Lev sundt og får sexlysten tilbage
Kærlighed og sex

Få sexlysten tilbage

29. september 2011
af Juliane Olsen, Alive.dk
Foto: Colourbox
Hvis dig eller din partner mangler lysten til sex, kan det sende jeres forhold på slingrekurs. Få gode råd til hvordan I får gnisten og sexlysten tilbage af parterapeut Maj Wismann.

Få sexlysten tilbage

Rammerne om jeres forhold er til stede, men gnisten i sengen mangler. Den store lyst I følte til hinanden, da I lige havde mødt hinanden, er efterhånden ikkeeksisterende i takt med, at bleskift og madlavning har fået en højere prioritet på dagsordenen. Men det er meget vigtigt, at I ikke tilsidesætter problemet, men derimod griber fat om nældens rod.

- Vi mister ofte lysten efter, at vi har fået børn på grund af træthed. Sexlyst har at gøre med, at vi har tid og overskud til at forplante os, men når signalstoffet dopamin, som giver lykkefølelse, falder, så falder sexlysten også, og det er det mange småbørns-mødre oplever, forklarer parterapeut Maj Wismann.

Læs også: Mangler sexlysten? Sådan tackler i det som par

Lev sundt og få lyst
Om du har meget eller lidt lyst til sex handler altså om, hvor du er dit parforhold, din alder og hvilket hormon-stadie du er på. Derfor vil de fleste mennesker opleve perioder, hvor sexlysten er nedsat, og her handler det om at håndtere det konstruktivt. Desuden spiller vores livsstils-faktorer også ind, og i en del af verdenen, hvor vi gennemgribende spiser usundt og motionerer for lidt, hjælper vi ikke ligefrem lysten på vej, ifølge parterapeuten.

- Motion giver energi og overskud, og især kvinder får et velbehag i kroppen, der hjælper på vej. Det giver ikke logik at være meget tændt, hvis man eksempelvis er stresset på jobbet. Nogle bruger dog sex til at få afløb for deres frustrationer, hvis de er meget pressede, siger Maj Wismann.
Det handler, ifølge hende, om at finde ud af, hvorfor lysten er nedsat, og det er en oplagt mulighed at konsultere en sexolog eller sin læge, hvis du ønsker at handle på din manglende lyst. Maj Wismann fortæller, at hun ikke har kendt til tilfælde, hvor der ikke kunne gøres noget, men det er straks anderledes om viljen til at handle på det eksisterer. Hvis man har besluttet sig for det sidste, så skal parrene kortlægge, hvorfor problemet er opstået, og hvad de skal gøre ved det, ifølge parterapeuten.

Sæt tid af til at kysse

Håndter problemet professionelt
Maj Wismann opererer ofte ud fra om den manglende sexlyst skyldes et problem i parforholdet eller bare har noget at gøre med den ene af parterne. I det tilfælde anbefaler hun altid vedkommende at komme ned alene og tale om situationen på tomandshånd.
- Mange har en opfattelse af, at lysten kommer af sig selv. Det kan være meget alvorligt, at den mangler, for sex er svært at tale om, fordi vi bliver så sårbare, og det er et kæmpetabu for især mænd at have manglende lyst, fordi det er forbudt for en mand. Men håndter det og tal om det, for man har ikke manglende sexlyst for at generere nogen, siger hun.
Manglende sexlyst skal ses som noget helt normalt, der især kan opstå, når vi har helt små børn. Det handler om at gribe konstruktivt om problemet og eksempelvis få børnene passet, hvis kvinden føler, at hun skal aflastes, før hun kan få lysten tilbage.

6 tips til mere sex i hverdagen

Læs også