https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/juni/2013-24-underlivsgener-p.jpg
Kærlighed og sex

Denne underlivsgene bør du ikke ignorere

18. juni 2013
af Maria Jönsson Bebe, Q.dk
foto:shutterstock
Mange kvinder går rundt med gener i underlivet. Blufærdighed holder dem fra at opsøge lægehjælp, og konsekvenserne er forringet livskvalitet eller at alvorlig sygdom ikke opdages rettidigt.

Smerter og gener i underlivet er noget, som mange kvinder i alle aldre støder på igennem livet.
For de flestes vedkommende er det dog, heldigvis, kun ukomplicerede problemer, som eksempelvis svamp, der er tale om, men i nogle tilfælde kan generne være tegn på alvorlige sygdomme som for eksempel kræft. Desværre er det dog ofte således, at kvinderne ikke er gode til at komme afsted til nærmere undersøgelser, og det er en skam, da mange underlivs-lidelser ofte let kan afhjælpes, fortæller praktiserende gynækolog Christine Felding.

Sådan ser kvinders underliv ud - Se billedgalleriet her

Dette bør undersøges nærmere

Felding fortæller videre, at det overordnet set er tre symptomer, som hun oftest støder på i sin praksis. Det drejer sig om; tørre slimhinder, inkontinens og blødninger. De to førstnævnte symptomer er som udgangspunkt ikke farlige, men kan til gengæld forringe livskvaliteten betydeligt for de kvinder, der døjer med det. Blødninger derimod er en anden sag.

- Blødninger er det vigtigste at reagere på. Mange kvinder oplever, at de bløder i en periode, men fordi det så stopper igen, vælger de ikke at gå til lægen. Og så opdager man for sent canceren. Det er en klassiker.

Billedgalleri - alt du bør vide om klitorissen. Se temaet her

Hendes vigtigste budskab til kvinder i alle aldre er, at de tager blødningssymptomerne alvorligt og reagerer hurtigt på dem. Især hvis der er tale om tilbagevendende blødninger, er det vigtigt at få det undersøgt nærmere, så man om ikke andet kan udelukke, at der er tale om alvorlige skjulte lidelser.

Ældre kvinder er de værste

Ifølge Christine Felding er det især kvinder, der har passeret de 60, der er sværest at få ud af døren, når det kommer til underlivsgener, og hun mener, at det er en kombination af blufærdighed, og at de ikke vil være til gene, der er årsagen;

- Ældre kvinder er dårlige til at gå til lægen. De vil ikke være til besvær, og tænker, at lægen har for travlt til at hjælpe dem. Og når de så endelig kommer afsted, får de ikke sagt det, der skulle siges på grund af blufærdighed.

Læs også