliv er i jeres verden, hvordan ser det ud for jer hver især, når det fungerer og tilfredsstiller jeres behov?

Når den ene taler, handler det kun om den, der taler, og den andens opgave er at lytte og være nysgerrig og stille spørgsmål. Gør alt, hvad du kan for virkelig at forstå din partner. Og byt så roller.

Det kan være en hjælp at stille et ur. Vær ikke bange for pauser, hvor I mærker og tager det, I selv og den anden siger, ind.

Det kan være en følsom snak: I er ved at åbne nye døre og sætte ord på noget, I måske aldrig har snakket om før. Eller i hvert fald kan I være ved at forstå det, den anden siger og er interesserede i den andens virkelighed på en ny måde. En måde, der virkelig kan gøre en forskel.

Lysttændere

Derefter tager I en runde til på samme måde, men nu hvor I hver især fortæller, hvad der konkret skal til for at vække lysten, og hvad der nogle gange slukker den.

Fortæl din partner, hvad der skal til for, at du sænker skuldrene, smelter lidt, mærker din krop og får lyst til at være tæt og intim med ham eller hende.

Er der nogle usagte forventninger og skjulte hensyn, der skal kigges på? Er der noget ansvar, der skal tages fra din tallerken, så du har tid og overskud til jeres fysiske og intime kontakt?

Hvor meget betyder jeres følelsesmæssige intimitet for, at du også har lyst til at være fysisk intim? Hvad har du brug for, og hvad kan din partner gøre for, at du mærker kærligheden mellem jer?

Og ikke mindst, hvad skal din partner gøre eller sige, og hvordan skal han eller hun røre ved dig for, at din lyst bliver vækket eller i hvert fald bare din lyst til at være tæt?

Hvordan skal selve det seksuelle foregå? Hvad virker for dig? Hvad har lige du brug for af tid, ord og berøring? Hvornår på døgnet har du mest lyst? Hvor meget skal penetration og orgasmer fylde, og hvor mange kys, kram og kærtegn skal dagligdagen være fyldt af for at vække din lyst?

Vov pelsen, og giv noget af dig selv, når I deler denne vigtige viden.

Vi har alle vidt forskellige seksualiteter, og vores lyst er i evig forandring og påvirket af så mange faktorer, at vi ikke kan andet end at være nysgerrige på den.

Så tak, og anerkend også den anden for at have delt dybe, vigtige og måske svære ting om sig selv og det seksuelle. Og vær generøs med dit nærvær, med kram, øjenkontakt og rosende ord.

Det er alt sammen med til at forbinde jer, skabe tryghed og lyst til at give jer hen til hinanden, fysisk og følelsesmæssigt, med hvad end lige I er klar til.

I er sammen om at finde hinanden seksuelt, men de gode nyheder er, at allerede med en sådan snak, skaber I rummet og viser, at I kan være åbne, tætte og intime. Og hvis I så også kan mærke, sanse og overgive kroppen til solen og sommeren, er I hjulpet godt på vej.

Klummen blev udgivet i femina 24, 2023.

Du kan lytte til femina update-podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også