Der findes mange måder at være gift på
Kærlighed og sex

Der findes mange måder at være gift på

21. august 2017
af Sara Skaarup
foto: Panthermedia
Vi vil have romantik og passion i ægteskabet, ellers dur det ikke! Sådan er den gængse forestilling i hvert fald. Men måske er det okay, at det er noget andet, der binder et par sammen, mener feminas sexolog.

Det ville være dejligt, hvis man kunne leve hele livet i forelskelse og uafbrudt tiltrækning med samme partner – men kærligheden har det med at skifte form og farve over tid. Mange mennesker har svært ved at acceptere, at følelser og lyst svinger op og ned, og ender med at droppe forholdet og søge en ny partner. Tillod vi forholdet at ændre karakter, kunne det være, færre par blev desillusionerede og skilt. Her er nogle af de former, et langvarigt parforhold kan tage.

Romantisk ægteskab:

Den form, som er både idealet og udgangspunktet for de fleste ægteskaber i Vesten i dag. To mennesker gifter sig på basis af en forelskelse og lever monogamt og under samme tag livet ud. Oftest får de børn.

Familie-ægteskab:

To mennesker slår sig sammen for at skabe familie og danne en tryg base for børn. Romantiske eller erotiske følelser behøver ikke at være en del af pakken. Parret forpligter sig til at opdrage børn sammen og give dem et godt hjem, til børnene er store nok til at klare sig selv.

LÆS OGSÅ: Skilsmisse: Vi er for egoistiske til at være gift

Venskabs-ægteskab:

To mennesker, der er gift på basis af en stærkt venskab og ønsket om at være hinandens livsvidner. Forholdet indebærer som regel ikke sex eller romantik, men handler om samvær og følgeskab.

Sikkerheds-ægteskab:

Et ægteskab primært baseret på praktiske årsager. Parterne holder sammen af økonomiske grunde, eller for at man kan blive i det hus eller opretholde den levestandard, man elsker. Begge parter får noget ud af arrangementet og har ideelt hver især udtrykkeligt accepteret præmisserne fra begyndelsen af arrangementet.

Åbent ægteskab:

Parterne ønsker et stabilt ægteskab og praktiserer samtidig ”samstemmig ikke-monogami”, hvilket vil sige, at de er enige om, at man også kan have andre seksuelle eller romantiske relationer ud over ægteskabet.

LAT-ægteskabet:

LAT står for living apart together. Man er gift, men bor ikke sammen. Begge forpligter sig til at pleje parforholdet og kærligheden, samtidig med at hver ægtefælle har egen bolig, hvor man selv bestemmer. De kan bo dør om dør eller med længere distance imellem.

De forskellige former kan blandes, og mange af os møder én eller flere af dem som faser i ægteskabet. Spørgsmålet er, om man så er klar på at sadle om? Jeg siger ikke, at man skal lade sig nøje. Hvis kærlighedsrelation en ikke er basis for et lykkeligt liv, er det bedst at gå. Er der børn med i ligningen, giver det dog ekstra grund til at overveje, om det måske er forventningerne og ikke samværet i det hele taget, den er gal med. Kærlighed har mange ansigter, og lange, dybe relationer er sjældne, og en livspartner er svær at erstatte.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også