Hver sit soveværelse
Kærlighed og sex

Hver sit soveværelse?

1. december 2017
af Sara Skaarup
Foto: Panthermedia
Nogle par holder op med at have sex, og nogle får også hver sit soveværelse. Men kan man overhovedet være kærester uden at have et fælles sexliv? Det ser feminas psykolog, Sara Skaarup nærmere på her.

Hver sit soveværelse?

De er gift og lever sammen, men har hver sit soveværelse. De par har jeg mødt nogle stykker af i min praksis, og måske har du også mødt dem i din omgangskreds.
Normalt studser vi, når vi opdager, at et par ikke deler dobbeltseng, fordi det er så usædvanligt. Dobbeltsengen er simpelthen blevet et symbol på det lykkelige forhold. Så hvad kan få et par til at opgive at dele nætterne?Nogle par vælger at have hver sit soveværelse som konsekvens af, at de har erkendt, at det fælles sexliv er slut. Det erotiske mellem de to er simpelthen brugt op. I de tilfælde har parret ofte kæmpet for at få gnisten tilbage uden held. For andre ebber lysten til hinanden bare ud.

Kan man være kærester uden fælles sexliv?

Uanset om processen har været sorgfuld, en lettelse eller en blanding, kan sløjfningen af dobbeltsengen være konsekvens heraf.
Men kan man overhovedet være kærester uden at have et fælles sexliv? Det afhænger nok af, hvad vi hver især oplever, et parforhold går ud på. For nogle er det netop det erotiske, der er omdrejningspunktet. For andre er faktorer som fortrolighed og venskab – måske et fælles forældreskab – vigtigere. Så vigtige, at de vælger at blive sammen, uden at de har et seksuelt fælles rum. Også selv om det for de fleste er et afsavn.

En anden mulighed er, at der sker mere i forholdet trods adskilte soveværelser, end du kan se fra ydersiden. Nogle gange indebærer en løsning f.eks. en overenskomst om, at man så kan have sex med andre: Parret bevarer forholdet, men ”udliciterer” sexlivet, ofte i en ”dont ask, don't tell”-variant.

LÆS OGSÅ: Er din mand en dårlig elsker?

Det kan også være, de to mennesker slet ikke er færdige med hinanden seksuelt, men bare har brug for at organisere sig på en ny måde: Nogle par vælger at gå på besøg hos hinanden i stedet for at sove sammen hver nat. En løsning, der kan give mere nattero og også kan afhjælpe problemer som forventninger om pligtsex og følelsen af at blive taget for givet. De to soveværelser kan betyde mange ting, så døm ikke et par på deres soveforhold. Selv om mange mennesker oplever tanken om at sove i et andet rum end partneren som trist eller endda skræmmende, kan det være den bedste vej for de par, der vælger det. Er du modig nok, så spørg, hvorfor de ikke sover sammen! At spørge blive man ofte klogere af, nogle gange endda inspireret.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også