Bridget Jones
Kærlighed og sex

Du synes, at din partner er røvkedelig og usexet. Men hvad med dig selv?

8. oktober 2021
af Sara Skaarup
Foto: Mega
Det er let at være nysgerrig, når man står over for en ny elsker – men hvad når man har været sammen i fem, ti eller tyve år? Sexolog Sara Skaarup guider dig her.

”Jeg kender ham så godt. Alt for godt.”

Kvinden i klient­stolen har været gift i tyve år og er ved at gå ud af sit gode skind.

Så kedelig og forudsigelig oplever hun, at hendes ægtefælle er blevet. Det gælder i sengen og i det hele taget.

Kvinden over for mig er helt sikker i sin sag: Det er manden, der er stuck. Hun har ingen ide om, at hun selv sidder og udlever selvsamme mangel på fleksibilitet i tankegangen, som hun tillægger sin mand.

For nok siger hun, hun er klar til forandring, og at han ikke er. Men hun er ikke nysgerrig. Hendes perspektiv på hendes partner er låst og lukket.

Begge køn er som regel topåbne og nysgerrige i starten af en relation. Videbegæret efter den andens tanker er stort.

Tit ser jeg etablerede par køre på rutinen, fordi det er effektivt, og fordi det føles som det sikreste. Men det bliver også kedeligt i længden.

Denne smukke nysgerrighed oplever jeg dog tit går fløjten hos elskere, der er velkendte for hinanden.

Hos begge køn, egentlig, men især for mange kvinder, der holder op med at eksperimentere med deres partner og ikke aktivt tilfører noget nyt til det seksuelle møde.

Tit ser jeg etablerede par køre på rutinen, fordi det er effektivt, og fordi det føles som det sikreste. Men det bliver også kedeligt i længden.

Begge parter kan være med til at dræbe nysgerrigheden ved at opføre sig forudsigeligt, dvs. at man holde sig inden for det gamle manuskript.

Gør man det, så holder man hinanden i roller, der dybest set bliver utilfredsstillende i længden, fordi folk jo altid udvikler sig hen ad vejen.

Evnen til at forblive nysgerrig bliver i mine øjne undervurderet i forhold til seksualitet. Nysgerrighed er en spændende kvalitet, der handler om at blive ved at være åben og om at være interesseret i at lære.

Når vi tror, vi ved alt om den anden, er vores verdensbillede låst, og det samme er den rolle, vi tilbyder vores partner.

Tab af nysgerrighed lukker for det mysterium, som erotikken kræver for at holdes i live.

Så hvis du har en fast partner, du synes er forudsigelig i alle ting: Spørg dig selv, ligesom jeg foreslog min klient: Hvor kreativ og ikke mindst nysgerrig er jeg selv?

Du kan bryde vanetænkningen ved at vise oprigtig interesse for, hvad din partner længes efter. Det er ikke lig med et sprudlende uforudsigeligt sexliv, det er klart.

Men idet du opgiver ideen om at vide alt på forhånd, introducerer du samtidig et element af usikkerhed – og dét er mere erotisk end bedrevidenhed. Finder du nysgerrigheden, er I allerede på vej i ny retning.

Læs også