Egenskaber parforhold
Kærlighed og sex

Disse egenskaber hos en partner er vigtigere for kvinder end sex

4. august 2017
af Charlotte Kobberøe Fink
Foto: Panthermedia.
Hvordan definerer vi egentlig den gode partner? Det kan selvfølgelig variere fra person til person, men grundlæggende er der nogle bestemte egenskaber, der skal være til stede, for at et forhold fungerer optimalt, mener par- og psykoterapeut Christina Copty.

Mange af os kvinder har nok en klar idé om, hvad der kendetegner den ideelle partner. Og selvom det selvfølgelig varierer fra kvinde til kvinde, så er der faktisk ting, der går igen hos mange af os.

Det viser en undersøgelse, som Radio Nova har lavet blandt deres lyttere*, hvor 99% af de adspurgte kvinder svarede, at det at være sød, rar og omsorgsfuld var egenskaber, de vægtede meget højt hos deres partner.

Det handler om at forstå hinanden

Christina Copty har som par- og psykoterapeut stor erfaring med rådgivning i parforhold, og skal hun nævne, hvilke egenskaber der skal være til stede hos vores partner – og hos os selv – for at forholdet fungerer, ligger det i tråd med undersøgelsen.

- Det siger sig selv, at ting som at være sød og rar og omsorgsfuld er nødt til at være til stede hos den gode partner, for det handler i bund og grund om, at man er nærværende med hinanden. At man forsøger at forstå hinanden.

For at kunne det, mener Christina Copty også, at en afgørende faktor er, at man har en evne til at acceptere, at ens partner er forskellig fra én selv.

- Det er noget af det, der kommer i vejen for mange parforhold. Når jeg for eksempel har haft folk i parterapi, så er et af de problemer, der ofte viser sig, at parterne kæmper for retten til at definere, hvad virkeligheden og sandheden er. De glemmer at prøve at vise hinanden forståelse, og de accepterer ikke, at den anden måske har en anden version af, hvad der sårer eller ikke sårer. Man er nødt til at være i stand til at give sin partner plads til at fortælle sin virkelighed, så længe den ikke definerer eller krænker den anden, og som partnere må vi øve os i lydhørhed og ydmyghed, for måske er der også plads til, at vi selv bliver bedre til at være gode kærester. Et sundt spørgsmål at stille sig selv med jævne mellemrum er, om man selv ville have lyst til at være kærester med sig selv, eller om der er plads til mere rummelighed og omsorg.

LÆS OGSÅ: Kan ideen om den eneste ene skade parforholdet?

Tag let på tingene

En anden afgørende faktor, som ifølge 97% af kvinderne i Radio Novas undersøgelse skulle være til stede hos deres bedre halvdel, var humor.

Ifølge Christina Copty er humor så vigtig en egenskab hos vores partner, fordi humor blandt andet kan være med til at deeskalere konflikter. Og så er humor i høj grad med til at binde os bedre sammen med vores partner.

- Humor er ofte et af de elementer i et parforhold, som bliver meget intim. I parforholdet har man tit sin egen humor, som bygger på nogle ting, man har oplevet sammen. Tit har man også specielle ord, som man har dannet internt, fortæller Christina Copty.

Når man kan grine sammen, er det også med til at give en lethed til forholdet.

- For at et forhold fungerer godt, så er det også vigtigt, at parterne har en evne til ikke at tage tingene så tungt. At man indimellem er i stand til at se mindre alvorligt på problemer og at slippe de små konflikter og lade dem glide forbi. Hvis man ikke kan det, så ender man nemlig ofte i et morads af konflikter, hvor man tærsker langhalm på rigtig mange ting.

LÆS OGSÅ: Sandt eller falsk: 5 myter om forskelle på mænd og kvinder

Hvad med sex?

Christina Copty synes, at det er interessant, at vi ofte hører og læser om, hvor vigtigt sex er for parforholdet. Men faktisk er det ikke altafgørende. Hverken hvis man spørger parterapeuten eller kvinderne i undersøgelse, hvor 61% svarede, at det var forholdsvist vigtigt – men ikke altafgørende – at deres partner var god i sengen.

- Men præcis hvor vigtigt sex er, er vildt svært at svare på - for det er simpelthen så individuelt. For nogle mennesker er det faktisk slet ikke vigtigt. Det, der til gengæld betyder noget, er, at man er seksuelt afstemt i parforholdet. Sex kan nemlig skabe en ulighed i forholdet, hvis den ene vil have sex to gange om dagen, mens den anden mere er til to gange i ugen – og det kan give problemer. Så man kan sige, at sex ikke er kvantificerbart – det handler meget mere om at finde et individuelt match i forhold til seksuel appetit, og hvad man tænder på.

Om eksperten:

Christina Copty er par- og psykoterapeut og forfatter til bogen ”Den svære kærlighed – om parforhold og narcissisme”. Læs mere på www.christinacopty.dk

*Undersøgelsen er lavet blandt Radio Novas lyttere og bygger på 1087 besvarelser hvoraf 637 var kvinder.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også